Και μμέτρα άμεσης αρωγής, οικονομικά βοηθήματα, αποζημιώσεις, φορολογικές διευκολύνσεις και εκστρατεία συγκέντρωσης χρημάτων για αποκατάσταση υποδομών.-

 

Στο άνοιγμα ειδικού λογαριασμού στην Τράπεζα της Ελλάδος με σκοπό τη χρηματοδότηση κάθε είδους δράσης για την αρωγή των πληγέντων από τις πυρκαγιές στην Ανατολική και Δυτική Αττική και κυρίως για την ανακατασκευή και αποζημίωση των  κατοικιών που καταστάφηκαν και την αποκατάσταση των πληγεισών περιοχών και των υποδομών τους, αποφάσισε η κυβέρνηση.

Στο λογαριασμό αυτό θα έχουν την δυνατότητα να συνεισφέρουν ξένα κράτη, επιχειρήσεις αλλά και πολίτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος ανακοίνωσε τις αποφάσεις που σχεδιάστηκαν έπειτα από έκτακτες συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν υπό τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, με τη συμμετοχή όλων των αρμόδιων υπουργών και τόνισε ότι πρόκειται για «ολοκληρωμένη δέσμη μέτρων που αποσκοπούν στην άμεση ανακούφιση των πληγέντων και την τάχιστη αποκατάσταση των υλικών ζημιών»

Τα μέτρα χωρίζονται σε τρεις βασικές κατηγορίες:

Α) “Μέτρα για την άμεση αρωγή και ενίσχυση των πληγέντων”. Σε αυτά περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων, επίδομα 5.000 ευρώ σε οικογένειες ή φυσικά πρόσωπα που επλήγησαν και 6.000 για τρίτεκνες ή πολύτεκνες οικογένειες. Επίσης, για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν η ενίσχυση ανέρχεται στα 8.000 Ευρώ. Περιλαμβάνονται επίσης μέτρα άμεσης φορολογικής ελάφρυνσης, απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ του έτους για τα ακίνητα που βρίσκονται στις πληγείσες  περιοχές και έχουν καταστραφεί ολοσχερώς ή υποστεί λειτουργικές ζημιές, που τα καθιστούν μη κατοικήσιμα.

Β) “Μέτρα αποζημίωσης και ενίσχυσης των οικογενειών των θυμάτων” και

Γ) μέτρα για την αποκατάσταση των υλικών ζημιών των ιδιωτών αλλά των Δημόσιων Υποδομών.

Παράλληλα, ο κ. Τζανακόπουλος αναφέρθηκε εκτενώς και στις επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση των συνεπειών των καταστροφικών πυρκαγιών στην Αττική και στην Κορινθία, οι οποίες “συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς”, καθώς επίσης και πώς διαμορφώνεται έως τώρα η κατάσταση στα σημαντικότερα μέτωπα.

Ειδικότερα τα πρόσθετα μέτρα είναι τα εξής:

Α.  Μέτρα για την άμεση αρωγή και ενίσχυση των πληγέντων

1. Χορήγηση εφάπαξ έκτακτου επιδόματος στους πληγέντες μετά την ολοκλήρωση της καταγραφής των υλικών ζημιών από τα συνεργεία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Το επίδομα σε οικογένειες ή φυσικά πρόσωπα που επλήγησαν θα είναι ύψους 5.000 Ευρώ. Για τρίτεκνες ή πολύτεκνες οικογένειες  το ποσό ανέρχεται στις 6.000 Ευρώ.

Για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν η ενίσχυση ανέρχεται στα 8.000 Ευρώ.

2. Χορήγηση επιδόματος ανεργίας συν εφάπαξ ποσό 45 ημερήσιων επιδομάτων (650 Ευρώ) ανεργίας σε όσους ανασταλεί η εργασία τους μετά την καταστροφή της επιχείρησης στην οποία εργάζονταν εξαιτίας των πυρκαγιών.

3. Εφάπαξ καταβολή έκτακτου βοηθήματος, ίσου με το μεικτό χρηματικό ποσό  δύο (2) μηνιαίων συντάξεων, στους πυρόπληκτους συνταξιούχους του ΕΦΚΑ

4. Επίσπευση, άνευ χρονολογικής σειράς, των αιτήσεων συνταξιοδότησης εκείνων που έχουν υποβληθεί ή θα υποβληθούν ως 31.09.2018, των οποίων η ασφαλιστική τους περιοχή ή η μόνιμη κατοικία τους βρίσκεται εντός των πληγεισών περιοχών.

5. Μέτρα άμεσης φορολογικής ελάφρυνσης:

Για τους φορολογούμενους, που υπάγονται στη Δ.Ο.Υ. Παλλήνης και στη Δ.Ο.Υ. Ελευσίνας

Παράταση υποβολής δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2017 έως και 30 Οκτωβρίου 2018.

Καταβολή του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2017 σε τρεις μηνιαίες δόσεις, με πρώτη δόση έως 31 Οκτωβρίου 2018, δεύτερη δόση έως και 30 Νοεμβρίου 2018 και τρίτη και τελευταία δόση έως και 31 Δεκεμβρίου 2018,

Παράταση υποβολής δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων φορολογικού έτους 2017 έως και 30 Οκτωβρίου 2018.

Καταβολή του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων φορολογικού έτους 2017 σε τρεις μηνιαίες δόσεις, με πρώτη δόση έως και 31 Οκτωβρίου 2018, δεύτερη δόση έως και 30 Νοεμβρίου 2018 και τρίτη και τελευταία δόση έως και 31 Δεκεμβρίου 2018.

Β. Μέτρα αποζημιώσης και ενίσχυσης των οικογενειών των θυμάτων

1. Οικονομική ενίσχυση στον ή στην σύζυγο ή αν δεν υπάρχει στον πλησιέστερο συγγενή θανόντος εξαιτίας της πυρκαγιάς ύψους 10.000 ευρώ.

2. Χορήγηση μηνιαίου επιδόματος στα ανήλικα τέκνα θανόντων από τις πυρκαγιές ύψους 1000 ευρώ ανά τέκνο έως την ενηλικίωση τους ή εφόσον σπουδάζουν σε ανώτερο ή ανώτατο ίδρυμα του εσωτερικού έως την συμπλήρωση του 24ου έτους της ηλικίας τους.

3. Τα τέκνα αυτά εάν εισαχθούν φέτος ή εάν ήδη φοιτούν σε ΑΕΙ ή ΤΕΙ της χώρας μεταγράφονται στο ίδρυμα που είναι πλησιέστερο στην οικογενειακή κατοικία τους. Το μέτρο αυτό δύναται να παραταθεί με σχετική απόφαση του Υπουργού Παιδείας και για τα επόμενα έτη.

4. Όσα από τα τέκνα αυτά συμμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις 2017-2018 ο βαθμός τους προσαυξάνεται κατα 20% και εισάγονται στις σχολές τους ως υπεράριθμοι. Η ρύθμιση αυτή μπορεί να επαναληφθεί με απόφαση του Υπουργού Παιδείας.

5. Ένα συγγενικό πρόσωπο α’ ή β’ βαθμού ή σύζυγος θύματος από την πυρκαγιά αποκτά δικαίωμα διορισμού σε φορείς της γενικής κυβέρνησης. Δικαίωμα διορισμού αποκτούν και τα άτομα που υπέστησαν αναπηρία ποσοστού 67% και άνω λόγω της πυρκαγιάς.

Επίσης, η ελληνική Βουλή αποφάσισε ομόφωνα στην διάσκεψη των προέδρων τη χορήγηση εφάπαξ ειδικού βοηθήματος στο λογαριασμό κάθε παιδιού που έχει πληγεί από τις πυρκαγιές. Το ύψος του ποσού θα αποφασιστεί όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία της καταγραφής.

Γ. Η Τρίτη δέσμη μέτρων αφορά την αποκατάσταση των υλικών ζημιών των ιδιωτών αλλά των Δημόσιων Υποδομών

1. Με δεδομένο το διεθνές και εσωτερικό κύμα αλληλεγγύης και συμπαράστασης που έχει εκδηλωθεί προς τη χώρα μας αλλά και τους πληγέντες στις περιοχές της ανατολικής και δυτικής αττικής η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε το άνοιγμα ειδικού λογαριασμού στην Τράπεζα της Ελλάδος με σκοπό τη χρηματοδότηση κάθε είδους δράσης για την αρωγή των πληγέντων από τις πυρκαγιές στην Ανατολική και Δυτική Αττική και κυρίως για την ανακατασκευή και αποζημίωση των  κατοικιών που καταστάφηκαν και την αποκατάσταση των πληγεισών περιοχών και των Υποδομών τους.

Όργανο διαχείρισης του λογαριασμού είναι τριμελής επιτροπή με την συμμετοχή του Προέδρου της Βουλής,του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών και του Υπουργού Οικονομικών.

Τη διαχείριση του λογαριασμού ελέγχουν ετησίως ορκωτοί λογιστές που τοποθετούνται από τον Υπουργό Οικονομικών το πόρισμα των οποίων κατατίθεται ακολούθως στο ελεγκτικό συνέδριο για τον έλεγχο της σύννομης εκτέλεσης του ειδικού λογαριασμού.

Το Ελληνικό Δημόσιο συμμετέχει στο λογαριασμό αυτό με εισφορές 20 εκ. Ευρώ από τον ΟΑΕΔ, 10 εκ. Ευρώ από το Υπουργείο Οικονομικών ενώ ήδη η Ελληνική Βουλή έχει αποφασίσει τη συμμετοχή της με επιπλέον 10 εκ. Ευρώ.

Στο λογαριασμό αυτό θα έχουν την δυνατότητα να συνεισφέρουν ξένα κράτη, επιχειρήσεις αλλά και πολίτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Στόχος μας είναι η αποκατάσταση των πληγεισών περιοχών και των δημόσιων Υποδομών τους καθώς και οι αποζημιώσεις και ανακατασκευές για τις κατοικίες να ολοκληρωθούν τάχιστα και για το λόγο αυτό θα αξιοποιηθούν όλες ειδικές ρυθμίσεις που προβλέπουν fast track διαδικασίες αδειοδότησης όλων των σχετικών έργων ενώ όπου χρειαστεί θα υπάρξουν συπληρωματικές νομοθετικές παρεμβάσεις.

Ο αριθμός του λογαριασμού είναι 23/2341195169 με IBAN GR4601000230000002341195169

Η συμμετοχή του ελληνικού δημοσίου είναι αρχική και η ελληνική Πολιτεία δεσμεύεται ότι τα επιπλέον έξοδα που απαιτούνται για την πλήρη αποκατάσταση των πληγεισών περιοχών θα καλυφθούν στο σύνολό τους από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με τις ίδιες ειδικές διαδικασίες.

2. Με ειδικές διατάξεις θα δοθούν για πρώτη φορά επιδοτήσεις και για τους περιβάλλοντες χώρους κτιρίων που έχουν υποστεί ζημιές.

3. Με ειδική ρύθμιση το Υπουργείο Υποδομών θα αναλάβει την δωρεάν εκπόνηση των μελετών για την αποκατάσταση των πληγέντων κτιρίων.”.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ-ΜΠΕ