Οι φλόγες καίνε τα πρώτα σπίτια στον οικισμό Σώστης της Ροδόπης,  ενώ ταυτόχρονα βρίσκονται σε εξέλιξη πυρκαγιές στη Διαλαμπή Ροδόπης, στην Καβάλα, στην Εύβοια και στην Βοιωτία.

Στη Ροδόπη έχουν σηκώθεί εναέρια μέσα της Πυροσβεστικής, ενώ φτάνουν «βροχή» από μηνύματα του 112 για εκκενώσεις οικισμών.

Μήνυμα του 112 έχει ηχήσει σε πέντε χωριά της Ροδόπης που βρίσκονται κοντά στην Κομοτηνή, λόγω φωτιάς που ξέσπασε στην περιοχή.

Αρχικά στις 16:04 μήνυμα του 112 έλαβαν οι κάτοικοι των περιοχών Μέγα Πιστό και Μίσχο, στη Ροδόπη, ώστε να εκκενώσουν με κατεύθυνση τον Ίασμο, λόγω δασικής φωτιάς που είναι σε εξέλιξη στην περιοχή.

Λίγη ώρα αργότερα ίδιο μήνυμα έλαβαν και οι κάτοικοι των χωριών Πολύανθος, Σώστης και Ληνός, ώστε να εκκενώσουν προς Κομοτηνή. Όπως φαίνεται, οι φλόγες κινούνται προς τα δυτικά και μάλιστα με μεγάλη ταχύτητα.

Η κατάσταση με τις φωτιές στη Ροδόπη είναι αρκετά δύσκολη, καθώς εκτός από το ενεργό μέτωπο πυρκαγιάς στην Άνω Δροσίνη, στο οποίο επιχειρούν σε πολλή δύσκολη περιοχή εναέριες και επίγειες δυνάμεις, ξέσπασε στον νομό και δεύτερο.

Ροδόπη: Φωτιά στον Μίσχο σε δασική περιοχή

Ειδικότερα, αργά το μεσημέρι προς νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας (21/8), ξέσπασε πυρκαγιά λίγο πιο βόρεια από το χωριό Μίσχος σε αμιγώς δασική έκταση.

Η περιοχή είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για εξάπλωση φωτιάς. Στο σημείο έσπευσαν επίγειες και εναέριες δυνάμεις της Πυροσβεστικής.

Στον Μίσχο βρίσκονται ο δήμαρχος Ιάσμου, Μουμίν Μουμίν, ο βουλευτής Οζγκιούρ Φερχάτ, καθώς και ο αστυνομικός διευθυντής Μιχάλης Σεβδυνίδης. (Φωτό: xronos.gr.)

Τραυματίες δύο πυροσβέστες στην Καβάλα

Μεγάλη φωτιά έχει ξεσπάσει στο Διαλεκτό Καβάλας, όπου όπως έγινε γνωστό τραυματίστηκαν πυροσβέστες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το όχημα των πυροσβεστών μπήκε μέσα στη φωτιά κατά την επιχείρηση κατάσβεσης, με αποτέλεσμα να καεί.

Δύο πυροσβέστες έχουν υποστεί εγκαύματα στα χέρια και στο πρόσωπο, και έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο.

Η φωτιά ξέσπασε αργά το μεσημέρι της Δευτέρας. Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, επί τόπου επιχειρούν 12 πυροσβέστες με 6 οχήματα, ενώ ρίψεις νερού κάνει ένα αεροσκάφος. Στο σημείο πνέουν ισχυροί άνεμοι.

Σύμφωνα με το kavalanews.gr, η φωτιά κινείται προς το χωριό Δαμασκηνιά, με τις ίδιες πληροφορίες να αναφέρουν ότι στο χωριό Διαλεκτό έχουν καεί και σπίτια.

Στο μεταξύ, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σε διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων επί της Εγνατίας οδού, από τον κόμβο της Χρυσούπολης Καβάλας, μέχρι και τον κόμβο Βανιάνου Ξάνθης, για 45 λεπτά προχώρησε η Τροχαία από τις 4 μμ , λόγω της πυρκαγιάς που μαίνεται στο Διαλεκτό, σύμφωνα με την Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Φωτιά στην Καβάλα: Ήχησε το 112

Παράλληλα, το 112 ήχησε στην περιοχή του Διαλεκτού ώστε οι κάτοικοι να εκκενώσουν το χωριό με κατεύθυνση νότια προς την Παλαιά Εθνική Οδό.

Μήνυμα μέσω του 112 στάλθηκε στις 15:26 και στους κατοίκους των οικισμών Δαμασκηνιά, Εκλεκτό, Αβραμυλιά στην Καβάλα να εκκενώσουν με κατεύθυνση νότια προς την Παλαιά Εθνική Οδό.

Στις 16:48, εκδόθηκε νέο μήνυμα του 112 για εκκενώσεις των οικισμών Νέος Ξεριάς, Παλαιός Ξεριάς και Γέροντας, με κατεύθυνση προς κόμβο Χρυσούπολης.

Βοιωτία -Νεκρός ένας βοσκός που είχε πάει να σώσει τα ζώα του

Στη Βοιωτία η φωτιά σε δύο ώρες κατάφερε να κάψει μια πολύ μεγάλη έκταση ενώ αποθήκες, αυτοκίνητα και ποιμνιοστάσια κάηκαν στον οικισμό Χώστια στον Πρόδρομο Βοιωτίας.

Η φωτιά καίει σε πευκόφυτη περιοχή, σε χαράδρα, ενώ νωρίτερα χτυπούσαν και οι καμπάνες που ειδοποιούσαν τους κατοίκους. Η φορά του ανέμου οδηγεί την φωτιά προς τη Σαράντη, σύμφωνα με όσα αναφέρει η ΕΡΤ.

Η ΕΡΤ βρέθηκε στο σημείο όπου έχασε τη ζωή του ο άτυχος βοσκός προσπαθώντας να σώσει τα ζώα του. Ο 80χρονος φέρεται να εντοπίστηκε από μια γυναίκα, η οποία ενημέρωσε την πυροσβεστική υπηρεσία.

Η πυρκαγιά ξέσπασε νωρίς το πρωί στον Πρόδρομο Βοιωτίας και ήχησε μήνυμα από το 112 στα κινητά των κατοίκων της περιοχής για να παραμείνουν σε ετοιμότητα.Μετά ττο μεσημέρι  οι φλόγες απειλούσαν δύο οικισμούς, Σκέρφι και Σαράντι οι οποίοι εκκενώνονται.

Το διπλό μέτωπο φαίνεται να κινείται προς τη θάλασσα. Αξίζει να σημειωθεί ότι εκκενώθηκε κάμπινγκ στην περιοχή, όπου υπήρχαν φιάλες υγραερίου. «Το μέτωπό της φωτιάς είναι πάρα πολύ μεγάλο και πλέον ιδιαίτερα ισχυροί άνεμοι.