Σε άλλες τρεις τουλάχιστον πανομοιότυπες δολοφονίες με ανάλογα κίνητρα έρχεται να προστεθεί η τελευταία με θύμα τον 44χρονο Βαγγέλη Ζαμπούνη, γνωστό με το ψευδώνυμο «Ζαμπόν», ο οποίος έπεσε νεκρός κατά την ενέδρα που του έστησαν έξω από το πρατήριο υγρών καυσίμων ιδιοκτησίας του στον Νέο Κόσμο Αθηνών.

Και οι προηγούμενες δολοφονίες τον Μάϊο και τον Ιούνιο του 2022 είχαν θύματα ιδιοκτήτες βενζινάδικων. Ωστόσο η εκτέλεση του Ζαμπούνη έμεινε απλώς στις περιγραφές και δεν δόθηκαν πληροφορίες για τα κίνητρα και το τι κρύβεται πίσω από όλα αυτά τα κυκλώματα.

Όπως αναφέρεται, ήταν ίδια τα κίνητρα των δολοφόνων του Γιάννη Σκαφτούρου, ο οποίος εκτελέστηκε τη Δευτέρα του Πάσχα του 2022 στο χωριό Σκούρτα Βοιωτίας, και του Γιώργου Μήτσου, ο οποίος έπεσε νεκρός το Σάββατο 19 Ιουνίου της ίδιας χρονιάς σε ενέδρα στο βενζινάδικό του στη λεωφόρο Μαραθώνος, στον Γέρακα.

Είχε προηγηθεί η δολοφονία ενός υπεύθυνου βενζινάδικου αλβανικής καταγωγής στην περιοχή της Νίκαιας.

Προχθές λίγο μετά τις 2 τα ξημερώματα, τουλάχιστον τρεις δράστες, επιβαίνοντας σε ένα πολυτελές τζιπ Lexus, πλησίασαν το αυτοκίνητο του 44χρονου Βαγγέλη Ζαμπούνη, το οποίο ήταν σταθμευμένο μπροστά από το πρατήριο υγρών καυσίμων που διατηρεί, στη συμβολή των οδών Φραντζή και Ηλία Ηλιού, και τον πυροβόλησαν με τρία καλάσνικοφ. Οι δράστες όπως φαίνεται γνώριζαν το πρόγραμμα που ακολουθούσε το θύμα και τον πυροβόλησαν, μέχρι να σιγουρευτούν ότι θα δεν υπάρχει ελπίδα να γλιτώσει.

Η επικυριαρχία στη λαθρεμπορία και στη νόθευση καυσίμων

Σχετικά με την δολοφονία του Γιώργου Μήτσου, ο οποίος έπεσε νεκρός σε ενέδρα στο βενζινάδικό του στη λεωφόρο Μαραθώνος, στον Γέρακα είχαν γίνει καταγγελίες, σύμφωνα με τις οποίες δεν είχε υποκύψει σε εκβιασμούς από κυκλώματα στον χώρο της διανομής καυσίμων.

Η οικογένειά του είχε καταγγείλει τα εξής:

“Δεν υπέκυψε σε εκβιαστές και σε ανθρώπους του υποκόσμου, σε πρόσωπα δηλαδή που καταδιώκουν εδώ και χρόνια τον Γιώργο και ολόκληρη την οικογένεια μας, επειδή δεν ενέδωσε, δεν συμβιβάστηκε και δεν δέχθηκε να γίνει μέρος ενός παράνομου κυκλώματος”.

Με αυτά τα λόγια η οικογένεια του 38χρονου πρατηριούχου είχε μιλήσει ανοιχτά για εκβιασμούς και κυκλώματα στον χώρο της διανομής καυσίμων, ζητώντας από αστυνομία και δικαιοσύνη, να εξιχνιάσουν την άγρια δολοφονία.

Τίτλοι ειδήσεων από την δολοφονία στο Γέρακα Αττικής:

Στα ρεπορτάζ της εποχής καταγράφηκαν οι εξής πληροφορίες:

Αρμόδιοι αξιωματικοί εκτιμούσαν ότι η δολοφονία σχετίζεται με το παρελθόν του θύματος και τις διαφορές που ενδεχομένως ανέκυψαν στο πλαίσιο της επικυριαρχίας στη λαθρεμπορία και νόθευση καυσίμων, δραστηριότητες που έχουν εντάξει στο “ρεπερτόριο” τους ομάδες της λεγόμενης GREEK MAFIA. Σε αυτές τις εκτιμήσεις των αρχών, αλλά και στις πληροφορίες για το “ανήσυχο” παρελθόν του 38χρονου, απαντά η οικογένεια του θύματος, με δήλωση της. “Ο Γιώργος υπήρξε πάντοτε έντιμος.

Είναι εντελώς ψέμα και εντελώς άδικο να προσπαθούν να τον εμπλέξουν, και μάλιστα, μετά την άνανδρη εκτέλεση του, σε διάφορα αστυνομικά σενάρια”, αναφέρει χαρακτηριστικά η οικογένεια του πρατηριούχου. Ο πατέρας του 38χρονου, αναμένεται να κληθεί για κατάθεση στους αστυνομικούς του Ανθρωποκτονιών, σε μια προσπάθεια να σχηματιστεί μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για το αν το θύμα είχε δεχτεί απειλές στο πρόσφατο παρελθόν.

Υπενθυμίζεται ότι στο παρελθόν βενζινάδικο ιδιοκτησίας του 38χρονου, είχε γίνει στόχος αγνώστων που είχαν εκτοξεύσει χειροβομβίδα.

Το 2014, το θύμα είχε κατηγορηθεί ως μέλος της ομάδας εκβιαστών του Μανώλη Καραγιάννη, γνωστού με τα προσωνύμια “Σαμπρέλας”, “Καράφλας” ή “Νταίζη”, που δολοφονήθηκε, το 2018 στο Παλαιό Φάληρο. Το 2015 σε πάρκινγκ που διατηρούσε συγγενικό πρόσωπο του θύματος, στον Κορυδαλλό, είχαν εντοπιστεί χειροβομβίδες, ένα υποπολυβόλο, πιστόλια και σφαίρες.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, δύο χρόνια πριν, σε έλεγχο των αρχών σε άλλο πρατήριο ιδιοκτησίας του 38χρονου είχαν διαπιστωθεί οικονομικές απάτες που σχετίζονταν με την χρήση τηλεκοντρόλ σε αντλίες και επιλογή κρυφών δεξαμενών νοθευμένων καυσίμων.

Η δολοφονία του Σκαφτούρου στη Βοιωτία

Ο 55χρονος Γιάννης Σκαφτούρος ήταν ένα από πιο ισχυρά στελέχη αυτού που δημοσιογραφικά αποκαλείται ελληνική μαφία ή greek mafia. Είχε εκτίσει πολυετείς ποινές κάθειρξης για εκβιασμούς, απαγωγές, αποδράσεις κ.ά. Αποφυλακίστηκε το 2018 και ένα χρόνο αργότερα εις βάρος στενού συγγενικού του προσώπου σχηματίστηκε από την Οικονομική Αστυνομία δικογραφία για λαθρεμπόριο καυσίμων.

Ο «θείος Τζο», όπως ήταν το παρατσούκλι του, φέρεται να συμμετείχε σε δίκτυο που εισήγαγε χημικούς διαλύτες από τη Βουλγαρία, με τους οποίους νόθευε τη βενζίνη σε πρατήρια ιδιοκτησίας του και όχι μόνον.

Μετά τη δολοφονία του το πρωί της 2ας Μαΐου 2022 στο χωριό Σκούρτα Βοιωτίας, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έγινε μια βίαιη προσπάθεια αναδιάταξης στην αγορά των χημικών διαλυτών.

Οι πελάτες του Γιάννη Σκαφτούρου φέρεται να δέχτηκαν τηλεφωνικές και όχι μόνον οχλήσεις από λαθρεμπόρους-ανταγωνιστές του, που σαν έτοιμοι από καιρό έσπευσαν να εκμεταλλευθούν το κενό που δημιούργησε η εξόντωσή του. Η φύση εξάλλου και η παρανομία απεχθάνονται το κενό.

Μια δολοφονία «καρμπόν» και οι έρευνες για τον Γέρακα-1

 

«Τώρα θα αγοράζεις από εμάς», λέγεται ότι είπαν με απειλητικό ύφος σε ιδιοκτήτες πρατηρίων που αγόραζαν διαλύτες για τη νόθευση της βενζίνης από τον «θείο Τζο».

Οι έλεγχοι από την οικονομική αστυνομία

Δίκτυο πρατηρίων υγρών καυσίμων, και μάλιστα ιδιαίτερα μεγάλο, διαχειριζόταν και η οικογένεια του 38χρονου Γιώργου Μήτσου, ο οποίος δολοφονήθηκε με πάνω από 40 σφαίρες.

Ενα μάλιστα από τα κομμάτια που συνθέτουν το παζλ των τελευταίων εβδομάδων είναι ο έλεγχος που πραγματοποίησε η Οικονομική Αστυνομία σε βενζινάδικο της λεωφόρου Αθηνών. Φέρει την ίδια εμπορική επωνυμία με τα υπόλοιπα πρατήρια της οικογένειας, ενώ ιδιοκτήτης του εμφανίζεται ένας εύσωμος, σύμφωνα με τις περιγραφές των αστυνομικών, Λαρισαίος.

Εις βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία καθώς από τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι στο πρατήριο υπήρχε δεύτερη, κρυφή δεξαμενή. Στη νόμιμη έμπαινε το καθαρό καύσιμο και στη δεύτερη ο χημικός διαλύτης. Πιέζοντας διάφορα μπουτόν ο βενζινοπώλης μπορούσε να νοθεύει το καύσιμο πουλώντας το σε ανυποψίαστους οδηγούς.

Όσο για το περιθώριο κέρδους του, ένα λίτρο χημικού διαλύτη κοστίζει 10 λεπτά ενώ ένα λίτρο βενζίνης πωλείται σε τιμή μεγαλύτερη των 2,2 ευρώ. Μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου, η αστυνομία και οι συναρμόδιες υπηρεσίες σφράγισαν το πρατήριο τοποθετώντας στις εισόδους του τη γνώριμη κορδέλα και πάνω στις αντλίες ένα χαρτί Α4 με αναφορά στον νόμο περί λαθρεμπορίας.

Το ρεπορτάζ για την δολοφονία στη Νίκαια

H εκτέλεση Αλβανού βενζινοπώλη στη Νίκαια παρουσιάζει ομοιότητες με εκείνη του Γιώργου Μήτσου – Στην ΕΛ.ΑΣ. πιστεύουν ότι οι δράστες είναι οι ίδιοι.

Μετά τη δολοφονία του 38χρονου Γιώργου Μήτσου, εξάλλου, οι αστυνομικοί εξετάζουν εκ νέου τον φάκελο μιας άλλης εν ψυχρώ εκτέλεσης με πανομοιότυπα χαρακτηριστικά. Αυτής του 35χρονου Αλβανού βενζινοπώλη Μάριο Ντιαμάντ, σε πρατήριο επί της λεωφόρου Πέτρου Ράλλη, στη Νίκαια, τον Νοέμβριο του 2021.
Οι δράστες, όπως και στην περίπτωση της δολοφονίας του Μήτσου, είχαν μπει με αυτοκίνητο στο βενζινάδικο και πλησιάζοντας το θύμα είχαν αδειάσει το γεμιστήρα του όπλου τους από κοντινή απόσταση. Ορισμένες πληροφορίες είχαν συνδέσει τη δολοφονία με ξεκαθάρισμα μεταξύ της αλβανικής μαφίας.
Αλλες αναφέρουν ότι το θύμα είχε γίνει κοινωνός πληροφοριών που αφορούσαν σχεδιαζόμενο συμβόλαιο θανάτου «αξίας» 200.000 ευρώ. Στις τάξεις της ΕΛ.ΑΣ. αρκετοί είναι όσοι πιστεύουν ότι οι δράστες εκείνης της δολοφονίας είναι οι ίδιοι που εκτέλεσαν τον Μήτσου.