Συνολικά 763 πρόσφυγες προερχόμενοι από την Ουκρανία πέρασαν τον συνοριακό σταθμό του Προμαχώνα από την έναρξη της κρίσης και μέχρι χθες τα μεσάνυχτα, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών Παναγιώτης Σπυρόπουλος.

Η πλειονότητα των προσφύγων είναι γυναίκες και παιδιά. Όπως διευκρίνισε ο κ. Σπυρόπουλος «οι πρόσφυγες κάνοντας ένα μεγάλο ταξίδι έφτασαν στα ελληνοβουλαρικά σύνορα είτε οργανωμένα με λεωφορεία, είτε μεμονωμένα. Ειδικότερα, πέρασαν τρία λεωφορεία, ένα μικρό βαν και μεμονωμένοι πρόσφυγες με επιβατικής χρήσης ιδιωτικά αυτοκίνητα».

Από τα τρία λεωφορεία τα δυο είχαν τελικό προορισμό την Αθήνα, ενώ κάποιοι πρόσφυγες κινήθηκαν προς την Πιερία, τη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική, προκειμένου να διαμείνουν σε συγγενικά τους πρόσωπα. Όπως πρόσθεσε ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών «όλοι κατευθύνονται σε συγκεκριμένους προορισμούς προκειμένου να φιλοξενηθούν σε συγγενικά ή φιλικά σπίτια».

Κατά την είσοδό τους στην Ελλάδα γίνεται πλήρης καταγραφή όλων των προσωπικών στοιχείων και έλεγχος των ταξιδιωτικών εγγράφων που διαθέτουν. Ο αντιπεριφερειάρχης επισήμανε ακόμα ότι «από την μεριά των ελληνικών αρχών καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για τη διευκόλυνση της όλης διαδικασίας, ώστε οι πρόσφυγες να μην υποστούν καμία περεταίρω ταλαιπωρία και αναστάτωση».

Αγρότες στο Τυχερό Έβρου περιμένουν με ανοιχτή αγκαλιά πρόσφυγες από την Ουκρανία

Πρόσκληση σε Έλληνες ομογενείς και Ουκρανούς πολίτες που καταφθάνουν στην Ελλάδα από την εμπόλεμη ζώνη, απευθύνουν αγρότες από το Τυχερό Έβρου.

«Είναι δεδομένη η πρόθεσή μας, όχι μόνο να τους υποδεχτούμε στον νομό μας, αλλά θα επιδιώξουμε κιόλας όποιοι δεν έχουν σπίτια για να γυρίσουν πίσω, να τους δοθεί η δυνατότητα να μείνουν μόνιμα εδώ εάν το επιθυμούν», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής του συνεταιρισμού ΑΕΣ Θράκης, Θανάσης Μαλτεπιώτης διευκρινίζοντας ότι «υπάρχει ενδιαφέρον και πρόθεση από την κοινωνία μας να βοηθήσουμε τον κόσμο της Ουκρανίας, είτε είναι Έλληνες ομογενείς, είτε Ουκρανοί πολίτες και μπορούμε να προσφέρουμε και δουλειά σε όσους τη χρειάζονται».

Θα έρχονταν 1.000 εργάτες από την Μαριούπολη

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Μαλτεπιώτης σημείωσε ότι αντιπροσωπεία Ελλήνων από διάφορους αγροτικούς φορείς της Βόρειας Ελλάδας, είχαν προχωρήσει στις σχετικές επαφές και επρόκειτο να μεταβούν στην Μαριούπολη της Ουκρανίας το τρέχον διάστημα, προκειμένου να διευθετηθούν οι τελευταίες λεπτομέρειες και «να έρθουν στην Βόρεια Ελλάδας περί τα 1000 άτομα, για να βοηθήσουν τους Έλληνες αγρότες στη συγκομιδή σπαραγγιών και σε άλλες αγροτικές εργασίες σε Ημαθία, Πέλλα και Χαλκιδική».

Δυστυχώς, όπως πρόσθεσε, «οι εξελίξεις μας πρόλαβαν και δεν καταφέραμε να μεταβούμε στην ουκρανική περιοχή». Υπογράμμισε επίσης ότι είχαν προγραμματιστεί διάφορες συναντήσεις και στην Οδησσό και στο Κίεβο, σε συνεννόηση με την ελληνική ομογένεια και τα προξενεία στη χώρα.

Η Βόρεια Ελλάδα, με βάση τα τελευταία στοιχεία, έχει ανάγκη να απασχολήσει περί τους 20.000 εργάτες γης, ενώ μόνο στον νομό Έβρου είναι απαραραίτητα 1000 άτομα από τα μέσα Μαρτίου, μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου για τη συγκομιδή λευκού σπαραγγιού, μεταξύ άλλων προϊόντων.

Στην περιοχή του Έβρου 250 οικογένειες καλλιεργούν περί τα 2.200 στρέμματα λευκού σπαραγγιού, με την απόδοση να υπολογίζεται σε 800 κιλά/στρέμμα και το κόστος παραγωγής να διαμορφώνεται στα 800 ευρώ/στρέμμα, σύμφωνα με τον κ. Μαλτεπιώτη. Το Τυχερό Έβρου βρίσκεται 48 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Αλεξανδρούπολης και τέσσερα χιλιόμετρα δυτικά του ποταμού Έβρου, ενώ έχει πληθυσμό 2.311 κατοίκων.