Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραστεί και θα απευθύνει ομιλία στην εκδήλωση επίσημης ενημέρωσης για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά του Καπνίσματος, που έχει εκπονηθεί από το Υπουργείο Υγείας.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί αύριο, Τρίτη, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στις 12:00 μ.μ.

Είχαν προηγηθεί συναντήσεις με στόχο την ενίσχυση των μέτρων για την βελτίωση της υγείας των πολιτών μέσω της μείωσης του καπνίσματος, υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη με τη συμμετοχή του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, και του υφυπουργού, Βασίλη Κοντοζαμάνη.

Τις δράσεις, που πρέπει να αναληφθούν για τη μείωση του καπνίσματος ο πρωθυπουργός ανέδειξε σε μείζονα προτεραιότητα, καθώς  οι σχετικές έρευνες δείχνουν ότι η κοινή γνώμη είναι πιο ώριμη από ποτέ να αποδεχθεί την απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς χώρους.

Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε η άμεση και αυστηρή εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου στα δημόσια κτίρια, δηλαδή τη Βουλή, τα υπουργεία, τα νοσοκομεία, τα σχολεία και γενικότερα τις δημόσιες υπηρεσίες. Παράλληλα, αποφασίστηκε η έναρξη ευρείας καμπάνιας για την ενημέρωση κι ευαισθητοποίηση των πολιτών, ενόψει της καθολικής εφαρμογής του νόμου τους επόμενους μήνες.

Οι απόψεις του Κυρ. Μητσοτάκη για το κάπνισμα

Οι απόψεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για το θέμα του καπνίσματος περιλαμβάνονται σε παλαιότερη ανάρτησή του, πριν γίνει πρωθυπουργός,  στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook.

Αναλυτικά ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε τότε στην ανάρτησή του:

“Συνήθως τα στατιστικά στοιχεία που αφορούν τη χώρα μας είναι αρνητικά. Ε, λοιπόν, σήμερα έχω να σας πω κάποια καλά νέα:

– Η κατανάλωση τσιγάρων έχει μειωθεί κατά 50% την τελευταία 10ετία.

– H μείωση του καπνίσματος είναι ακόμη μεγαλύτερη στους νέους.

– 8 στους 10 Έλληνες τάσσονται κατά του καπνίσματος σε κλειστούς χώρους και ενοχλούνται, όταν επιτρέπεται.

– 9 στους 10 πιστεύουν ότι η πολιτεία δεν λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα για την εφαρμογή του νόμου.

Γιατί τα γράφω όλα αυτά; Γιατί σήμερα είναι η παγκόσμια ημέρα κατά του καπνίσματος και είναι πια φανερό ότι η κοινή γνώμη είναι πιο ώριμη από ποτέ να αποδεχθεί την πλήρη απαγόρευση του τσιγάρου στους κλειστούς χώρους. Είναι άλλωστε αδιανόητο να είμαστε η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που δεν μπορεί να εφαρμόσει ένα σοβαρό αντικαπνιστικό νόμο. Πρώτον γιατί δεν υπήρξε πολιτική βούληση και δεύτερον γιατί δεν συγκροτήθηκε ποτέ αποτελεσματικός ελεγκτικός μηχανισμός.

Το έχω ξαναπεί και θέλω σήμερα να το επαναλάβω. Μόλις γίνουμε κυβέρνηση ο νόμος θα εφαρμοστεί. Χωρίς εξαιρέσεις. Παντού και πάντα. Αν σε κάτι, ωστόσο, δίνω ακόμη μεγαλύτερη σημασία είναι η ενημέρωση. Κυρίως των παιδιών μας στα σχολεία, όπου το έδαφος πια είναι πρόσφορο για να μην ξεκινήσουν ποτέ αυτήν την βλαβερή συνήθεια.”