Την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της Εισφοράς Αλληλεγγύης των συνταξιούχων, που θα αρχίσει το επόμενο διάστημα  ανέλυσε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως.

Ερωτηθείσα για την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων, η κυρία Κεραμέως απάντησε ότι παρατηρείται μια στρέβλωση, όταν, λόγω της αύξησης που δίνεται στις συντάξεις, ένας συνταξιούχος αλλάζει κλιμάκιο και, αντί της αύξησης, του επιβάλλεται τελικά μείωση.

«Αυτό δεν είναι σωστό και, επειδή δεν είναι σωστό, θέλουμε να το διορθώσουμε» διευκρίνισε και αποκάλυψε ότι προωθείται ρύθμιση, σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να διευθετηθεί το ζήτημα. Εκτίμησε ότι αυτό θα διορθωθεί, μέχρι τον προσεχή Δεκέμβριο, πριν δοθούν οι αυξήσεις στις συντάξεις για το 2025.

Οι αλλαγές θα ισχύσουν από την 1/1/2025 με στόχο ώστε να εκλείψουν οι στρεβλώσεις με συνταξιούχους που από τη μια θα πάρουν αύξηση γύρω στο 2,5% και από την άλλη θα την επιστρέψουν πίσω εις το πολλαπλάσιο επειδή λόγω της αύξησης θα αλλάξουν κλίμακα με υψηλότερο συντελεστή κράτησης (π.χ. 6% αντί για 3%).

Παράδειγμα συνταξιούχου

Για παράδειγμα, συνταξιούχος με σύνταξη 1.690, λαμβάνοντας αύξηση 2,5% το 2025 , περιμένει η σύνταξή του να αυξηθεί στα 1.732 ευρώ. Όμως με την κράτηση ΕΑΣ της δεύτερης κλίμακας 6 % όχι μόνο η αύξησή του μηδενίζεται λόγω ΕΑΣ αλλά το ποσό που θα λάβει ( 1628 ευρώ) είναι χαμηλότερο από το προηγούμενο.

Αυτή είναι η πρώτη – ίσως και η μοναδική- διόρθωση που θα υιοθετηθεί με στόχο το καθαρό ποσό μετά την όποια αύξηση να μην «πέφτει» κάτω από το προηγούμενο.

Η Νίκη Κεραμέως επεσήμανε: « Αναγνωρίζουμε τη στρέβλωση και θα προχωρήσουμε σε διόρθωση» ενώ και ο Υφυπουργός Εργασίας Πάνος Τσακλόγλου ξεκαθάρισε πρόσφατα ότι στις περιπτώσεις αρνητικής διαφοράς – όταν δηλαδή η εισφορά αλληλεγγύης «τρώει» ένα κομμάτι της αύξησης ή προκαλεί μείωση της σύνταξης – ο ΕΦΚΑ θα την καλύπτει και ο συνταξιούχος θα απολαμβάνει ολόκληρη την αύξηση.

Η κα Κεραμέως υπενθύμισε ότι πάνω από δύο εκατομμύρια συνταξιούχοι θα δουν αύξηση στις συντάξεις τους, η οποία υπολογίζεται ότι θα κυμανθεί μεταξύ 2,2% και 2,5%, με το ακριβές ύψος να καθορίζεται από αλγόριθμο, που λαμβάνει υπόψη την οικονομική ανάπτυξη και τον πληθωρισμό. Μάλιστα, ανέφερε ότι, από το 2023, οι αυξήσεις στις συντάξεις ξεπερνούν σωρευτικά το 13%.