Ανησυχία επικρατεί στην περιοχή του νομού Ηρακλείου στην Κρήτη μετά από τον ισχυρό σεισμό 5,1 Ρίχτερ στις Μοίρες Ηρακλείου και την έντονη μετασεισμική ακολουθία, κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Οι επιστήμονες παρακολουθούν το φαινόμενο, τονίζοντας πως πρόκειται για μια περιοχή που έχει δώσει μεγάλους σεισμούς στο παρελθόν αλλά και ότι απαιτούνται μέτρα προστασίας. Ευτυχώς, δεν υπάρχουν καταγεγραμμένες ζημιές από τον σεισμό.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας οι μετασεισμοί ήταν δεκάδες προκαλώντας την έντονη ανησυχία των κατοίκων οι οποίοι πέρασαν το βράδυ στους δρόμους και τις πλατείες.

Πιο συγκεκριμένα, από τις 10 το βράδυ μέχρι και τις 4 τα ξημερώματα σημειώθηκαν συνολικά 35 μετασεισμοί. Μάλιστα, οι δύο είναι πάνω από 4 Ρίχτερ ενώ οι 7 ήταν μεγέθους από 3 έως 3,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Γερ. Παπαδόπουλος: «Η ίδια περιοχή το 1965 έχει δώσει 6,1 Ρίχτερ»

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Δεν είναι αμελητέος ένας σεισμός 5,1 Ρίχτερ. Από την άλλη έχουμε έντονη σεισμική ακολουθία που δεν μας επιτρέπει να βεβαιωθούμε αν τα 5,1 Ρίχτερ είναι ο κύριος σεισμός. Θα χρειαστούν 2-3 ημέρες για αυτό».

«Είναι διαφορετική η εστία του σεισμού που ενεργοποιήθηκε χθες με εκείνη του Αρκαλοχωρίου, όπου πάντως χθες είχαμε έναν σεισμό 3,3 Ρίχτερ, που ήταν ένας καθυστερημένος μετασεισμός», είπε ο κ. Παπαδόπουλος, ο οποίος επεσήμανε πως υπάρχει «προβληματισμός γιατί το επίκεντρο είναι σε χερσαία περιοχή», ενώ εξέφρασε «επιφυλακτικότητα γιατί η ίδια περιοχή, το 1965, έχει δώσει τον σεισμό των 6,1 Ρίχτερ».

 Στις Μοίρες σήμερα ο Ευθ. Λέκκας

Στις Μοίρες αναμένεται να βρεθεί ο Ευθύμης Λέκκας προκειμένου να κάνει μία πρώτη αυτοψία για το τι άφησε ο σεισμός αλλά και να μιλήσει με τους αρμόδιους φορείς.

«Από το βράδυ της Τετάρτης παρατηρείται μια σεισμική διέγερση στη συγκεκριμένη περιοχή, όπου σημειώθηκε επίσης ένας σεισμός μεγέθους 4,2 Ρίχτερ», δήλωσε ο κ. Λέκκας. Πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να ανησυχούμε, καθώς οι ειδικοί «παρακολουθούμε με προσοχή το φαινόμενο».

Κλειστά τα σχολεία στις Μοίρες Ηρακλείου

Στο μεταξύ, κλειστά θα παραμείνουν σήμερα όλα τα σχολεία στο δήμο Φαιστού, μετά τον σεισμό στις Μοίρες Ηρακλείου. Ο δήμαρχος, Γρηγόρης Νικολιδάκης, με ανακοίνωσή του ενημερώνει πως λόγω του σεισμού θα γίνουν άμεσα οι απαραίτητοι έλεγχοι για τα σχολεία.

«Λόγω της συνεχούς σεισμικής δόνησης που σημειώνεται τις τελευταίες ώρες στην περιοχή της Μεσσαράς, αλλά και για προληπτικούς λόγους, ο Δήμαρχος κ. Γρηγόρης Νικολιδάκης, ανακοίνωσε πως θα παραμείνουν κλειστές όλες οι σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σήμερα Παρασκευή 19 Μαΐου και μέχρι νεότερης ανακοίνωσης. Πιο συγκεκριμένα, παιδικοί σταθμοί, νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια σε όλες τις κοινότητες και δημοτικές ενότητες του Δήμου Φαιστού θα παραμείνουν κλειστά για λόγους ασφαλείας και προκειμένου να ελεγχθούν για τυχόν ζημιές από τη σεισμική διεργασία», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.