Αυξημένη ζέστη σήμερα Παρασκευή μέχρι 37 βαθμούς, αλλά ελαφρά πτώση το Σαββατοκύριακο, προβλέπουν οι μετεωρολόγοι με την επισήμανση ότι στο τέλος της άλλης εβδομάδας θα σημειωθεί το πρώτο μεγάλο κύμα ζέστης με 38-39 βαθμούς.

Μάλιστα οι μετεωρολόγοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για έναν πανμεσογειακό καύσωνα που αναμένεται να κάνει την εμφανίσή του σε αρκετές χώρες το επόμενο διάστημα.

Τα μετεωρολογικά μοντέλα δείχνουν ότι το επερχόμενο κύμα ζέστης «πιάνει» και την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις, μια αρκετά θερμή αέρια μάζα αρχίζει και απασχολεί τμήματα της κεντρικής Μεσογείου, όπου αναμένεται ισχυρό κύμα καύσωνα προς την περιοχή της Ισπανίας, της Ιταλίας και ενδέχεται η θερμοκρασία τοπικά να ξεπεράσει ακόμη και τους 44 με 45 βαθμούς Κελσίου.

Μέχρι και την άλλη Τετάρτη (12/7) περίπου, δεν φαίνεται αυτό το πολύ ισχυρό θερμό κύμα να απασχολεί τη χώρα μας. Θα φτάσουν πιο θερμές αέριες μάζες και στην Ελλάδα και θα δούμε προς την άλλη εβδομάδα το θερμόμετρο να φτάνει τους 36 με 38 βαθμούς Κελσίου.

«Θα μελετήσουμε όμως και τα νεότερα στοιχεία για να δούμε αν αυτό το νέο κύμα θα επηρεάσει και τη χώρα μας», σημείωσε μεταξύ άλλων στην πρόγνωσή του ο μετεωρολόγος  Κλέαρχος Μαρουσάκης.

Το Σάββατο στην Ελλάδα θα υπάρχει αρκετή ζέστη ιδιαίτερα σε κλειστές ηπειρωτικές εκτάσεις, ενώ αυξάνεται σημαντικά και ο κίνδυνος πυρκαγιάς.

Την Κυριακή θα υποχωρήσουν κάπως αυτές οι πολύ θερμές αέριες μάζες και θα δούμε θερμοκρασίες κοντά στους 33 με 35 βαθμούς και τα μελτέμια να κυριαρχούν στο Αιγαίο και να ανεβάζουν και πάλι αρκετά τον κίνδυνο πυρκαγιάς.