Αντιμέτωποι με ποινικές ευθύνες αναμένεται να βρεθούν όσοι αντιεμβολιαστές – αρνητές του κορωνοϊού επιχειρούν να εμποδίσουν με επιθέσεις και μηνύσεις τους εκπαιδευτικούς να εφαρμόσουν όσα προβλέπονται για την είσοδο των μαθητών στις αίθουσες.

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευάγγελος Ζαχαρής με μακρά θητεία στη Θεσσαλονίκη, παρενέβη αποφασιστικά και θέτει προ των ευθυνών τους όλους τους εισαγγελείς της χώρας και κατ΄επέκταση τις αστυνομικές αρχές, ζητώντας να επιλαμβάνονται άμεσα των περιπτώσεων, όπου γονείς και άλλα άτομα παρεμποδίζουν εκπαιδευτικούς κατά την διάρκεια εφαρμογής των μέτρων για προστασία από τον κορωνοϊό.

Την εισαγγελική παρέμβαση προκάλεσαν τα πρόσφατα επεισόδια σε Θεσσαλονίκη, Θέρμη και Πύργο με γονείς που παρά τις σχετικές νομοθετικές προβλέψεις απαιτούσαν να μπουν τα παιδιά τους στις σχολικές αίθουσες δίχως να τηρούν τους απαραίτητους κανόνες. Χωρίς δηλαδή να διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, είτε αρνητικό self test. Ενώ υπήρχαν και άλλες καταγγελίες περί πιέσεων, απειλών ακόμα και μηνύσεων κατά εκπαιδευτικών που εφαρμόζουν το νόμο. Όλες αυτές οι υποθέσεις μπαίνουν πλέον στο μικροσκόπιο των εισαγγελικών αρχών.

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ευάγγελος Ζαχαρής απέστειλε την παραγγελία σε όλους τους εισαγγελικούς λειτουργούς που υπηρετούν στα Εφετεία και τα Πρωτοδικεία της χώρας, με την οποία τους καλεί να επιλαμβάνονται τάχιστα και να ερευνούν τέτοιου είδους περιστατικά για το εάν οι γονείς-αρνητές διαπράττουν αξιόποινες πράξεις. Σε περίπτωση που διαπιστώνουν ότι υπάρχει παραβίαση της νομοθεσίας, ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός καλεί τους συναδέλφους του να σχηματίζουν δικογραφίες και να ακολουθείται η προβλεπόμενη διαδικασία παραπομπής τους στα ακροατήρια.

Μάλιστα, λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης, ο κ.Ζαχαρής επισημαίνει πως οι εισαγγελικές αρχές πρέπει να βρίσκονται σε διαρκή εγρήγορση και να παρεμβαίνουν άμεσα με στόχο την τήρηση των νόμων και την προστασία της δημόσιας υγείας.

Αφορμή για την εισαγγελική παρέμβαση αποτέλεσε ερώτηση της βουλευτού του ΚΙΝΑΛ Νάντιας Γιαννακοπούλου με τίτλο: «Ως πότε θα είναι απροστάτευτοι οι εκπαιδευτικοί από επιθέσεις αντιεμβολιαστών επειδή τηρούν τα πρωτόκολλα;». Η βουλευτής καυτηρίασε το γεγονός ότι υποβάλλονται μηνύσεις εις βάρος των εκπαιδευτικών, επειδή απλά προσπαθούν να εφαρμόσουν το νόμο για τη δημόσια υγεία και δεν επιτρέπουν την είσοδο σε ανεμβολίαστους μαθητές που δεν έχουν κάνει self test και δεν φορούν προστατευτική μάσκα.