Οικονομικό χαρακτήρα για την διαχείριση τεράστιων ποσών έχουν οι αποκαλύψεις σχετικά με τη δράση της «Κιβωτού του Κόσμου». Αυτή φορά γίνεται λόγος για τα οικονομικά μεγέθη της και τις δωρεές «μαμούθ» που ξεπέρασαν τα 27 εκατ. ευρώ από το 2017 έως το 2021.

Η Οικονομική Αστυνομία βρήκε πως πρόκειται για Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία (ΑΜΚΕ), στην οποία η πρεσβυτέρα, Σταματία Γεωργαντή, κατέχει το 50%, και το υπόλοιπο ποσοστό (50%) είναι στο όνομα της 86χρονης μητέρας του πατέρα Αντώνιου, η οποία μένει μόνιμα στη Χίο.

Από αυτά συνάγεται ότι η πρεσβυτέρα και η μητέρα του π. Αντώνιου ήταν οι μόνες που μπορούσαν να σηκώσουν και χρήματα από τους λογαριασμούς, κάτι που θα διερευνηθεί καθώς έρχονται νέα στοιχεία στην επιφάνεια.

Ξεπερνούν τα 27 εκατομμύρια οι δωρεές

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εκπομπής «LiveNews» του MEGA, οι δωρεές που έγιναν στη ΜΚΟ «Κιβωτός του Κόσμου» από το 2017 έως το 2021 ξεπερνούν τα 27 εκατομμύρια ευρώ, ενώ αν υπολογιστούν σε αυτές και τα περίπου 5 εκατομμύρια που έχουν δωρισθεί μέσα στο 2022, τότε φτάνουμε στα σχεδόν 33 εκατομμύρια ευρώ μέσα σε μόλις πέντε χρόνια.

Άνθρωποι μάλιστα, κατήγγειλαν για την δομή στην Καλαμάτα, πως στην προσπάθειά τους να δωρίσουν υλικά αγαθά, άνθρωποι της Κιβωτού δεν τα δέχονταν και ζητούσαν χρήματα.

«Μόλις επικοινωνήσαμε με στέλεχος που βρισκόταν σε θέση ευθύνης μας ανέφερε πως δεν έχουν ανάγκη από υλικά αγαθά αλλά από χρήματα. Μας έκανε εντύπωση. Μας φάνηκε εντελώς άκομψο και περίεργο», αναφέρει η καταγγέλλουσα.

Η Οργάνωση έλαβε και κρατική επιχορήγηση 100.000 ευρώ το ίδιο χρονικό διάστημα.

Όλα αυτά, την ώρα που η «Κιβωτός» στο site της ζητούσε συνεχώς δωρεές και μάλιστα εμφάνιζε ελλείψεις στην κάλυψη αναγκών όπως η στέγαση, η θέρμανση και άλλες ανάγκες των δομών που ζητούσε από τους δωρητές να τις καλύψουν.

Κανείς δεν ξέρει πού βρίσκονται ο πατέρας Αντώνιος και η πρεσβυτέρα 

Παρότι οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές και η έρευνα στην Εισαγγελία συνεχίζεται με τις καταθέσεις τροφίμων και υπαλλήλων, το ζεύγος Αντωνίου-πρεσβυτέρας είναι άφαντο.

Κανένας από την Κιβωτό του Κόσμου δεν γνωρίζει πού βρίσκονται. Μέχρι πρότινος, ο πατέρας Αντώνιος έμενε σε μια δομή της ΜΚΟ και κανείς από τους εργαζομένους και τους εθελοντές δεν ξέρει αν με το νέο Διοικητικό Συμβούλιο θα έχει τη δυνατότητα να παραμείνει στο συγκεκριμένο κτίριο και αν θα επιτρέπεται να βλέπει τα παιδιά.

Θεωρείται ωστόσο δεδομένο ότι τις επόμενες ημέρες θα κληθούν και οι ίδιοι να καταθέσουν, καθώς ο φάκελος της έρευνας έχει ανοίξει.

Σύμφωνα με ιερέα που μίλησε στο ekklisiaonline.gr το ζεύγος μένει σε φιλικό σπίτι και είναι σε άθλια ψυχολογική κατάσταση τόσο ο πατήρ Αντώνιος, όσο και η πρεσβυτέρα.