Η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη ανακοίνωσε σήμερα τις προθέσεις της κυβέρνησης για τις μετακινήσεις πολιτών και την κατάργηση των sms τονίζοντας ότι το θέμα θα εξεταστεί και θα γίνουν ανακοινώσεις τις επόμενες ημέρες.

Για τις υπερτοπικές μετακινήσεις δήλωσε πως ισχύει ό,τι έχει ανακοινωθεί δηλαδή ότι θα επιτραπούν στις 15 Μαίου.

«Για τις διαδημοτικές εκτιμώ ότι με το άνοιγμα της εστίασης είναι λογικό να αρθεί η απαγόρευση. Θα γίνουν ανακοινώσεις και γι΄αυτό», πρόσθεσε ενώ μετά από παρεμφερή ερώτηση επανέλαβε ότι οι διαδημοτικές δεν επιτρέπονται τη Μεγάλη Εβδομάδα αλλά ανοίγουν το Μεγάλο Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα.

Σε ερώτηση σε ποιες άλλες κατηγορίες πολιτών θα είναι υποχρεωτικά τα self test, είπε ότι αν υπάρξει κάτι νεότερο θα ανακοινωθεί.

Για τα εμβόλια 30άρηδων και 40άρηδων

Η κα Πελώνη ρωτήθηκε πως απαντά η κυβέρνηση στους 30άρηδες και τους 40άρηδες που θεωρούν ότι εμβολιάζονται με στοκ εμβολίων της Αstra Zeneca ενώ σε αυτή την ηλικία οι περισσότερες Ελληνίδες τεκνοποιούν.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος απάντησε πως το επιστημονικό σκέλος έχει απαντηθεί κατ’ επανάληψη και διεξοδικά και από την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού Μαρία Θεοδωρίδου και από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Φαρμάκων.

«Όλα τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά. Και για το συγκεκριμένο τα οφέλη υπερτερούν των όποιων κινδύνων. Για το αναπαραγωγικό σκέλος η κα Θεοδωρίδου διευκρίνισε ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία και δεδομένα για το συγκεκριμένο εμβόλιο. Το καλύτερο εμβόλιο είναι το πιο γρήγορο. Αναμένουμε να δούμε ανταπόκριση από σήμερα στην πλατφόρμα που έχει ανοίξει», υπογράμμισε.

Επίσης για την επιτάχυνση των εμβολιασμών είπε ότι «ανεβάζουμε ρυθμούς και θα επιταχύνουμε κι άλλο εντός του Μαΐου και του Ιουνίου».

Για χειραγώγηση του τύπου

Η κα Πελώνη ρωτήθηκε για την έκθεση «Ρεπόρτερ χωρίς σύνορα» που αφορά τις θέσεις της χώρας στην κατάταξη για την ελευθερία του Τύπου και μιλά για προσπάθεια χειραγώγησης από την κυβέρνηση.

«Η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου που σέβεται την ελευθερία του Τύπου και την ελευθερία της έκφρασης. Τα σέβεται και η κυβέρνηση και το έχει αποδείξει», απάντησε.

Ρωτήθηκε επίσης για τις αποφάσεις του σημερινού ΚΥΣΕΑ και είπε ότι δεν υπάρχει δημόσια τοποθέτηση για ό,τι αποφασίζεται και πως συζητήθηκαν τρέχοντα θέματα των Ενόπλων Δυνάμεων.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση γιατί άλλαξε ο τρόπος διορισμού του επικεφαλής της Αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, δήλωσε πως διευρύνθηκε απλώς η δεξαμενή.