Με ενδιαφέρον και ενθουσιασμό υποδέχθηκαν πολλοί Τούρκοι πολίτες την απόφαση για την χορήγηση βίζας επτά ημερών με την οποία θα μπορούν να επισκέπτονται 10 ελληνικά νησιά.

Η απόφαση, που ελήφθη κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα συνεχίζει να κυριαρχεί στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Η ιστοσελίδα haberturk.com απευθύνθηκε στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών προκειμένου να πάρει απαντήσεις στα ερωτήματα για τις λεπτομέρειες της συμφωνίας.

Επικαλούμενο ελληνικές κυβερνητικές πηγές αναφέρει:

  • Για τους Τούρκους πολίτες και τις οικογένειές τους έχει προβλεφθεί απλοποιημένη διαδικασία θεώρησης κατά την είσοδο στην Ελλάδα.
  • Με τη θεώρηση αυτή, θα είναι δυνατή η παραμονή στην Ελλάδα έως και επτά ημέρες.
  • Η θεώρηση θα κοστίζει 60 ευρώ.
  • Θα έχει περιορισμένη περιφερειακή ισχύ στην Ελλάδα.
  • Θα εφαρμοστεί σε 10 νησιά.
  • Θα είναι πιλοτικό πρόγραμμα διάρκειας 12 μηνών.
  • Η εφαρμογή αυτή έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία είναι υπεύθυνη για τη λειτουργία του συστήματος Σένγκεν.

Τονίζεται, ωστόσο, ότι δεν δόθηκε καμία πληροφορία σχετικά με το πότε θα ξεκινήσει η εφαρμογή.

Θα διαμορφωθούν κατάλληλες υποδομές

Από την πλευρά του εκπρόσωπος του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών Οντζού Κετσελί δήλωσε: «Εργαχόμαστε εδώ και καιρό πάνω σε αυτό το θέμα.

Στα νησιά που θα συμπεριληφθούν στην αίτηση, οι διαπραγματεύσεις μας με τις ελληνικές αρχές συνεχίζονται προκειμένου να αναπτυχθούν οι απαραίτητες υποδομές, όπως τελωνείο και έλεγχος διαβατηρίων, ώστε οι πολίτες μας να μην αντιμετωπίζουν δυσκολίες κατά την είσοδο και έξοδο από τα νησιά».

Πρακτικά σημαίνει ότι οι Τούρκοι που θα θέλουν να επισκεφτούν την Λήμνο, την Λέσβο, την Χίο, την Ρόδο, την Σύμη, το Καστελόριζο, την Σάμο, την Λέρο, την Κάλυμνο και την Κω δεν θα χρειάζεται να πάνε στα ελληνικά προξενεία στην Άγκυρα ή την Σμύρνη και μέσα από χρονοβόρες διαδικασίες να βγάλουν τη βίζα Σένγκεν για την Ελλάδα.

Επί τόπου βίζα από τον αστυνομικό

Κατευθείαν θα παίρνουν το σκάφος για τα ελληνικά νησιά από τα τουρκικά παράλια και επί τόπου στο τελωνείο του νησιού θα βγάζουν από τον Έλληνα αστυνομικό την 7ημερη βίζα αφού γίνει ο έλεγχος ασφαλείας.

Πρόκειται για μια 7ήμερη βίζα με ειδική σφραγίδα που θα μπαίνει πάνω στο διαβατήριο και ο Τούρκος επισκέπτης δεν θα μπορεί να φύγει από την Ελλάδα και να ταξιδέψει αλλού σε χώρα Σένγκεν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της εξαίρεσης από την ζώνη Σένγκεν των 10 νησιών του Αιγαίου αποτελεί την μοναδική εξαίρεση που έχει αποφασιστεί στον θεσμό αυτό.

Ενδιαφέρον είναι ότι αυτή η διευκόλυνση δεν θα αφορά μόνο τη θερινή σεζόν, θα είναι για όλο το χρόνο, δίνοντας μεγάλες προοπτικές στην νησιωτική οικονομία κυρίως των μικρότερων νησιών αλλά και των νησιών που επλήγησαν από την προσφυγική κρίση.

Πιλοτικά από το 2012 είχε εφαρμοστεί ένα ανάλογο μέτρα μεταξύ Τουρκίας και και συνεχίστηκε μέχρι το 2019, αλλά η εφαρμογή αυτή καταργήθηκε με την πανδημία.

Καιρίδης: Για την οικονομία των νησιών μας

Για τη συμφωνία για χορήγηση βίζας στους Τούρκους πολίτες, ώστε να διευκολυνθούν οι επισκέψεις τους στα ελληνικά νησιά, αναφέρθηκε σε συνέντευξή του ο υπουργός

«Πρόκειται για ένα μεγάλο μέτρο που αφορά 10 νησιά από την Λήμνο έως το Καστελόριζο τα οποία επιλέγουμε εμείς και είναι τα νησιά που έχουν υποστεί την μεγαλύτερη μεταναστευτική πίεση και είναι ένα αντιστάθμισμα προς τους κατοίκους και την οικονομία των νησιών μας», είπε ο κ. Καιρίδης.

Όπως εξήγησε ο κ. Καιρίδης, η βίζα αφορά έναν Τούρκο που θέλει για παράδειγμα να πάει στη Χίο και δεν χρειάζεται να πάει στο προξενείο μας στην Άγκυρα ή την Σμύρνη μέσα από χρονοβόρες διαδικασίες πχ συνέντευξη για να βγάλει τη βίζα Σένγκεν.

«Μπορεί να το αποφασίσει το πρωί να πάει απέναντι στο Τσεσμέ να περάσει με το καραβάκι στη Χίο και επί τόπου στο τελωνείο του νησιού να βγάλει από τον Έλληνα αστυνομικό την βίζα αφού γίνει ο έλεγχος ασφαλείας».

Πρόκειται όπως δήλωσε για μια 7ήμερη βίζα με ειδική σφραγίδα που μπαίνει πάνω στο διαβατήριο ενώ δεν μπορεί να φύγει από την Ελλάδα και να ταξιδέψει αλλού και έγινε για να διευκολυνθεί η πρόσβαση και η επικοινωνία των δύο λαών. «Είναι κάτι που το ήθελαν πολύ οι νησιώτες μας», σημείωσε.

Μπορεί να επεκταθεί και σε άλλα νησιά

Σε ερώτηση για το αν θα επεκταθεί και σε άλλα νησιά ο κ. Καιρίδης, ανέφερε πως αν λειτουργήσει σωστά και τηρηθούν οι κανόνες μπορεί να προχωρήσει περαιτέρω επιβεβαιώνοντας πως υπάρχουν και άλλα νησιά που έχουν κάνει παρόμοια αιτήματα. «Φέρνουμε τουρίστες που ήδη έρχονται», υπογράμμισε ο ίδιος.

Ο κ. Καιρίδης εξήγησε μεταξύ άλλων πως η Ελλάδα είναι μέλος του Σένγκεν και για να προχωρήσει σε οποιαδήποτε εξαίρεση από τους πολύ αυστηρούς κανόνες του Σένγκεν πρέπει να έχει την συμφωνία των Ευρωπαίων. «Εκεί τα πράγματά δεν ήταν εύκολα γιατί οι Βορειοευρωπαίοι φοβούνται δεν θέλουν πιο εύκολη πρόσβαση για τους Τούρκους πολίτες εντός Σένγκεν», σημείωσε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε πως σήμερα συμβαίνει κάτι ασυνήθιστο που δεν το είχαμε ποτέ στο παρελθόν.

«Έχουμε πολλούς Τούρκους πολίτες που αιτούνται άσυλο στην Ευρώπη. Είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος πληθυσμός μετά του Σύρους στη Γερμανία. Ενόψει λοιπόν των ευρωεκλογών το τελευταίο που θέλει η γερμανική κυβέρνηση ή υπόλοιποι βόρειοι είναι περισσότερη και ευκολότερη πρόσβαση για τους Τούρκους», ανέφερε ο ίδιος.