Αυξημένη ήταν όλη μέρα η κίνηση των αυτοκινήτων και η είσοδος από το συνοριακό φυλάκιο του Προμαχώνα καθώς τουρίστες – επισκέπτες φτάνουν στα σύνορα από πολλές περιοχές της Ευρώπης για να εισέλθουν στην Ελλάδα, χωρίς όμως να παρατηρούνται μεγάλες καθυστερήσεις.

Το μεγαλύτερο μέρος των ταξιδιωτών προέρχεται από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, καθώς εκατοντάδες άτομα θα περάσουν το Σαββατοκύριακο σε κάποια από τις περιοχές της βόρειας Ελλάδας, ενώ αρκετοί έχουν κανονίσει ολιγοήμερες διακοπές στην χώρα μας.

Το μεσημέρι, που ήταν ώρα αιχμής, συγκεντρώθηκαν ουρές αυτοκίνητων αν και όπως τόνιζαν τα στελέχη του αστυνομικού τμήματος Προμαχώνα, η βουλγαρική πλευρά είχε προχωρήσει σε ρύθμιση της κυκλοφορίας ώστε να μην προκληθεί συνωστισμός στην ελληνική πλευρά. Ωστόσο, οι καθυστερήσεις στο συνοριακό σταθμό λόγω του διαβατηριακού ελέγχου αλλά και των αυξημένων πλέον υγειονομικών ελέγχων, σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνούσαν και τη μια ώρα.

Περισσότεροι έλεγχοι

Τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ πραγματοποιούν εκτεταμένους δειγματοληπτικούς ελέγχους από νωρίς το πρωί και καθ’ όλο το 24ωρο στο σύνολο σχεδόν των επισκεπτών – τουριστών που εισέρχονται στη χωρά μας σε μια προσπάθεια να περιοριστεί σημαντικά ο κίνδυνος μετάδοσης της νόσου, ενώ στο σημείο βρίσκονται τουλάχιστον 8 οχήματα από τις κινητές ομάδες του ΕΟΔΥ.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida αρκετοί από αυτούς που περνούν από τον Προμαχώνα είναι Γάλλοι και βορειοευρωπαίοι

Μόνο με αρνητικό τεστ η είσοδος από τον Προμαχώνα

Πάντως, από την Τρίτη 14 Ιουλίου 2020, όσοι εισέρχονται στη χώρα μας από το συνοριακό φυλάκιο του Προμαχώνα υποχρεούνται να επιδεικνύουν αρνητικό αποτέλεσμα μοριακού ελέγχου για τον κορωνοϊό, που θα έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την είσοδό τους στην Ελλάδα. Επίσης, παραμένει σε ισχύ η υποχρέωση συμπλήρωσης του Passenger Locator Form. Ο ελάχιστος χρόνος συμπλήρωσης του PLF, περιορίζεται στις 24, από 48 ώρες, πριν την άφιξη στην Ελλάδα.

Σε 41 ανέρχονται τα κρούσματα – τρία από Θεσσαλονίκη

Σε 41 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κοροναϊού στη χώρα μας το τελευταίο 24ωρο, εκ των οποίων τα 11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου τις χώρας. Παράλληλα, δεν καταγράφηκε κάποιος θάνατος.

Σε αυτούς προστίθενται 15 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο, με τον αριθμό να φτάνει στα 26.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Υγείας (ΕΟΔΥ), ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3.772, εκ των οποίων το 54.6% άνδρες αφορά άνδρες. 990 (26.2%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.969 (52.2%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Ο χάρτης των κρουσμάτων

Ειδικότερα, η κατανομή των κρουσμάτων είναι η εξής:

– έντεκα (11) κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,

– δεκαπέντε (15) εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,

– εννέα (9) στην περιφερειακή ενότητα Αττικής,

– τρία (3) στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης,

– ένα (1) στην περιφερειακή ενότητα Δράμας,

– δύο (2) στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης.

Εννιά άτομα σε ΜΕΘ

Στο μεταξύ, εννιά συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 59 ετών. Τρεις (33.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 88.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

122 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Κανένας θάνατος

Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος, ενώ έχουμε 193 θανάτους συνολικά στη χώρα. 62 (32.1%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.

Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.9% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.