Κυκλώματα επιτηδείων εξαπατούν πολίτες, κυρίως ηλικιωμένους, το τελευταίο διάστημα,  διακινώντας νοθευμένο ελαιόλαδο, αλλά και διαπράττοντας κλοπές στα σπίτια τους.

Ανυποψίαστοι πολίτες όχι μόνο αγοράζουν άγνωστης ποιότητας λάδι αλλά στη συνέχεια πέφτουν θύματα νέας απάτης ή κλοπής, από τους ίδιους δράστες, που πηγαίνοντας πόρτα- πόρτα επιλέγουν που θα δράσουν.

Δεν είναι λίγες πλέον οι υποθέσεις ανά την Ελλάδα με αντικείμενο την πώληση λαδιού που συνδυάζονται με άλλες βαρύτερες εγκληματικές πράξεις.

Οι επιτήδειοι ξεγελούν συνήθως ηλικιωμένα άτομα

Η δικηγόρος, Ανθούλα Ανάσογλου, που έχει χειριστεί ανάλογες υποθέσεις στο παρελθόν, εξηγεί πως δρουν τα κυκλώματα.

«Η διακίνηση του νοθευμένου λαδιού γίνεται κυρίως πόρτα- πόρτα και αφορά κυρίως στην περιφέρεια παρά τις μεγάλες πόλεις. Πολλές φορές οι διακινητές νοθευμένου λαδιού, επί σκοπού, πιάνουν συζήτηση με τους πιθανούς αγοραστές και παρατηρούν ποιοι είναι ηλικιωμένοι, ποιοι ζουν μόνοι τους, σε σπίτια απομακρυσμένα από το χωριό.

Μ’ αυτόν τον τρόπο είναι σε θέση να πληροφορούνται για την οικονομική κατάσταση του ιδιοκτήτη και στη συνέχεια να επιστρέφουν για να διαπράξουν και άλλες εγκληματικές ενέργειες μεγαλύτερης βαρύτητας», αναφέρει η κυρία Ανάσογλου.

Με ποιον τρόπο; Σύμφωνα με τη δικηγόρο, έχοντας συλλέξει πληροφορίες που χρειάζονται, «οι επιτήδειοι επιστρέφουν και αρχίζουν το γνωστό «παραμύθι». Ότι ο γιος σου, η κόρη σου χρωστάει χρήματα, χάλασε το αυτοκίνητό της και είναι στο συνεργείο, δηλώνοντας ασφαλιστές και όποια άλλη ιδιότητα επιθυμούν προκειμένου να γίνουν πιστευτοί. Δυστυχώς, αφελείς ηλικιωμένοι τους πιστεύουν και αποσπούν από χρήματα, τιμαλφή και ότι άλλο «βάλουν» στο μάτι.

Ραγδαία αύξηση των περιστατικών απάτης με το λάδι

Μερικές φορές, οι ηλικιωμένοι, αν και έχουν καταλάβει την απάτη, φοβούμενοι τη δύναμη των νεαρών συνήθως δραστών, υποκύπτουν και παραδίδουν τα χρήματα τους. «Είναι γεγονός ότι τον τελευταίο καιρό έχουμε μια ραγδαία αύξηση της εγκληματικότητας αναφορικά με κλοπές και απάτες. Γι’ αυτό χρειάζεται μεγάλη προσοχή», τονίζει η γνωστή δικηγόρος.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση συμμορίας πέντε ατόμων, με καταγωγή από την Αλεξάνδρεια Βέροιας, που ενεπλάκησαν σε υπόθεση με συνεχή περιστατικά απάτης σε ανυποψίαστους πολίτες χωριών του νομού Καρδίτσας, στην Φαρκαδόνα και στην Ελασσόνα. Οι κατηγορούμενοι αρχικά πωλούσαν χύμα λάδι στα εν λόγω χωριά, με σκοπό να εντοπίσουν υποψήφια θύματα-κατοίκους των χωριών τα οποία εν συνεχεία τα εξαπατούσαν.

Πωλούσαν λάδι αμφιβόλου ποιότητας, σε χαμηλή τιμή, σε σπίτια συνήθως προς το τέλος ή την αρχή των οικισμών ή κάπου ενδιάμεσα αν αυτά ήταν απομονωμένα από τον υπόλοιπο οικισμό των χωριών. Οι αγοραστές κι εν συνεχεία θύματα των απατών ήταν ως επί το πλείστων υπερήλικες, απλοί άνθρωποι με τους οποίους οι κατηγορούμενοι είχαν οικειότητα, γνώριζαν, μέσω της καλής επικοινωνίας και σχέσης μαζί τους, πολλές λεπτομέρειες σχετικά με την προσωπική και οικογενειακή τους ζωή.

Άλλοι παρίσταναν τους υπαλλήλους της ΔΕΗ ή του ΟΤΕ

Στο πλαίσιο αυτό, αποκτούσαν πληροφορίες σχετικά και με την οικονομική τους κατάσταση αλλά με το αν έχουν παιδιά ή όχι, τις κοινωνικές τους επαφές με συγγενείς στο χωριό και την εν γένει καθημερινότητα τους.

Έπειτα, έστελναν συνεργούς τους, οι οποίοι παριστάνοντας τους υπαλλήλους ΔΕΗ ή ΟΤΕ, κατάφερναν να εισέλθουν στις οικίες των παραπάνω θυμάτων, να τους αποσπούν την προσοχή για την τέλεση δήθεν εργασιών και εν συνεχεία χρήματα, χρυσαφικά και τιμαλφή.

Σε ακόμα μία περίπτωση, για την οποία έχει σχηματιστεί δικογραφία, αυτή τη φορά στην Ξάνθη, οι δράστες που γνώριζαν το θύμα επειδή της πουλούσαν λάδι, κατάφεραν και της απέσπασαν χρηματικό ποσό λέγοντας της ότι ο γιος της τους χρωστούσε. Όταν πήραν το ποσό των 350 ευρώ, δε δίστασαν να της κλέψουν τα κοσμήματά της καθώς και τα υπόλοιπα χρήματα που βρήκαν στο σπίτι.