Η κυβέρνηση κινείται με τολμηρή αντίληψη σε ο,τι αφορά στην αντιμετώπιση της μάστιγας του κορωνοϊού, αφήνοντας περιθώρια για δοκιμή της τακτικής άλλων χωρών, που εφαρμόζουν την “ανοσία της αγέλης”, με την ελπίδα ότι τα κρούσματα θα σταθεροποιηθούν μέχρι το τέλος Αυγούστου σε ανεκτούς αριθμούς.

Μέσα στο πλαίσιο αυτό τοποθετείται και το άνοιγμα των σχολείων στις 7 Σεπτεμβρίου, θέμα για το οποίο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας τόνισε χαρακτηριστικά: «Η αναβολή δύσκολων αποφάσεων, όπως το άνοιγμα των σχολείων, δεν βελτιώνει το αποτέλεσμα. Η τήρηση των μέτρων φέρνει αποτέλεσμα».
Όπως εκτιμούν πολιτικοί παρατηρητές, η κυβέρνηση δίνει μεγάλη σημασία στην οικονομική διάσταση της αντιμετώπισης της πανδημίας, κλίνοντας προς την άποψη ότι θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον κορωνοϊό, λαμβάνοντας μέτρα προστασίας, όπως θα συνέβαινε και με την αντιμετώπιση άλλων δύσκολων καταστάσεων.
Πάντως η κατάσταση παρακολουθείται και θα υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις τις επόμενες μέρες ύστερα από τη συζήτηση που θα γίνει στην Επιτροπή των επιστημόνων, όπως έγινε γνωστό μετά την τηλεδιάσκεψη, που πραγματοποιήθηκε υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Στη διάρκειά της, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, έγινε εκτίμηση της κατάστασης και παρουσιάστηκαν αναλυτικά στοιχεία για την εξέλιξη της πανδημίας, τα κρούσματα ανά περιοχές και ηλικίες και τα δεδομένα από το σύστημα Υγείας.

Από τα στοιχεία προκύπτει ότι υπάρχει σημαντική αύξηση των κρουσμάτων στις νεότερες ηλικίες. Ειδική αναφορά έγινε για τα πρωτόκολλα επιστροφής στην εργασία για εκείνους που γυρίζουν από διακοπές.

Αποφασίστηκε δε η αποστολή πανελλαδικού μηνύματος από το 112 για την ανάγκη τήρησης των μέτρων προστασίας για όσους επιστρέφουν.

Η αποστολή του μηνύματος απο το 112 αναφέρει: «Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας 17-08-2020. Κατά την επιστροφή σας από τις διακοπές δείξτε ιδιαίτερη προσοχή. Ο κίνδυνος διασποράς COVID-19 είναι αυξημένος, Μην έρχεστε σε επαφή με ευάλωτες ομάδες και ακολουθείτε τα μέτρα προστασίας».

Επίσης έγινε συζήτηση για την προετοιμασία ανοίγματος των σχολείων σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη για παρεμβάσεις τοπικού χαρακτήρα αν κριθεί από τους ειδικούς, ενώ ζήτησε την κωδικοποίηση των κανόνων για την χρήση μάσκας, ώστε να είναι σαφές στους πολίτες που είναι υποχρεωτική.

Άνοιγμα των σχολείων 7 Σεπτεμβρίου

Στις 7 Σεπτεμβρίου θα ανοίξουν τα σχολεία δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, σε συνέντευξή του στο OPEN σήμερα το πρωί, τονίζοντας ότι όταν ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά, θα έχουμε τις ίδιες βασικές προκλήσεις, να τηρούμε δηλαδή τα μέτρα ατομικής υγιεινής και προστασίας.

«Να δώσουμε την εικόνα στα παιδιά ότι αν τηρούμε αποστάσεις, πλένουμε τα χέρια μας και φοράμε μάσκα όπου πρέπει εκτός σχολείου ή και εντός σχολείου αν χρειαστεί, αυτό θα μας προστατεύσει από τη διασπορά του ιού στο σχολικό περιβάλλον», τόνισε.

Πρόσθεσε δε ότι «εμείς εργαζόμαστε από τώρα μέχρι τις 7 Σεπτεμβρίου για να υπάρξει αναστροφή της αύξησης των κρουσμάτων, προκειμένου να μπορέσουμε να μπούμε στο φθινόπωρο με καλύτερες συνθήκες. Γιατί ξέρετε ότι όσο πλησιάζουμε τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο θα υπάρχει η πιθανότητα αναζωπύρωσης του ιού».

«Η αναβολή δύσκολων αποφάσεων, όπως το άνοιγμα των σχολείων, δεν βελτιώνει το αποτέλεσμα. Η τήρηση των μέτρων φέρνει αποτέλεσμα» είπε ο κ. Πέτσας, απαντώντας σε όσους θεωρούν ότι η έναρξη της σχολικής χρονιάς πρέπει να γίνει αργότερα.

Για τους εκπρόσωπους των εκπαιδευτικών που επικρίνουν την κυβέρνηση ανέφερε: «Είναι δυνατόν οι εκπαιδευτικοί μας οι οποίοι συμμετείχαν σε όλη αυτή την τιτάνια προσπάθεια το προηγούμενο διάστημα για να λειτουργήσουν τα σχολεία μας εξ αποστάσεως και με ειδικές συνθήκες, να λένε ότι είναι τραγέλαφος;»

Εκ αυτού ανέφερε πόσοι μαθητές συμμετείχαν στις 9 Απριλίου σε ψηφιακές τάξεις και πόσες τέτοιες τάξεις λειτούργησαν, τονίζοντας ότι το σύστημα ανταποκρίθηκε.

«Είναι πραγματικά κρίμα να έχουμε τους εκπροσώπους τους να λένε αυτά τα πράγματα για όλους αυτούς που προσπάθησαν τόσο πολύ», συμπλήρωσε.

Ο Κ. Πέτσας άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο λήψης περαιτέρω μέτρων αν χρειαστεί, εξηγώντας ότι αυτό που προέχει είναι να αποτινάξουμε την χαλάρωση.

«Αν το καταφέρουμε δεν θα χρειαστούν αλλά μέτρα», είπε, σημειώνοντας ότι δεν είμαστε σε καταστάσεις Μαρτίου, καθώς τώρα ο μέσος όρος των κρουσμάτων σε σχέση με τον αριθμό των εισαγωγών ασθενών σε ΜΕΘ και των διασωληνωμένων, είναι αρκετά χαμηλότερος.

«Έχουμε χτυπήσει καμπάνα κινδύνου εδώ και πολλές εβδομάδες. Τα δεδομένα δείχνουν αύξηση κρουσμάτων και για αυτό παίρνουμε τα μέτρα. Τα αυξημένα κρούσματα δεν έχουν μεταφραστεί μέχρι στιγμής σε αυξημένη πίεση στο σύστημα υγείας. Θέλουμε να τα φέρουμε σε καθοδική τροχιά προκειμένου να είμαστε έτοιμοι όταν το σύστημα ενδεχομένως πιεστεί, όχι μόνο από τον κορονοϊο αλλά και από άλλες ασθένειες αργότερα το Φθινόπωρο», πρόσθεσε.

Είπε επίσης ότι στις αρχές Αυγούστου η αύξηση των κρουσμάτων ήταν μεγαλύτερη από ότι αναμενόταν, αλλά αυτή τη στιγμή είναι μικρότερη από ότι αναμενόταν.

Μειώθηκαν ελαφρώς τα κρούσματα

Eκατόν πενήντα νέα κρούσματα του κορονοϊού στη χώρα, εκ των οποίων τα 17 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας, ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 7.222, εκ των οποίων το 55,2% αφορά άνδρες. 1.692 (23,4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.394 (47,0%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. 23 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. Επτά (30,4%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 52,2% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 136 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 2 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 230 θανάτους συνολικά στη χώρα. 81 (35,2%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 77 έτη και το 95,7% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Πως κατανέμονται γεωγραφικά

Από τα 150 επιπλέον κρούσματα, που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ τα 125 είναι εγχώρια. Από αυτά τα 18 συνδέονται με ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας.

Αναλυτικότερα από τα 150 :

– 17 κρούσματα βρέθηκαν κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,

– 8 είναι εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,

– 46 κρούσματα στην Π.Ε. Αττικής , εκ των οποίων 14 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας,

–  30 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 7 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας,

–  2 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας,

– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας,

– 1 κρούσμα στην Π.Ε Βοιωτίας,

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Δωδεκανήσων,

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Εύβοιας,

– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας,

– 5 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας,

– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου ,

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Καρδίτσας,

–  1 κρούσμα στην Π.Ε. Κέρκυρας,

–  1 κρούσμα στην Π.Ε. Κιλκίς,

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κοζάνης,

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κυκλάδων,

–  7 κρούσματα στη Λάρισα,

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λέσβου,

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μεσσηνίας,

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πέλλας,

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου,

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σερρών,

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων,

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής,

–  2 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων,

– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου, τα οποία συνδέονται με γνωστή συρροή.

(Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ)