Η ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε πριν από λίγο το νομοσχέδιο για την ενίσχυση της εργασίας,…

Η ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε πριν από λίγο το νομοσχέδιο για την ενίσχυση της εργασίας, στο οποίο ενσωματώνεται η τροπολογία για το ξεπάγωμα των τριετιών, αλλά και τη δωρεάν χορήγηση φαρμάκων και εξετάσεων μέχρι 31 Μαρτίου, καθώς επίσης και τη συνέχιση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των πλημμυροπαθών της Θεσσαλίας.

Το εργασιακό νομοσχέδιο ψηφίστηκε την Παρασκευή στη βουλή (22/9) με 158 «ναι», σε σύνολο 296 ψηφισάντων.

Οι 158 ψήφισαν «ναι», έναντι των υπολοίπων 138.



Το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης, καταψήφισε επί της αρχής το νομοσχέδιο, ωστόσο την τροπολογία για το ξεπάγωμα των 3τιών και τα μέτρα αποκατάστασης των πλημμυροπαθών υπερψήφισαν εκτός της ΝΔ το ΠΑΣΟΚ και η Νίκη, δήλωσαν «παρών» ο ΣΥΡΙΖΑ και Σπαρτιάτες, ενώ καταψήφισαν ΚΚΕ και ΕΛΛΥΣΗ (η Πλεύση δεν ψήφισε).

 

Μάλιστα, ο Άδωνις Γεωργιάδης, έκανε και την πρώτη ανάρτηση για το θέμα.

Όσα ειπώθηκαν από το Open για το νομοσχέδιο, πριν από λίγες ώρες:



Αξίζει να σημειωθεί πως ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ‘Αδωνις Γεωργιάδης, κατά την επεξεργασία του νομοσχεδίου στην Επιτροπή της Βουλής είχε αναφέρει πως κατά την έναρξη συζήτησης στην Ολομέλεια θα καταθέσει νομοτεχνικές βελτιώσεις σε ορισμένες διατάξεις, σύμφωνα με τις προτάσεις που έγιναν από τις προτάσεις φορέων και κομμάτων.

Στο σχέδιο νόμου, επίσης, έχει κατατεθεί για συζήτηση και ψήφιση η υπουργική τροπολογία για το ξεπάγωμα των τριετιών καθώς και της χορήγησης ασφαλιστικής ικανότητας σε πληγείσες από φυσικές καταστροφές περιοχές, δηλαδή την απαλλαγή από τη συμμετοχή για τη χορήγηση φαρμάκων και την εκτέλεση διαγνωστικών εξετάσεων και ηλεκτρονικών γνωματεύσεων για παροχές του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας των πληγέντων από την κακοκαιρία «Daniel».

Παράλληλα, έχουν κατατεθεί δύο βουλευτικές τροπολογίες, η πρώτη από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με θέμα τον «προσδιορισμό του κατώτατου μισθού από τους κοινωνικούς εταίρους και την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, συνυπολογισμός τριετιών» και η δεύτερη του ΚΚΕ που έχει ως θέμα την «Αναδρομική αναγνώριση της προσαύξησης του μισθού και του ημερομισθίου λόγω προϋπηρεσίας.

Αναδρομική κατάργησης της Π.Υ.Σ 6/28.2.2012, η οποία εκδόθηκε κατ’ εξουσιοδότηση της παρ. 6 του άρθρου 1 του ν. 4046/2012 και κάθε διάταξης που πάγωσε την προσαύξηση μισθού και ημερομισθίου λόγω προϋπηρεσίας».

Γιατί αντιδρούν οι εργαζόμενοι

Το εν λόγω εργασιακό νομοσχέδιο προκάλεσε την αντίδραση της ΑΔΕΔΥ και πλήθος εργατικών σωματείων, τα οποία με αφορμή την έναρξη της διαδικασίας συζήτησής του στη Βουλή προκήρυξαν χθες, Πέμπτη (21/9) απεργιακή διαδήλωση.

Εργαζόμενοι του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα έκαναν απεργία απέναντι στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο που έχει προκαλέσει και πολιτική αντιπαράθεση με τα σωματεία και τα συνδικάτα να καταγγέλλουν ότι καταστρατηγείται το δικαίωμα στο 8ωρο και το πενθήμερο, ενώ θεσπίζονται μία σειρά από μέτρα που ποινικοποιούν την απεργιακή δράση.

Η πανελλαδική απεργία είχε λάβει διαστάσεις πανεργατικής. Τόσο η ΑΔΕΔΥ, όσο και τα κατά τόπους εργατικά κέντρα κάλυψαν ουσιαστικά τους εργαζόμενους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα να απεργήσουν.

Το άρθρο Βουλή: Με πόσες ψήφους «πέρασε» το εργασιακό νομοσχέδιο-Τι περιλαμβάνει εμφανίστηκε πρώτα στο mynews.gr.