Με ταχείς ρυθμούς επιχειρεί το υπουργείο Υγείας να να καλύψει τα κενά των νοσοκομείων στα νησιά, καλώντας πάλι τους ιδιώτες γιατρούς να κάνουν εφημερίες και υποσχόμενος ότι θα δώσει επιπλέον 3.500 ευρώ ετησίως σε όσους αποδεχθούν μετάβαση σε “άγονες” περιοχές.

Ειδική αντιμετώπιση αναμένεται να υπάρξει  για το μεγάλο νοσοκομείο της Κω, όπως διαμηνύει ο Άδωνις Γεωργιάδης και απευθυνόμενος κυρίως στους ιδιώτες παθολόγους τονίζει ότι θα φέρει διάταξη που θα του δίνει την πλήρη ελευθερία κινήσεων.

Πρακτικά η διάταξη σημαίνει ότι οι ιδιώτες γιατροί θα πρέπει να ανταποκριθούν και να στηρίξουν την εφημερία στο νοσοκομείο του νησιού, καθώς, όπως είπε ο υπουργός Υγείας μιλώντας σε επιτροπή της Βουλής, «ναι μεν ασκούν ιδιωτικό επάγγελμα, οι γιατροί αυτοί ωστόσο έχουν συγκλονιστικές παροχές από το κράτος», εξηγώντας ότι δέχονται μέσω του ΕΟΠΥΥ τους ασθενείς τους και συνταγογραφούν.

Ο υπουργός Υγείας άφησε να εννοηθεί ότι αυτό θα μπορούσε να αλλάξει στην περίπτωση κατά την οποία εξακολουθεί να υπάρχει η άρνηση να συμμετάσχουν στις εφημερίες, όπως και άρνηση του τοπικού Ιατρικού Συλλόγου της Κω.

Οι άλλες τρεις περιοχές με το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η Δράμα, η Ξάνθη και η Σπάρτη. Εκεί όμως συνεργάζονται οι τοπικοί σύλλογοι.

Ο υπουργός, διευκρίνισε ότι για το μεσοδιάστημα και μέχρι να λυθεί το πρόβλημα στελέχωσης των νοσοκομείων, «για το οποίο δρομολογούνται άλλες λύσεις», πρόκειται να κατατεθεί άμεσα νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα παίρνουν οι γιατροί 3.600 ευρώ επιπλέον εισόδημα το χρόνο, όταν πάνε να καλύψουν περιοχές στις οποίες οι προκηρύξεις μέχρι τώρα βγαίνουν άγονες.

Απάντηση του Ιατρικού Συλλόγου Κω

Αγαπητοί συμπολίτες,

Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στις οποίες είμαστε πρωταγωνιστές, παρά την έντονη αίσθηση μιας ενορχηστρωμένης προσπάθειας παρουσίασης απουσίας μας, οφείλουμε να αποσαφηνίσουμε την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο Υγείας του νησιού μας.

Ως γνωστόν το Νοσοκομείο Κω:

Α) Δεν διαθέτει μόνιμο Παθολόγο από το 2020 και λειτουργεί με τη συνδρομή Γενικών Ιατρών, αποσπασμένων Παθολόγων περιστασιακά, αλλά και τη συνδρομή των ιδιωτών παθολόγων.

Β) Στο Γενικο Νοσοκομείο- ΚΥ Κω υπηρετει ένας μόνο ιατρός στις ειδικότητες Καρδιολογίας, Παιδιατρικής, Ακτινολογίας, ΩΡΛ, Ουρολογίας και Μικροβιολογίας.

Είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς από τα ανωτέρω, ότι η κάλυψη των εφημεριών για μια καθολική λειτουργία, είναι ανεπαρκής και ανέφικτη.

Η στελέχωση του Νοσοκομείου είναι αποκλειστική ευθύνη της Πολιτείας, η οποία δειχνει να αδιαφορεί εδώ και χρόνια, παρά τις επανειλλημένες οχλήσεις του Ιατρικού Κόσμου της Κω. Το οργανόγραμμα του Νοσοκομείου, το οποίο κρίνεται απαρχαιωμένο εδώ και δεκαετιες, καθώς δεν έχει προβλέψει την αύξηση του πλυθησμού, του τουρισμού και της ροής των μεταναστών, καλύπτεται μόνο κατά 50% όσον αφορά το ιατρικό προσωπικό.

Αγνόηση των προτάσεων του Ιατρικού Συλλόγου

Είναι άδικο μετά τη συστηματική αγνόηση των προτάσεων του Ιατρικού Συλλόγου Κω, να επιρρίπτονται ευθύνες της υποστελέχωσης στους ιδιώτες ιατρούς μέλη του ΙΣ Κω, πλέον πρόσφατο παράδειγμα τους ιδιώτες Παθολόγους.

Δεν χρειάζεται να τονίσουμε ότι η παρουσία των Παθολόγων, αλλα και αλλων ιδιωτών ιατρών, συντέλεσε στην αποτροπή της κατάρρευσης του συστήματος υγείας του νησιού μας, παρέχοντας υπηρεσίες και αποτρέποντας περιστατικά που διαφορετικά θα είχαν ανάγκη νοσοκομειακής περίθαλψης, την οποια αναλαμβάνουν με μεγαλο προσωπικό κόστος συχνά, οι νοσοκομειακοό ιατροί μας.

Η πρόσφατη αποσπασματική πρωτοβουλία του Υπουργείου Υγείας για «επίταξη» των ιδιωτών Παθολόγων του νησιού, ενώ φαινομενικά, στα μάτια κάποιων ικανή, αποτελεί μια ενέργεια αντιδημοκρατική, μη βιώσιμη, χωρίς προοπτική για την περαιτέρω λειτουργία της Παθολογικής κλινικής. Μια Παθολογική κλινική πρέπει να προσφέρει ολοκληρωμένες και διαρκείς υπηρεσίες στους Νοσηλευόμενους, οι οποίες δεν εξαντλούνται ποτέ στο ωράριο της εφημερίας. Δεν δύναται να λειτουργήσει Παθολογική κλινική χωρίς μόνιμους Παθολόγους.

Οι κινήσεις του Υπουργείου Υγείας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που μοναδικό σκοπό έχουν την παραπλάνηση της κοινής γνώμης, μας βρίσκουν κάθετα αντίθετους.

Κρίνεται απαράδεχτη η στάση των τοπικών αρχών κατά τη διάρκεια της πρόσφατης τηλεδιάσκεψης με τον Υπουργό Υγείας.

Η διαφαιμενομενα προμελετημένη απαξίωση και η προσβολή του συνόλου του Ιατρικού Κόσμου της Κω, αποπροσανατολίζει από τις πραγματικές υποχρεώσεις της κεντρικής εξουσίας, η οποία δεν αναλαμβάνει τις σοβαρές ευθύνες που της αναλογούν.

Με υψηλό αίσθημα ευθύνης παραμένουμε ενεργείς στις εξελίξεις, πέρα από πολιτικές αποχρώσεις και θα συνεχίσουμε να προασπίζουμε την υγεία των συμπολιτών μας με κάθε τρόπο.

Για την καλύτερη ενημέρωσή σας, σας επισυνάπτουμε επίσημο Δελτίο Τύπου της Ελληνικής Εταιρείας Εσωτερικής Παθολογίας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΙΣ Κω