Σκηνές φρίκης και τρόμου βιώνουν γιατροί και νοσηλευτές στα νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης, όπου περισσότεροι από 300 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους ανεμβολίαστοι, περίπου 85 με 87%, έχασαν τη ζωή τους από κορωνοϊό, τις τελευταίες 15 μέρες, σύμφωνα με στοιχεία της 3ης και 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας.

Στη Θεσσαλονίκη καταγράφονται τραγικές καταστάσεις με το προσωπικό στις εφημερίες να έχει ξεπεράσει τα όρια του.

Συνολικά στην Ελλάδα νοσηλεύονται 3.500 ασθενείς με Covid-19, εκ των οποίων το 1/3 είναι στην περιοχή της Μακεδονίας και της Θράκης.

«Ο πόλεμος συνεχίζεται, ζούμε στιγμές του περσινού Νοέμβρη, φέτος ξεκινήσαμε πιο γρήγορα. Πολύ δύσκολη εφημερία το προσωπικό δεν αντέχει άλλο» ανέφερε ο πρόεδρος των εργαζομένων του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, Χρήστος Τσελέπης, κάνοντας λόγο για 70 εισαγωγές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της 3ης και 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας, περισσότεροι από 300 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους ανεμβολίαστοι, περίπου 85 με 87%, έχασαν τη ζωή τους από κορωνοϊό, τις τελευταίες 15 μέρες στα νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης. Ο αριθμός των νοσηλευομένων σε απλές κλίνες ανέρχεται σε 1.008 και των νοσηλευομένων σε ΜΕΘ σε 159 ασθενείς.

200 προσελεύσεις , 53 εισαγωγές στο «Ιπποκράτειο»

Εκρηκτική είναι η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη. Πάνω από 200 οι προσελεύσεις στην εφημερία του «Ιπποκράτειου», με τρεις ασθενείς να βρίσκονται εκτός ΜΕΘ – καθώς τα κρεβάτια είναι γεμάτα.

Ιατρική βοήθεια ζήτησαν 200 άνθρωποι θετικοί στον κορονοϊό, κατά τη διάρκεια της εφημερίας, ενώ χρειάστηκε να γίνουν 53 εισαγωγές. Ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί, γιατί υπάρχουν και 17 ύποπτα περιστατικά που ενδέχεται να χρήζουν νοσηλείας.

Οι ιατροί κάνουν λόγο για δύσκολη κατάσταση, ίδια με εκείνη του Νοεμβρίου 2020 και προειδοποιούν ότι θα χειροτερέψει.

Στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης νοσηλεύονται και 8 παιδιά, ηλικίας 20 ημερών έως 14 ετών. Η κατάσταση της υγείας τους δεν εμπνέει ανησυχία.

Αττική: Έχουν αυξηθεί κατά 17% οι εισαγωγές

Στην Αττική, την τελευταία εβδομάδα, έχουν αυξηθεί κατά 17% οι εισαγωγές στα νοσοκομεία. Αυτό σημαίνει ότι αν αυξηθούν τα κρούσματα κορωνοϊού, μέχρι το τέλος Νοεμβρίου θα υπάρχει συνωστισμός στις κλινικές.

Για λόγους διαχείρισης, τα νοσοκομεία έχουν αρχίσει να παραχωρούν κλινικές για γενικά περιστατικά, ώστε να νοσηλεύονται σε αυτές περιστατικά Covid, όπως είχε συμβεί και στα προηγούμενα κύματα της πανδημίας

.Η πληρότητα των κλινών στις ΜΕΘ κυμαίνεται από 80-85%, ενώ στη Θεσσαλονίκη το ποσοστό διαμορφώνεται σε πολύ υψηλά επίπεδα και φτάνει στο 100% σε πολλά από τα μεγάλα νοσοκομεία της περιοχής.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας, κάνουν τους ειδικούς να εκτιμούν ότι τις επόμενες ημέρες δεν αποκλείεται να δούμε ακόμα και 10.000 κρούσματα ημερησίως. Οι ΜΕΘ γεμίζουν, ενώ καθημερινά γίνονται διακομιδές στα νοσοκομεία της Αθήνας.

Στο σύνολο της χώρας, η πίεση που ασκείται στα νοσοκομεία είναι στο 60% της μεγάλης πίεσης που είχαν δεχτεί στο 3ο κύμα της πανδημίας την περασμένη άνοιξη.

80% των θανάτων σε ηλικίες άνω των 60 ετών

Το 10-11% των ημερήσιων κρουσμάτων είναι άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών που απασχολούν σε ποσοστό 60% τις ΜΕΘ, ενώ αντιστοιχούν στο 80% των θανάτων από κορωνοϊό.

Το περασμένο 24ωρο καταγράφηκαν 4.307 νέα κρούσματα και 52 θάνατοι, ενώ 470 ασθενείς είναι διασωληνωμένοι.

Λάρισα: Στέλνουν ασθενείς σε άλλες περιοχές

Εξαιρετικά δύσκολη παραμένει η κατάσταση και στη Λάρισα, με τα νοσοκομεία να είναι γεμάτα και τους γιατρούς στα όρια τους, να παλεύουν να σώσουν ζωές. Στις απλές κλίνες Covid και στις ΜΕΘ τα κρεβάτια είναι κατειλημμένα.

Οι γιατροί αναγκάζονται να στείλουν τους ασθενείς σε άλλες περιοχές, όπως στην Αθήνα, όταν χρειάζεται να διασωληνωθούν. Το ποσοστό εμβολιασμού έχει φτάσει στο 52%, όμως ακόμα θεωρείται χαμηλό και οι ειδικοί απευθύνουν έκκληση για εμβολιασμό.

Σε οριακό σημείο βρίσκονται οι ιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό. Στο Γενικό Νοσοκομείο της Λάρισας έχουν ήδη αρχίσει να συγκεντρώνονται υπογραφές, επισημαίνοντας ότι αν επαληθευτεί το σενάριο μετατροπής του νοσοκομείου αποκλειστικά για ασθενείς Covid, θα υποβάλουν την παραίτησή τους.

Στη Λάρισα μετέβη η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, η οποία επισκέπτεται το νοσοκομείο, ενώ είχε επαφές και με την τοπική αυτοδιοίκηση.

Στο νοσοκομείο της Καρδίτσας, ένας ηλικιωμένος που είχε διασωληνωθεί κατέληξε εκτός ΜΕΘ, περιμένοντας κρεβάτι. Αναμένεται σύντομα να «ανοίξουν» 7 κλίνες στις ΜΕΘ.

Βόλος: 110 ασθενείς – έξι θάνατοι σε 24 ώρες

Οι σκληροί δείκτες της πανδημίας είναι που αποτυπώνουν το μέγεθος του προβλήματος. Δραματική είναι η κατάσταση και στο νοσοκομείο του Βόλου, όπουέξι άνθρωποι πέθαναν από χθες μέχρι σήμερα.

Συνολικά νοσηλεύονται 110 ασθενείς με Covid. Από αυτούς οι 15 είναι διασωληνωμένοι, εκ των οποίων μόνο οι 10 σε κλίνες ΜΕΘ.