Κλίμα αγανάκτησης και έντονου προβληματισμού επικρατεί στο χώρο της δικαιοσύνης, καθώς η μεγάλη πλειοψηφία των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών εκτιμά ότι πλήττεται η ανεξαρτησία του θεσμού από κυβερνητικές μεθοδεύσεις με αφορμή την υπόθεση της NOVARTIS.

 

Είναι ενδεικτικό μάλιστα το γεγονός ότι ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Νικόλαος Σαλάτας μίλησε σήμερα για “εμφύλιο πόλεμο” μεταξύ δικαστικού κόσμου και κυβέρνησης, προσθέτοντας ότι από έναν τέτοιο πόλεμο βγαίνουν πάντα και οι δύο πλευρές ηττημένες.

Οι Ενώσεις των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών καταφέρονται ιδιαίτερα εναντίον του αν. υπουργού Υγείας Π. Πολάκη, για τον οποίο υπογραμμίζουν ότι έχει προφανώς την κάλυψη του πρωθυπουργού και γι αυτό δεν διστάζει να κατονομάσει ανακριτές και εισαγγελείς, κάνοντας υποδείξεις για το έργο τους.

Ωστόσο και παρά τις έντονες αντιδράσεις του δικαστικού κόσμου, πολλοί αναρωτιούνται γιατί οι δικαστές και εισαγγελείς δεν προβαίνουν σε πιο δυναμικές κινητοποιήσεις, κηρύσσοντας ακόμη και αποχή από τα καθήκοντά τους, αφού γίνεται μια πρωτοφανής προσπάθεια αμφισβήτησης του κύρους και της ανεξαρτησίας τους.

Και αυτό διότι σε άλλες περιπτώσεις, όπως π.χ. όταν έχουν μισθολογικά αιτήματα ή εκκρεμότητες σε σχέση με τις συνθήκες άσκησης του λειτουργήματός τους  έχουν προχωρήσει σε πολυήμερες αποχές.

Προς το παρόν έχουν ορίσει συναντήσεις με ηγεσίες και εκπροσώπους πολιτικών κομμάτων, όπως είναι η σημερινή με την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά.

Παράγοντες της  Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων επιμένουν να καταγγέλλουν την απόπειρα του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, μέσω αναρτήσεων στα social media, να παρέμβει στο έργο δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών.

Η μεγαλύτερη δικαστική Ένωση της χώρας τονίζει ότι το γεγονός συνιστά «ευθεία παραβίαση της Αρχής της Διάκρισης των Λειτουργιών» και ευελπιστεί ότι «ο Πρωθυπουργός, ως επικεφαλής της Κυβέρνησης, θα αποδοκιμάσει τις τοποθετήσεις του Υπουργού του και θα αποτρέψει παρόμοιες ενέργειες στο μέλλον».

 

Ένωση Εισαγγελέων: Πλήττουν το πολίτευμα

Επίσης η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι «βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, να επαναλάβει σε ανακοίνωσή της την αυτονόητη υποχρέωση των εκπροσώπων της εκτελεστικής εξουσίας να σέβονται την συνταγματικώς κατοχυρωμένη Αρχή της διάκρισης των λειτουργιών».

Παράλληλα, υπογραμμίζουν ότι «οι δημόσιες αναρτήσεις του υπουργού κ. Πολάκη, οι οποίες ευελπιστούμε να απηχούν μόνο προσωπικές του απόψεις και όχι της κυβέρνησης στην οποία συμμετέχει, διά των οποίων ψέγει, και μάλιστα ονομαστικά, εισαγγελικούς και δικαστικούς λειτουργούς επειδή οι χειρισμοί τους σε εκκρεμείς υποθέσεις πολιτικού ενδιαφέροντος δεν είναι της αρεσκείας του, προδικάζοντας και υποδεικνύοντας την επιθυμητή έκβασή τους, υποσκάπτουν το δικαιϊκό οικοδόμημα της χώρας και διακυβεύουν την ομαλή λειτουργία του πολιτεύματος» και τονίζουν:

«Ο κ. Πολάκης οφείλει να γνωρίζει ότι οι Έλληνες εισαγγελείς, ανεξάρτητοι και αποστασιοποιημένοι από τέτοιου είδους παρεμβάσεις και απρόσφορες προσπάθειες χειραγώγησής τους, ανταπεξέρχονται στο ακέραιο στο συνταγματικό τους καθήκον υπερβάλλοντας εαυτόν, προκειμένου, με υψηλό φρόνημα, να υπερβαίνουν καθημερινά τις αντίξοες υπηρεσιακές συνθήκες και ελλείψεις υποδομών και προσωπικού στο χώρο της Δικαιοσύνης, για τις οποίες την αποκλειστική ευθύνη φέρουν άλλοι