Ένα από τα πιο σημαντικά οικοσυστήματα της χώρας, το Εθνικό Πάρκο Δαδιάς στο νομό Έβρου βρέθηκε για τρίτη ημέρα κυκλωμένο από την καταστροφική πυρκαγιά, με τις επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης να δίνουν όλη τη νύχτα δύσκολη μάχη με τα πύρινα μέτωπα που συνεχίζουν να καίνε ανεξέλεγκτα το παρθένο δάσος.

Το ανατολικό μέτωπο έχει ελεγχθεί, αλλά όρεια, βορειοδυτικα και δυτικά υπάρχουν μικρές και διάσπαρτες ενεργές εστίες. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι νοτιοδυτικά όπου συνεχίζει να καίει ένα μέτωπο με μεγάλη έκταση. Εκεί εστιάζουν πλέον την κύρια προσπάθεια με επίγειες και εναέριες δυνάμεις.

Με το πρώτο φως της ημέρας στη μάχη μπήκαν 4 αεροσκάφη και εννέα ελικόπτερα του στρατού. Σύμμαχος τους όπως όλα δείχνουν θα είναι και ο καιρός καθώς οι άνεμοι στην περιοχή έχουν κοπάσει και οι ριπές τους δεν ξεπερνούν τα 3 μποφόρ με αποτέλεσμα η εξάπλωση της φωτιάς να είναι πιο αργή.

Παράλληλα, θα συνεχιστούν και σήμερα Σάββατο οι προσπάθειες της Περιφέρειας και του Στρατού με τα μηχανήματα και τα πεζοπόρα τμήματα να δημιουργήσουν αντιπυρικές ζώνες.

Το πρόβλημα είναι ότι λόγω του παρθένου δάσους και των ειδικών μέτρων προστασίας που ισχύουν για τα σπάνια αρπακτικά πουλιά, δεν υπάρχουν σε κάποια σημεία δρόμοι πρόσβασης για τις επίγειες δυνάμεις και έτσι μόνο με εναέρια μέσα μπορεί να καταπολεμηθεί η φωτιά.

Μαζί με τις πυροσβεστικές δυνάμεις δουλεύουν και 32 υλοτόμοι από τους Δασικούς Συνεταιρισμούς της περιοχής. Προσπαθούν να δημιουργήσουν μια αντιπυρική ζώνη, διαπλατύνοντας ένα μονοπάτι από την περιοχή Ταίστρες προς το δρόμο Δαδιάς – Λευκίμης.

Οι υλοτόμοι κόβουν και από πίσω έρχονται μηχανήματα για να απομακρύνουν τα κομμένα. Επίσης θα διαπλατύνουν την περιμετρική έξω από το χωριό Δαδια, για κάθε ενδεχόμενο. Άλλοι 10 υλοτόμοι δούλευαν όλο το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί.

Το βράδυ υπήρξαν φόβοι μήπως οι φλόγες απειλήσουν τα χωριά της Δαδιάς ή της Λευκίμης, αλλά τελικά κάτι τέτοιο δεν έγινε λόγω των υπεράνθρωπων προσπαθειών που έδωσαν οι επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής που έχουν φτάσει από πολλά σημεία της Ελλάδας και όχι μόνο από Θράκη και Μακεδονία και μέχρι τις πρωινές ώρες.

Τις προσπάθειες συντονίζει από χθες που έφτασε στην περιοχή ο υποστράτηγος Μάριος Αποστολίδης, συντονιστής Επιχειρήσεων Πυροσβεστικού Σώματος Β. Ελλάδας, μαζί με τον διοικητή της Πυροσβεστικής Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Κωνσταντίνο Κούκουρα.

dadia333_2
Χθες το απόγευμα οι ένοπλες δυνάμεις έδωσαν στην δημοσιότητα συγκλονιστικές εικόνες από την μεγάλη αναζωπύρωση που σημειώθηκε πίσω από τη νοτιοδυτική γραμμή άμυνας και λόγω του δύσβατου της περιοχής (πυκνή τραχεία πεύκη) πήρε τεράστιες διαστάσεις.

Μάχη μέχρι το πρωί σε τρία σημεία

Κατά τη διάρκεια της νύχτας οι  δυναμεις της πυροσβεστικης έκαναν εγκαταστάσεις στα τρία σημεία, που έφυγε η πυρκαγιά, εξωτερικά της περιμέτρου (βόρεια, βορειοδυτικά και δυτικά).

Αναπτύχθηκαν  πεζοπόρα τμήματα και Ειδικές Μονάδες Δασικών Επιχειρήσεων και έπιασαν το βορεινό κομμάτι.

Με το πρώτο φως άρχισαν να επιχειρούν τα τοπικά εναέρια μέσα (2 PZL, 2 Tractores, 1 Mi8 και 2 Chinoock). Ακολούθησαν  3 Erickson με 20′ διάφορα, 2 CL415 και ένα ΑΒ214. Τα εναέρια θα συμπληρωθούν με ένα Erickson και ένα ΑΒ214 με Ειδικές Μονάδες Δασικών Επιχειρήσεων που θα φτάσουν από την Ελευσίνα. Σε κάθε κύμα θα πετάει και ένα ΒΚ117 συντονιστικό.

 320 πυροσβέστες με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 68 οχήματα

Για την πυρκαγιά  στο δάσος της Δαδιάς, στο Σουφλί Έβρου, το κέντρο επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος ενημερώθηκε την Πέμπτη το μεσημέρι στις 14:28. Αυτή τη στιγμή επιχειρούν 320 πυροσβέστες με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 68 οχήματα, μεγάλος αριθμός εθελοντών πυροσβεστών και εθελοντικών οχημάτων .

Όλες οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, έχουν τεθεί, από χθες, σε γενική επιφυλακή. Ταυτόχρονα οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας, παρέχουν κάθε συνδρομή. Μαζί μας επιχειρούν, εθελοντικές ομάδες Πολιτικής Προστασίας, το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας που έχει διαθέσει, 7 μηχανήματα έργου και 1 ομάδα «Δευκαλίωνα» αποτελούμενη από 36 στελέχη, η Δασική Υπηρεσία, και η τοπική αυτοδιοίκηση που έχει διαθέσει μεγάλο αριθμό υδροφόρων οχημάτων.

Αγώνας για να ελεγχθεί η φωτιά στο Σουφλί
Στο μεταξύ, δυνάμεις του Στρατού συνεχίζουν τις προσπάθειές τους για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών.
Τι είναι το Εθνικό Πάρκο Δαδιάς
Το Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς-Λευκίμμης-Σουφλίου είναι προστατευόμενη δασική έκταση η οποία βρίσκεται στον νομό Έβρου. Έχει συνολική έκταση 428 τετραγωνικά χιλιόμετρα, από τα οποία τα 72,9 είναι αυστηρά προστατευόμενα.
Έχει σημαντική αξία λόγω του μεγάλου αριθμού αρπακτικών πτηνών που φιλοξενεί. Περιλαμβάνει χαμηλά βουνά, με δάση, ξέφωτα και βραχώδεις σχηματισμούς, που εκτείνονται ανάμεσα στα χωριά Δαδιά, Γιαννούλη, Κοτρωνιά και Λευκίμη.
Η περιοχή κηρύχθηκε προστατευόμενη το 1980 και από το 2006, το δάσος Δαδιάς έχει χαρακτηριστεί Εθνικό Πάρκο.