Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα απευθυνθεί σήμερα, στις 19:30, με τηλεοπτικό μήνυμα προς τους πολίτες για την πανδημία και τα μέτρα για την προστασία της Δημόσιας Υγείας.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στο πακέτο των νέων μέτρων που προτείνουν οι ειδικοί περιλαμβάνεται το κλείσιμο των σχολείων (δημοτικών και γυμνασίων) και των καταστημάτων, επέκταση της τηλεργασίας κ.ο.κ.

Την εφαρμογή του lockdown στην Αττική, πιθανότατα και στη Θεσσαλονίκη, τύπου Μαρτίου, από αύριο, Τετάρτη, εισηγείται σύμφωνα με πληροφορίες η επιτροπή των ειδικών.

Προηγήθηκε έκτακτη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό  για την αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκου Χαρδαλιά, του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ στον υπουργό επικρατείας Θοδωρή Λιβάνιου, του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ αρμόδιου για το  Συντονισμό του κυβερνητικού έργου ‘Ακη Σκέρτσου, του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικού εκπροσώπου Χρήστου Ταραντίλη, του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και του προέδρου του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα.

Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης ο υπουργός Υγείας δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός ζήτησε την έκτακτη σύγκληση της επιτροπής των επιστημόνων έτσι ώστε να εξεταστεί η λήψη μέτρων για την Αττική.
«Η Επιτροπή θα συνεδριάσει, θα κάνει τις εισηγήσεις της και μετά θα ανακοινωθούν τα όποια μέτρα» πρόσθεσε.

Η κρίση απαιτεί τολμηρές αποφάσεις

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η υγειονομική κρίση φτάνει στο τέλος της και είπε ότι η πανδημία αν απέδειξε κάτι, είναι πως «η αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης και των σημαντικών οικονομικών συνεπειών της απαιτεί τολμηρές αποφάσεις».

ΟΚυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος συμμετείχε σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης στη Σύνοδο Κορυφής της Πρωτοβουλίας Συνεργασίας της Κίνας με 17 χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η επένδυση της Cosco στον Πειραιά αποτελεί παράδειγμα αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας.

«Το παράδειγμα της κινεζικής επένδυσης από την Cosco στο λιμάνι του Πειραιά υπογραμμίζει αυτή την προσέγγιση win-win, μιας επενδυτικής πρωτοβουλίας που είναι αμοιβαία ευεργετική και για τις δύο χώρες», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ αναφέρθηκε στη σημασία της διεθνούς συνεργασίας, για την οποία τόνισε πως η Πρωτοβουλία 17+1 έχει τα χαρακτηριστικά ώστε να συμβάλει στη λήψη τολμηρών αποφάσεων μέσω της συνεργασίας, της αλληλεγγύης, της κατανόησης και της διαφάνειας.

«Αυτό μπορεί να καταστεί πιο εύκολο μέσω της συνεργασίας, της αλληλεγγύης, της κατανόησης και της διαφάνειας. Πιστεύω πως το εύρος της Πρωτοβουλίας και η πολυπολιτισμική της φύση μπορούν να υπηρετήσουν αυτόν τον σκοπό» είπε ο πρωθυπουργός.

Ο κ.Μητσοτάκης προσέθεσε ότι πέραν των πολιτιστικών παραμέτρων, σε μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση, οι επενδύσεις, το εμπόριο και οι διαπροσωπικοί δεσμοί συγκαταλέγονται στα πιο αποτελεσματικά μέσα σε ό,τι αφορά τη διαμόρφωση του κόσμου μας την επομένη της πανδημίας.

«Πιστεύουμε ότι αυτό το εγχείρημα θα πρέπει να βασίζεται στη δικαιοσύνη, την εξωστρέφεια και την αμοιβαιότητα, σε συνδυασμό με την προσήλωση σε διεθνείς αρχές και αξίες» προσέθεσε με έμφαση ο κ.Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να αντιμετωπίσει τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας, και ένας από τους τρόπους να το πετύχει είναι διευκολύνοντας τον τουρισμό και τα ταξίδια μετά την πανδημία.