Αυξήθηκε κατά 28% το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα, ανέφερε κατά την ενημέρωση για την πανδημία, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου.

Επίσης, όπως είπε, έχει αυξηθεί και το ποσοστό της θετικότητας, κυρίως σε περιοχές, όπου τα ποσοστά του εμβολιασμού είναι χαμηλά.

Αναφερόμενη στην Βόρεια Ελλάδα, είπε ότι η πορεία που διαγράφει η πανδημία είναι διαφορετική, καθώς παρατηρείται σημαντική αύξηση.

Στην Θεσσαλονίκη το επιδημιολογικό φορτίο βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, εμφανίζοντας σημεία σταθερότητας. Αυξήθηκαν κατά 30% οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία και ιδιαίτερα στην Β. Ελλάδα παρατηρείται αυξανόμενη πίεση στο σύστημα υγείας, όπου η κάλυψη των ΜΕΘ είναι στο 90%.

Την κατάσταση στις ΜΕΘ στην τρίτη και τέταρτη ΥΠΕ παρουσίασε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα και όπως είπε υπάρχουν αρκετοί διασωληνωμένοι, με την πλειονότητα να είναι ανεμβολίαστοι. Επίσης, σε κοινούς θαλάμους με μεγάλη υποστήριξη οξυγόνου οι περισσότεροι ασθενείς είναι ανεμβολίαστοι.

Η κ. Παπαυαγγέλου αναφέρθηκε επίσης στη σημασία των εμβολίων, τονίζοντας ότι προσφέρουν προστασία σε όλους και πρόσθεσε ότι όλοι οι νέοι που έχασαν την ζωή τους ήταν ανεμβολίαστοι.