Να αναδείξει την ευρωπαϊκή διάσταση του ναυαγίου στην Πύλο επιχείρησε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες καλώντας την Ευρώπη να χαράξει μια αποτελεσματική μεταναστευτική πολιτική.

Απαντώντας σε ερώτηση του τηλεοπτικού σταθμού Star κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ο ΓΓ κάλεσε την Ευρώπη να ενωθεί ώστε να χαράξει μια αποτελεσματική μεταναστευτική πολιτική που θα αποτρέψει να επαναληφθεί ένα τέτοιο τραγικό δυστύχημα στο μέλλον.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «είμαστε σε επαφή με τις ελληνικές αρχές, αλλά ας είμαστε ειλικρινείς. Αυτό δεν είναι ένα ελληνικό πρόβλημα. Είναι ευρωπαϊκό. Νομίζω ότι είναι ώρα η Ευρώπη να μπορέσει, με αλληλεγγύη, να καθορίσει μια αποτελεσματική μεταναστευτική πολιτική έτσι ώστε να μην επαναληφθεί ένα τέτοιο ατύχημα».

Γιατί δεν έχει ευθύνη το Λιμενικό

Ο πρώην υπαρχηγός του Λιμενικού Σώματος Αθανάσιος Ντούνης μίλησεγια το τραγικό ναυάγιο στην Πύλο και αναφέρθηκε στο τι προβλέπεται σε τέτοιες περιπτώσεις.

Ο κ. Ντούνης μίλησε αρχικά για τις τραγικές συνθήκες κάτω από τις οποίες ταξιδεύουν αυτοί οι άνθρωποι, τονίζοντας πως «στοιβάζονται ο ένας δίπλα στον άλλον και είναι πολύ δύσκολο να μετακινηθούν από την πλώρη στην πρύμνη». Μάλιστα, είπε ότι πολλές πολλές φορές ταξιδεύουν όρθιοι για 4-5 μέρες.

Στη συνέχεια ο κ. Ντούνης αναφέρθηκε στο ζήτημα της διάσωσης. Ο πρώην υπαρχηγός τόνισε πως για να γίνει μια διάσωση πρέπει οι άνθρωποι να συνεργάζονται με τις λιμενικές Αρχές. Μάλιστα, πρόσθεσε ότι πολλές φορές οι άνθρωποι, υπό τον φόβο της σύλληψης, πέφτουν στη θάλασσα, κάνοντας το έργο της διάσωσης ακόμα πιο δύσκολο. Χαρακτηριστικά, είπε: «Εάν το Λιμενικό έκανε μόνο του επιχείρηση, κάποιοι θα έλεγαν ότι έπνιξε κόσμο».

Βυθίστηκε παρουσία σκαφών του Λιμενικού

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού, Νίκος Αλεξίου μιλώντας στην ΕΡΤ υποστήριξε ότι η βύθιση του σκάφους των διακινητών, παρουσία παραπλέοντων σκαφών του Λιμενικού σώματος έγινε όταν οι μετανάστες μετακινήθηκαν προς μια κατεύθυνση.

Πρόσθεσε ότι ο καπετάνιος του σκάφους πνίγηκε στο πολύνεκρο ναυάγιο ενώ παράλληλα συνεχίζονται οι έρευνες διάσωσης και εξερεύνησης των αγνοουμένων, αν και οι ελπίδες έχουν σχεδόν εξανεμιστεί.

«Δεν υπήρχε ένδεια μέσων. Υπηρεσιακά ήμασταν εκεί» απάντησε ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού για το ότι στο σημείο δεν έσπευσε για βοήθεια τις κρίσιμες ώρες το ναυαγοσωστικό Aigaion Pelagos που βρισκόταν αγκυροβολημένο στο Γύθειο.

Σχολιάζοντας την πληροφορία για το εάν έχουν χρησιμοποιηθεί σχοινιά στο πλοίο εξήγησε ότι το λιμενικό δεν έκανε κάτι τέτοιο αλλά τα σχοινιά τα είχαν πετάξει ναύτες από το εμπορικό πλοίο που τους πέταξαν εφόδια.

«Το πλοίο δεν βρισκόταν σε κατάσταση άμεσου κινδύνου» 

«Μέχρι να συμβεί το μοιραίο προσπαθούσαμε να τους εξηγήσουμε ότι πρέπει να τους βοηθήσουμε και πρέπει να δεχθούν τη βοήθειά μας», πρόσθεσε μεταξύ άλλων ο κ. Αλεξίου αναφέροντας ότι οι άνδρες του λιμενικού προσπαθούσαν στις συνεχείς επικοινωνίες μαζί τους να τους εξηγήσουν ότι ήθελαν να συνδράμουν.

Όσον αφορά την προανακριτική διαδικασία τόνισε ότι είναι σε εξέλιξη και μπορούν να προκύψουν και νέα δεδομένα μετά τις πρώτες συλλήψεις.

«Το παράσημό μας είναι οι 104 άνθρωποι που διασώθηκαν, οι 255 που διασώθηκαν καθ’ όλο το έτος. Το ύψιστο αγαθό της ανθρώπινης ζωής είναι το πρώτο που διαφυλάσσει το Λιμενικό» απάντησε ο κ. Αλεξίου στις καταγγελίες ότι το Λιμενικό δεν έκανε όσα έπρεπε για να διασώσει τα γυναικόπαιδα που πνίγηκαν κλειδωμένοι στα αμπάρια του σαπιοκάραβου.

«Οι καταθέσεις που έχουμε λάβει είναι ετερόκλητες ως προς τον αριθμό και έτσι δεν είναι ακριβείς» σημείωσε για τον αριθμό των επιβαινόντων στο πλοίο που βυθίστηκε σε διεθνή ύδατα, ανοιχτά της Πύλου.

Μιλώντας τέλος για την εμπλοκή της Frontex δήλωσε ότι το αεροσκάφος της ήταν αυτό που ενημέρωσε τις ελληνικές αρχές και σκάφη της επιχειρούν στις ελληνικές θάλασσες.