Από τροχαίο ατύχημα και ανάφλεξη του αυτοκινήτου, που οδηγούσε μεθυσμένος άνδρας, προκλήθηκε η μεγάλη πυρκαγιά απειλώντας δύο χωριά στη Χίο.

Πυροσβέστες, εθελοντές και κάτοικοι έδωσαν ολονύχτια μάχη με τις φλόγες, οι οποίες μαίνονταν σε δασική έκταση, ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας εκκενώθηκαν δυο χωριά (Διευχά και Κατάβαση).

Στελέχη της Πυροσβεστικής σύντομα διαπίστωσαν ότι η φωτιά ξεκίνησε από τροχαίο ατύχημα που σημειώθηκε στο ύψος της διασταύρωσης του οδικού άξονα Χίου- Βολισσού με Διευχά. Στο αυτοκίνητο επέβαιναν τρία άτομα,δύο άνδρες και μία γυναίκα και μεταφέρθηκαν με ελαφριά τραύματα στο νοσοκομείο της Χίου.

Μεθυσμένος ο οδηγός του οχήματος

Σε ό,τι αφορά τον οδηγό του αυτοκινήτου -που επίσης διακομίστηκε με ελαφρά τραύματα στο Γενικό Νοσοκομείο Χίου- έγινε εξειδικευμένο αλκοτέστ (έλεγχος μέθης) από το  Τμήμα Τροχαίας Χίου και το αποτέλεσμα «βγήκε» θετικό. Συγκεκριμένα οι μετρήσεις έδειξαν 0,42%.

Κατόπιν επικοινωνίας με τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Χίου, δόθηκε εντολή στους αστυνομικούς για τονσχηματισμό δύο δικογραφιών. H μια δικογραφία ανατέθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα Καρδαμύλων και αφορά το τροχαίο ατύχημα, ενώ η δεύτερη δικογραφία την Πυροσβεστική Υπηρεσία Χίου και αφορά εμπρησμό από αμέλεια με κατηγορούμενο τον οδηγό του οχήματος.

Δόθηκε εντολή να συλληφθεί και να κρατηθεί, ώστε να οδηγηθεί σήμερα ενώπιον του Εισαγγελέα. Την προανάκριση διενεργεί το ΑΤ Καρδαμύλων.

Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες

Την ίδια στιγμή, ενισχύθηκαν οι δυνάμεις που επιχειρούν στην πυρκαγιά σε δασική έκταση στην περιοχή Διευχά Χίου.

Η πυρκαγιά που ξέσπασε χθες το βράδυ σε δύσβατο σημείο και καίει σε πευκοδάσος, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, δεν απειλεί άμεσα προς ώρας κάποιον οικισμό. Παρά ταύτα, παραμένει σε ισχύ η εντολή εκκένωσης από το 112 για τους κατοίκους των χωριών Διευχά και Κατάβαση να απομακρυνθούν από τους οικισμούς τους και να κινηθούν προς Βολισσό.

Με το πρώτο φως της ημέρας στη μάχη για τον περιορισμό της φωτιάς έχουν μπει και τα εναέρια μέσα και συγκεκριμένα 5 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα για συντονισμό.

Συνολικά επιχειρούν 90 πυροσβέστες με 6 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων (συμπεριλαμβανομένων 10 πυροσβεστών που μετέβησαν ακτοπλοϊκώς από Λέσβο και 27 πυροσβεστών που μετέβησαν αεροπορικώς από Αθήνα), 18 οχήματα, 5 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα για το συντονισμό τους.

Συνδρομή παρέχουν επίσης εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρες ΟΤΑ.

Συνελήφθη άνδρας για τρεις εμπρησμούς

Συνελήφθη, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας από ανακριτικούς υπαλλήλους της Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ιωαννίνων, ένας άνδρας, ως υπαίτιος πρόκλησης εμπρησμού από πρόθεση σε δασική έκταση, στην Τοπική Κοινότητα Καλεντζίου του δήμου Βορείων Τζουμέρκων, Ιωαννίνων.

Παράλληλα, συσχετίστηκε η εμπλοκή του και για άλλους δύο εμπρησμούς από πρόθεση σε δασική έκταση στην ίδια περιοχή, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Πυροσβεστικής.

Για το ανωτέρω περιστατικό ενημερώθηκε σχετικώς η αρμόδια Εισαγγελική Αρχή και επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο.