Πολλά προβλήματα σημειώθηκαν σχεδόν σε όλη την χώρα λόγω της κακοκαιρίας που ξέσπασε από χθες, Τετάρτη (25/1), με την κατάσταση να είναι πολύ δύσκολη στη Ζάκυνθο και σε άλλες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας.

Τις τελευταίες ώρες καταιγίδα πλήττει και την Αττική με πολλά προβλήματα στους δρόμους.

Η κακοκαιρία έφερε αναρίθμητα προβλήματα στη χώρα, καθώς σημειώθηκαν πλημμύρες, κατολισθήσεις και υποχώρηση του οδοστρώματος σε πολλά σημεία της χώρας, από τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Τα προβλήματα από την κακοκαιρία στη Ζάκυνθο

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν πληροφορίες, πολλά προβλήματα δημιουργήθηκαν στη Ζάκυνθο εξαιτίας της κακοκαιρίας που έπληξε το νησί από χθες το μεσημέρι (25/1), καθώς σημειώθηκαν πλημμύρες σε Λαγανά, Καλαμάκι και Άγιο Δημήτριο.

Όπως αναφέρει το imerazante.gr, η Πυροσβεστική Ζακύνθου έλαβε 20 κλήσεις για βοήθεια, έγιναν τρεις αντλήσεις υδάτων από σπίτια, ενώ και 12 άτομα μεταφέρθηκαν σε ασφαλές σημείο.

Κατολίσθηση και κλειστοί δρόμοι – Ανακοίνωση από την Πολιτική Προστασία

Χρειάστηκε να σταματήσει και η κυκλοφορία των οχημάτων για κάποιες ώρες χθες το απόγευμα (25/1), μέχρι να ολοκληρωθούν οι παρεμβάσεις που κρίθηκαν αναγκαίες από τις Αρχές (Π.Ε. Ζακύνθου, Τεχνικές Υπηρεσίες, Τμήμα Πολιτικής Προστασίας) για την απορροή των υδάτων και την απομάκρυνση φερτών υλικών. Επίσης, σημειώθηκε μικρή κατολίσθηση στο Αργάσι και έκλεισε για ώρα ο δρόμος προς Βασιλικό.

Το μήνυμα από την Πολιτική Προστασία για την κακοκαιρία στη Ζάκυνθο αναφέρει:

«Από την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου ανακοινώνεται ότι, εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων και της συνεχούς έντονης βροχόπτωσης στη Ζάκυνθο από σήμερα το πρωί, έχουν δημιουργηθεί πολλά έντονα πλημμυρικά φαινόμενα σε κάποια σημεία του Επαρχιακού Οδικού Δικτύου και σε πολλά του Δημοτικού Δικτύου.

Έκλεισαν πολλοί δρόμοι

Ενημερώνουμε ότι για προληπτικούς λόγους και για την ασφάλεια των πολιτών έκλεισαν οι κάτωθι επαρχιακοί δρόμοι:

Επαρχιακή οδός Ζακύνθου – Βολιμών, Τ.Κ. Αγ. Δημητρίου, περιοχή Πλακάκι στο ύψος της Μάντρας Στεριώτη.

Επαρχιακή οδός Ζακύνθου – Αλυκών, περιοχή Αλυκανάς από το σημείο της επιχείρησης μαντολάτου Μαλαπέτσα έως στροφή Αρκαδινού.

Επαρχιακή οδός Ζακύνθου – Βολιμών έως επαρχιακή οδός Ζακύνθου – Αλυκών, Τ.Κ. Αγ. Κήρυκα, Δρόμος ΚΤΕΟ.

Προβλήματα με κατά τόπους πλημμυρικά φαινόμενα υπάρχουν σε πολλά σημεία του νησιού και μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί στους κάτωθι δημοτικούς δρόμους:

Τηγάνια Αλυκών, κεντρικός δρόμος Λαγανά, δρόμος Αεροδρομίου – ΚΤΕΟ πόλης Ζακύνθου.

Επίσης, μέχρι στιγμής έχουν προκληθεί δύο μεγάλες κατολισθήσεις στις περιοχές:

Επαρχιακή οδός Ζακύνθου – Βασιλικού, Τ.Κ. Αργασίου, περιοχή Αγούλου.
Δημοτική Οδός Ζακύνθου – Νερατζούες πριν τον παλιό ΧΥΤΑ.

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, τα φαινόμενα θα συνεχιστούν και θα ενταθούν μέσα στη νύχτα και κυρίως τις πρώτες πρωινές ώρες με ισχυρές βροχές και καταιγίδες καθώς και θυελλώδεις ανέμους εντάσεως 8 με 9 μποφόρ.

Έκκληση στους πολίτες και οδηγίες

Γίνεται έκκληση σε όλους τους κατοίκους της Ζακύνθου να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις ειδικά σε περιοχές και δρόμους που έχουν προβλήματα, καθώς και σε σημεία που ενέχουν κίνδυνο κατολισθήσεων.

Να ασφαλίσουν αντικείμενα που μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο ή τη ραγδαία βροχόπτωση και ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

Να στερεώσουν τις διαφημιστικές πινακίδες που τυχόν έχουν αναρτήσει.

Να ασφαλίσουν τις πόρτες και τα παράθυρα των σπιτιών ή των χώρων εργασίας τους.

Να είναι προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους.

Ιδιαίτερα προσεκτικοί σε φαινόμενα κατολισθήσεων καλούνται να είναι οι κάτοικοι όλων των ευαίσθητων περιοχών που είχαν αντιμετωπίσει παρόμοια προβλήματα στο παρελθόν.

Επίσης, παρακαλούνται όλοι οι κάτοικοι, ειδικά των αγροτικών περιοχών, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε φαινόμενα συσσώρευσης φερτών υλικών και αντικειμένων που μπορεί να προκαλέσουν πλημμυρικά προβλήματα σε τάφρους χειμάρρους γεφύρια και ρέματα.

Το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου είναι σε πλήρη 24ωρη ετοιμότητα, σε συνεργασία με όλες τις αρμόδιες αρχές και τους προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων.

Για την έγκυρη και σωστή ενημέρωσή τους όλοι οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ www.emy.gr ή στην ιστοσελίδα του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας https://www.civilprotection.gr/el<p>