Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για εμπρησμό με ενδεχόμενο δόλο ασκήθηκε σε βάρος των 13 συλληφθέντων-μελών πληρώματος της θαλαμηγού από την οποία εκτοξεύτηκαν βεγγαλικά με αποτέλεσμα να προκληθεί φωτιά στην Ύδρα.

Οι 13 ημεδαποί (ο καπετάνιος και 12 μέλη πληρώματος) οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Πειραιά το μεσημέρι της Κυριακής, ως υπαίτιοι πρόκλησης πυρκαγιάς σε δασική έκταση, στην περιοχή Μπίστι, στο νησί της Ύδρας, τις βραδινές ώρες της 21ης Ιουνίου 2024.

Τα 13 άτομα αρχικά είχαν οδηγηθεί στο λιμεναρχείο Σαρωνικού και το μεσημέρι μεταφέρθηκαν στην Εισαγγελία Πειραιά από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, που σχημάτισε την δικογραφία.

Για την υπόθεση έχουν συλλεχθεί από το λιμεναρχείο Ύδρας όλα τα στοιχεία των σκαφών που βρίσκονταν στη θαλάσσια περιοχή με περιπολία από πλωτό του Λιμενικού, καθώς καπετάνιος σκάφους από παρακείμενο όρμο φέρεται να έχει καταγγείλει ότι στην περιοχή όπου εκδηλώθηκε η πυρκαγιά είχαν πέσει πυροτεχνήματα από κάποιο σκάφος.

Ο ίδιος έχει δώσει αναλυτική κατάθεση στην Πυροσβεστική, που αναμένεται να παίξει κομβικό ρόλο και στη συνέχεια της υπόθεσης.

Οι 13 συλληφθέντες αναμένεται να ζητήσουν και να πάρουν προθεσμία για να απολογηθούν την Τετάρτη. Η κατηγορία προβλέπει προφυλάκιση, κάτι που θα κριθεί από τον ανακριτή και τον εισαγγελέα.

Πώς προκλήθηκε η φωτιά στην Ύδρα

Όλα συνέβησαν το βράδυ της Παρασκευής, όταν από το σκάφος Persefoni I, που είχαν μισθώσει 17 αλλοδαποί, εκτοξεύτηκαν πυροτεχνήματα και προκάλεσαν την φωτιά στο νησί.

Οι επιβαίνοντες στο σκάφος αντιλήφθηκαν άμεσα τι είχαν κάνει και προσπάθησαν να σβήσουν τη φωτιά, και όταν δεν κατάφεραν να τη θέσουν υπό έλεγχο, κάλεσαν την Πυροσβεστική και έφυγαν από το σημείο.