Υψηλούς δείκτες εξάπλωσης του κορωνοϊού καταγράφουν οι υγειονομικές αρχές της χώρας, κάτι που επέβαλε την ανάγκη λήψης νέων μέτρων με υποχρέωση χρήσης μάσκας σε όλους τους δημόσιους κλειστούς χώρους και στα καταστήματα, ενώ δεν αποκλείονται και πιο αυστηρές αποφάσεις τις επόμενες μέρες.

Η ανησυχία εστιάζεται κυρίως σε Αττική και Θεσσαλονίκη, όπου αθροιστικά τα κρούσματα είναι δεκάδες τις τελευταίες μέρες, καθώς οι πολίτες δεν τηρούν τα μέτρα στα περισσότερα καταστήματα όπως και στα αεροδρόμια.

Για παράδειγμα στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης αυτές τις μέρες σε πτήσεις εσωτερικού συνωστίζονταν εκατοντάδες άτομα σε ουρές προς τις εξόδους επιβίβασης μη τηρώντας τα μέτρα των αποστάσεων. Φορούσαν μεν μάσκες οι περισσότεροι ταξιδιώτες, αλλά πολλοί ήταν αυτοί που τις κρατούσαν κάτω από το στόμα και μερικοί τις έφεραν στο λαιμό…

Όλοι μαζί στην παραλαβή αποσκευών, χωρίς παρουσία υπαλλήλων.

Τα πράγματα οδηγούνται σε πιο δύσκολους χειρισμούς από αυτή την εβδομάδα, δεδομένου ότι η διασπορά του κορωνοϊού σε αρκετές περιοχές της χώρας αποτυπώνεται με ανησυχητικά στοιχεία του ΕΟΔΥ, ως προς τη γεωγραφική κατανομή των 52 νέων κρουσμάτων, που ανακοινώθηκαν σήμερα Τρίτη στη χώρα. 

Τα περισσότερα, αναλογικά, καταγράφονται στην Αττική, όπου το τελευταίο διάστημα παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων, με αποτέλεσμα οι αρχές να προχωρούν σε επαναφορά μέτρων και υποχρεωτική χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους, επιχειρήσεις, ΔΕΚΟ, τράπεζες κ.ά.

Ειδικότερα στην Αττική εντοπίστηκαν 14 νέα κρούσματα, ενώ χθες είχαν καταγραφεί 17. Επίσης, όπως έγινε γνωστό δύο παιδιά 10-11 ετών νοσηλεύονται στο Παίδων «Αγία Σοφία» με ελαφριά συμπτωματολογία.

Αλλά και στην Θεσσαλονίκη σήμερα καταγράφηκαν εννέα νέα κρούσματα, κάτι που μαρτυρά ότι τα δύο μεγάλα αστικά κέντρα εμφανίζουν κυρίως αύξηση των μολύνσεων από τον Sars-Cov2. Όμως μονοψήφιοι αριθμοί κρουσμάτων καταγράφονται σε αρκετές περιοχές, όπως σε Καβάλα, Μαγνησία, Αχαΐα, Χαλκιδική κ.ά.

Συγκεκριμένα καταγράφηκαν κρούσματα σε εννέα περιφερειακές ενότητες της χώρας.

Ανησυχία υπάρχει και για τα εισαγόμενα κρούσματα, που σταθερά καταγράφονται μετά το άνοιγμα του τουρισμού. Σήμερα, εντοπίστηκαν άλλα 11, εκ των οποίων τα 7 κατόπιν ελέγχου στις πύλες εισόδου της χώρας και τα 4 προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο.

Αναλυτικά τα κρούσματα σε διάφορες περιοχές

-επτά (7)  κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
-τέσσερα  (4)  εισαγόμενα κρούσματα,  που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,
– δεκατέσσερα  (14) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής,
– εννέα (9) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης,
– τέσσερα (4) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Καβάλας,
– τέσσερα (4) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αχαϊας,
– τέσσερα (4) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Λέσβου,
– δύο (2) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Μαγνησίας,
– δύο (2) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Ημαθίας,
– ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Χαλκιδικής,
– ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Εύβοιας.