«Η πιο δύσκολη μέρα αυτού του κύματος αφρικανικής σκόνης» είναι η σημερινή, όπως τονίζουν οι μετεωρολόγοι και άλλοι επιστήμονες δίνοντας οδηγίες στους πολίτες για προφύλαξη με χρήση μάσκας.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Κλέαρχο Μαρουσάκη, η αφρικανική σκόνη μαζί με τη γύρη κάνει «πιο βαριά την ατμόσφαιρα». Αλλά σύμφωνα με την πρόγνωσή του «από σήμερα το απόγευμα μέχρι αύριο θα αρχίσει να υποχωρεί αυτό το κύμα. Να εκτονώνεται αυτό το σημαντικό κύμα σκόνης».

Στην ατμόσφαιρα της Θεσσαλονίκης εμφανίζεται ένα κοκτέιλ υγρασίας και σκόνης ιδιαίτερα έντονο τις πρωινές και βραδινές ώρες.

Τα στοιχεία από τον τομέα Μετεωρολογίας του Τμήματος Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) δείχνουν αυξημένα επίπεδα σκόνης τις τελευταίες μέρες, που μεγιστοποιήθηκαν χθες και σήμερα. Από το απόγευμα θα υπάρξει αποκλιμάκωση του φαινομένου και την Τετάρτη αναμένεται να καθαρίσει η ατμόσφαιρα.

Μεταφορά και παθογόνων μικροοργανισμών

Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ και πρόεδρος του Εθνικού ιδρύματος Ερευνών εξήγησε:

«Καθώς περνά η σκόνη από τις μεγάλες πόλεις της Βόρειας Αφρικής, Κάιρο και Αλεξάνδρεια για παράδειγμα καταφέρνει να προσροφά σωματίδια. Στη συνέχεια τα σωματίδια αυτά προσροφούν ημιπτητικές ενώσεις όπως τις λέμε που προκύπτουν από τα καυσαέρια των αυτοκινήτων, από βιομηχανικές εκπομπές και από συρράξεις γιατί μην ξεχνάμε ότι έχουμε μία σύρραξη ενεργή στην περιοχή».

«Υπάρχει μια σχετική ανησυχία όχι για σήμερα μόνο, αλλά γενικότερα κατά τα φαινόμενα για τη μεταφορά και παθογόνων μικροοργανισμών που πραγματικά δεν ενδημούν στο δικό μας περιβάλλον» αποκάλυψε ο κ. Σαρηγιάννης.

Aναφορικά με το πώς επηρεάζει την ζωή των κατοίκων στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, όπου υπάρχει ταυτόχρονα το νέφος o κ. Σαρηγιάννης δήλωσε ότι επιτείνουν το πρόβλημα. Γι’ αυτό τις ημέρες που υπάρχει έξαρση του φαινομένου καλό θα ήταν να φοράμε μάσκα και να χρησιμοποιούμε συσκευές απολύμανσης του αέρα”.

Σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη οι μετρήσεις στην ατμόσφαιρα αναφέρονται με δείκτη 90 μικρογραμμάρια, ενώ το όριο είναι 40.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι το νέφος της σκόνης περνά πάνω από την Αδριατική και φτάνει μέχρι την Κεντρική Ευρώπη, όπου ο δείκτης είναι κοντά στα 250 μικρογραμμάρια.

Οι οδηγίες από τους ειδικούς προς τις ευπαθείς ομάδες

Ο Στέλιος Λουκίδης, καθηγητής Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας ανέφερε:

«Καλή φαρμακευτική αγωγή. Δεύτερον καλή επικοινωνία με τον γιατρό τους. Τρίτον αν δουν οποιοδήποτε σύμπτωμα ή επιδείνωση προϋπάρχοντος ή έξαρση οπότε πάλι επικοινωνία με τον γιατρό τους, μετακινούνται όταν υπάρχει λόγος, και πέμπτον να φοράνε μάσκα υψηλής προστασίας».

Οι οδηγίες προς τις ευπαθείς ομάδες είναι:

-Φαρμακευτική αγωγή,

-Επικοινωνία με τον γιατρό τους,

-Χρήση μάσκας υψηλής προστασίας.

Κοκτέιλ ζέστης και σκόνης

Οι υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με τη σκόνη έκαναν και την 1η Απριλίου αρκετό κόσμο να φτάσει στην παραλία για να δροσιστεί.

Θερμοκρασία μέχρι και 31 βαθμούς

Το θερμόμετρο έδειξε 31 βαθμούς στη Λιβαδειά, ενώ προσέγγισε ή και ξεπέρασε τους 30 βαθμούς σε Κωπαΐδα, περιοχές της Φθιώτιδα, της Φωκίδας και του Έβρου.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα κύματα αφρικανικής σκόνης θα εμφανίζονται περιοδικά μέχρι τον Μάϊο.

Ο κ. Μαρουσάκης τόνισε ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας δεν αναμένεται ανάλογο κύμα αφρικανικής σκόνης.

«Προς την ανατολική και νότια Ελλάδα για ένα ακόμη 24ωρο θα προσεγγίσουμε τους 29-30 βαθμούς Κελσίου. Στα δυτικά και τα βόρεια πέφτει λίγο η θερμοκρασία, εκεί προς τη δυτική Ελλάδα 26 βαθμοί, στη βόρεια 28 και αυτό οφείλεται στον δυτικό άνεμο, ο οποίος θα απασχολεί πολλές περιοχές της χώρας για να απομακρύνει την αφρικανική σκόνη και να λειτουργήσει ως καταβάτης για τα πιο ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα που περιμένουμε πιο υψηλές θερμοκρασιακές τιμές», είπε ο κ. Μαρουσάκης