Από το βράδυ σήμερα Πέμπτη αρχίζει η ψυχρή εισβολή στη χώρα, με τα βόρεια ηπειρωτικά να καταγράφουν το πρωί κατά τόπους ελάχιστες θερμοκρασίες αρκετά κάτω από το μηδέν, ενώ έπεσαν και χιόνια στη βόρεια Ελλάδα, αλλά και σε βουνά της Κεντρικής Ελλάδας, ακόμη και στην Πάρνηθα.

Χιονοπτώσεις και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες αναμένονται από την κακοκαιρία με την ονομασία “Λέανδρος” από το απόγευμα της Πέμπτης  έως το πρωί της Παρασκευής 15/1, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Οι χιονοπτώσεις θα ξεκινήσουν από την Μακεδονία και την Θράκη και στη συνέχεια θα επηρεάσουν τη Θεσσαλία και την Ανατολική Στερεά Ελλάδα. Παράλληλα, βροχές αναμένονται στην Ήπειρο, στη Δυτική Στερεά Ελλάδα, στην Πελοπόννησο και στο Αιγαίο.

Παγετός θα επικρατήσει στα ορεινά και ημιορεινά της κεντρικής και βόρειας χώρας καθώς και στα πεδινά της Μακεδονίας και της Θράκης από τις πρώτες ώρες έως το πρωί της Παρασκευής 15/1.

Για την Θεσσαλονίκη προβλέπεται έναρξη της κακοκαιρίας από σήμερα, Πέμπτη, το βράδυ με ελαφριά βροχή, αλλά και πολύ κρύο. Σύμφωνα με τις προβλέψεις στην ευρύτερη περιοχή θα χιονίσει το βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή, αλλά μάλλον δεν θα το στρώσει μέσα στην πόλη.

Κίνδυνοι στους δρόμους

Ο συνδυασμός των χιονοπτώσεων με τις αρνητικές θερμοκρασίες θα διαμορφώσουν κατά τόπους επικίνδυνες συνθήκες οδήγησης. Για τον λόγο αυτό οι υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας σε όλη την χώρα δίνουν οδηγίες για την αποφυγή ατυχημάτων.

Η πρόγνωση από την ΕΜΥ

ΣΗΜΕΡΑ ΠΕΜΠΤΗ 14/1/21

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Στη δυτική και κεντρική Μακεδονία λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και από τις απογευματινές ώρες θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή χιονόνερο και χιόνια στα ορεινά – ημιορεινά. Από αργά το απόγευμα τα φαινόμενα θα ενταθούν, οι χιονοπτώσεις θα είναι κατά τόπους πυκνές και αναμένεται να χιονίσει και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (πάνω από 400 μέτρα).
Στα υπόλοιπα νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο και χιόνια στα ορεινά – ημιορεινά τις πρωινές και εκ νέου από τις βραδινές ώρες, οπότε θα χιονίσει και σε πεδινές περιοχές.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και πρόσκαιρα τοπικά 6 μποφόρ, στρεφόμενοι από το μεσημέρι σε νοτίων διευθύνσεων. Το βράδυ θα επικρατήσουν και πάλι βόρειοι άνεμοι 6 με 7 μποφόρ με περαιτέρω ενίσχυση τη νύχτα.
Θερμοκρασία: Από 02 έως 08 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και από τις απογευματινές ώρες θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή χιονόνερο και χιόνια στα ορεινά – ημιορεινά. Από αργά το απόγευμα οι χιονοπτώσεις θα ενταθούν και αναμένεται να χιονίσει και σε πεδινές περιοχές.
Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 4 με 5 και πρόσκαιρα τοπικά 6 μποφόρ, στρεφόμενοι από το μεσημέρι σε νοτίων διευθύνσεων. Το βράδυ θα επικρατήσουν βόρειοι άνεμοι 6 με 7 μποφόρ με περαιτέρω ενίσχυση τη νύχτα.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 07 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15-01-2021

Νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο, στο Αιγαίο σποραδικές καταιγίδες και τις πρωινές ώρες κατά περιόδους χιονοπτώσεις στα ορεινά – ημιορεινά, στα κεντρικά και βόρεια σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο και στα πεδινά της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης. Τα φαινόμενα, στα δυτικά και τα βόρεια γρήγορα θα σταματήσουν και στις υπόλοιπες περιοχές από τις μεσημβρινές ώρες θα εξασθενήσουν.

Από τις βραδινές ώρες εκ νέου στα δυτικά, τα κεντρικά και τα νότια θα εκδηλωθούν βροχές και κυρίως στα θαλάσσια – παραθαλάσσια σποραδικές καταιγίδες και χιονοπτώσεις στα ορεινά – ημιορεινά. Τη νύχτα οι χιονοπτώσεις θα πυκνώσουν και θα χιονίσει και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 6 με 8 μποφόρ και στα νότια πελάγη τις πρωινές ώρες από δυτικές διευθύνσεις με την ίδια ένταση. Βαθμιαία θα εξασθενήσουν και θα στραφούν σε ανατολικών διευθύνσεων.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κυρίως στα κεντρικά και βόρεια. Παγετός θα σημειωθεί στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες, κατά τόπους ισχυρός στη Μακεδονία και τη Θράκη.

– Βροχές και καταιγίδες στα νότια θαλάσσια τμήματα και χιονοπτώσεις στα κεντρικά και βόρεια ακόμη και σε πεδινά

-Πρόσκαιρη ύφεση από το απόγευμα της Παρασκευής, νέα ένταση το Σάββατο
– Η θερμοκρασία θα πέσει σημαντικά κατά 10 με 12 βαθμούς και ως το τέλος της εβδομάδος