Πρώτα οι νεότεροι εργαζόμενοι, μετά οι μεσήλικες και τέλος οι ηλικιωμένοι θα δουν φως στο τούνελ με σταδιακή άρση των μέτρων περιορισμού της μετακίνησης, σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της δημόσιας ζωής και βάσει των επιστημονικών προτάσεων.

Οι προτάσεις, που γίνονται και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή συγκλίνουν στον χρονικό ορίζοντα των αρχών του Μαίου, κάτι που ήδη θέτουν σε εφαρμογή αρκετές ευρωπαΪκές χώρες.

Καθοριστικοί παράγοντες για την Ελλάδα, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, δεν είναι οι ημερομηνίες άρσης των μέτρων, αλλά η πορεία της χώρας την οποία κρίνουν οι ειδικοί επιστήμονες, καθώς και η συμπεριφορά των πολιτών τις ημέρες του Πάσχα. Ουσιαστικά από εκεί θα φανεί αν θα είναι εφικτό τα μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας να αρχίσουν σταδιακά να χαλαρώνουν.

Ο σχεδιασμός πάντως, αν και επισήμως δεν ανακοινώνεται από τις αρχές, έχει ήδη ξεκινήσει για την άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας των πολιτών, για το σταδιακό τέλος στο lockdown σε επιχειρήσεις και εμπορικά καταστήματα, για το πώς θα ολοκληρωθεί η σχολική χρονιά, αλλά και -το κυριότερο- το πώς θα θωρακιστεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Σε ό,τι αφορά το τελευταίο, τον λόγο έχουν αποκλειστικά και μόνο οι ειδικοί επιστήμονες, οι οποίοι παρακολουθούν την επιδημιολογική καμπύλη και όπως αναφέρεται η κορύφωση σε κρούσματα και θανάτους αναμένεται να γίνει την επόμενη εβδομάδα από το Πάσχα. Τότε θα κριθούν πολλά, πάντως πληροφορίες κάνουν λόγο για σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων στις αρχές Μαΐου.
Πηγή: iefimerida.gr