Τους κινδύνους από την έξαρση της πανδημίας στην Ελλάδα παρουσίασαν η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, η καθηγήτρια παιδιατρικής – λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου και ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, δίνοντας παράλληλα οδηγίες για το πως θα προφυλαχθούν οι πολίτες.

Η κυρία Γκάγκα σημείωσε ότι ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για τη χορήγηση των μονοκλωνικών αντισωμάτων από δέκα μεγάλα νοσοκομεία, με βάση την προτεραιοποίηση που γίνεται και περιλαμβάνονται ανοσοκατασταλμένοι ασθενείς, αλλά και οι έγκυες στο τρίτο τρίμηνο της κύησης.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας απηύθυνε έκκληση ώστε όσοι έχουν συμπτώματα να πηγαίνουν άμεσα στο γιατρό, καθώς παρατηρείται ότι πολλοί ασθενείς φθάνουν να ζητήσουν πολύ αργά ιατρική βοήθεια.

Τα πολλά κρούσματα σήμερα είναι στην Αττική, την Θεσσαλονίκη, την Αχαϊα, την Λάρισα και την Κοζάνη, σημείωσε η κυρία Γκάγκα και τόνισε ότι είναι σημαντικό ο καθένας να λαμβάνει μέτρα προστασίας (μάσκες, αποστάσεις, συγχρωτισμός) και να πηγαίνουμε έγκαιρα στο γιατρό αν έχουμε συμπτώματα.

Από την πλευρά της η κυρία Παπαευαγγέλου σημείωσε ότι η πανδημία παραμένει σε υψηλά επίπεδα με μέσο όρο εβδομάδας στα 6.700 κρούσματα. Στα 54.000 υπολογίζονται σήμερα τα ενεργά κρούσματα, έχουμε μεγάλη διασπορά στην κοινότητα και η πίεση στο ΕΣΥ θα συνεχισθεί, θα αργήσουμε να δούμε κάμψη σε θανάτους και διασωληνωμένους. 

Η θνησιμότητα είναι υψηλή σε περιοχές με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού στους πολίτες μεγαλύτερης ηλικίας. Σε ό,τι αφορά τα παιδιά, 9 στα 10 κρούσματα διαγιγνώσκονται λόγω του τεστ που κάνουν για να πάνε στο σχολείο. 4.500 ασθενείς νοσηλεύονται στην επικράτεια σήμερα.
Χθες είχαμε ρεκόρ νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία που φθάνουν τις 590. Έχει ανακοπεί η εκθετική αύξηση της πανδημίας. Η εμβολιαστική κάλυψη παρουσιάζει σημαντική αύξηση. 320.000 άνθρωποι άλλαξαν γνώμη και έκαναν την 1η δόση του εμβολίου. Όμως,  παραμένει χαμηλή η ανταπόκριση σε περιοχές με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, όπως π.χ. η Πέλλα.  Οι νεώτεροι ανταποκρίνονται περισσότερο και εμβολιάζονται.

Χάθηκαν 84 άνθρωποι, κάτω των 60 ετών

Από τις αρχές Σεπτεμβρίου χάθηκαν 84 άνθρωποι, κάτω των 60 ετών χωρίς υποκείμενα νοσήματα. Το εμβόλιο δεν είναι πειραματικό. Τρεις μήνες μετά τη χορήγηση της 3ης δόσης τα αντισώματα παραμένουν ψηλά. Η σκέψη όλων είναι στα Χριστούγεννα. Χθες το ECDC εξέδωσε προειδοποίηση για κίνδυνο και αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου. Προτείνουν την εφαρμογή μη φαρμακευτικών παρεμβάσεων. Εμβολιαζόμαστε για να μη νοσήσουμε βαριά, κάνουμε χρήση των μέτρων ατομικής προστασίας.
Ειδικά για την τρίτη δόση, υπάρχουν δεδομένα από το Ισραήλ, που δείχνουν ότι μπορεί τελικά να αποτελέσει μέρος του βασικού εμβολιασμού, γι’ αυτή τη νόσο ειδικά να χρειαζόμαστε τρεις δόσεις εμβολίου.
Το εμβόλιο είναι το μεγάλο όπλο για τις ζωές μας, αλλά απαιτείται η τήρηση των κανόνων ατομικής προστασίας. Τα στοιχεία για την τρίτη δόση στην Ελλάδα είναι ενθαρρυντικά. Έχουμε ελάχιστους ασθενείς που έχουν κάνει τρίτη δόση στα νοσοκομεία. Είναι νωρίς να μιλήσουμε για τα Χριστούγεννα, είπε η κυρία Παπαευαγγέλου, σημειώνοντας ότι πλέον έχουμε και εμβόλια και τεστ, άρα θα είναι διαφορετικά από τα περσινά.

Για τα δεδομένα της επιδημίας στον κόσμο μίλησε ο κ.Μαγιορκίνης. Όπως είπε την τελευταία εβδομάδα αυξήθηκαν κατά 11% οι διαγνώσεις, ενώ κατά 2% αυξήθηκαν οι ημερήσιοι θάνατοι. Τόνισε ότι υπάρχει γενετική προδιάθεση για σοβαρή νόσηση, και γι’ αυτό έχουμε δει να νοσούν σοβαρά και να καταλήγουν μέλη της ίδιας οικογένειας.Τι θα κάνετε το επόμενο διάστημα, ιδιαίτερα αν έρθει και κύμα γρίπης, ρωτήθηκε η κυρία Γκάγκα, και απάντησε ότι αντιμετωπίζουμε μια επιδημία ανεμβολίαστων με το 81% των ανθρώπων στις ΜΕΘ να είναι ανεμβολίαστοι.  Τα μέτρα αξιολογούνται τις επόμενες μέρες και εβδομάδες.

Για τη μείωση των προγραμματισμένων χειρουργείων, η κυρία Γκάγκα  είπε ότι πάντα αντιμετωπίζεις τα επείγοντα περιστατικά και μετά εκείνους που μπορούν να περιμένουν. Για παράδειγμα στο “Σωτηρία”, λειτουργούσαν όλα τα τμήματα που αντιμετωπίζουν πιεστικά περιστατικά. Αυτό κάνουμε πάντα στην ιατρική.