Για άλλη μια φορά η Ελλάδα εμφανίστηκε ανέτοιμη απέναντι σε σφοδρά καιρικά φαινόμενα, που ναι μεν ήταν ακραία από χθες στην Κεντρική Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Εύβοια, αλλά αυτό δεν θα πρέπει πλέον να αποτελεί δικαιολογία σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα, όταν μάλιστα χάνονται ανθρώπινες ζωές.

Κάτι δεν πάει καλά στην οργάνωση και στην τήρηση των κανόνων δόμησης στην Ελλάδα, διότι κάθε φορά ρέματα και ποτάμια παρασέρνουν στο διάβα τους αυτοκίνητα, οικοσκευές και ολόκληρα σπίτια.

Είναι τραγικό να πνίγονται άνθρωποι μέσα στα σπίτια γιατί ανέβηκε η στάθμη των νερών. Για μια ακόμη φορά είδαμε σκηνές Μάνδρας Αττικής και θυμηθήκαμε τις κακοτεχνίες, την έλλειψη φραγμάτων και την ανυπαρξία σοβαρών αντιπλημμυρικών έργων.

Οι αρμόδιοι ρίχνουν συχνά το μερίδιο της ευθύνης στους πολίτες και στις αυθαιρεσίες και ίσως έχουν δίκιο. Όμως οι αρχές πρέπει επιτέλους να εφαρμόσουν τους νόμους και να δουλέψουν για να νοικοκυρευτεί κάποια στιγμή αυτή η χώρα.

Νεκροί και αγνοούμενοι στην Εύβοια

Στους επτά ανέρχονται οι νεκροί από την θεομηνία στην Εύβοια, μετά την ανεύρεση μιας 38χρονης γυναίκας στην Αμφιθέα. Η άτυχη γυναίκα βρέθηκε νεκρή από πυροσβέστες έξω από το σπίτι της, ενώ αγνοείται ο σύζυγος της, 42 ετών, ο οποίος πιθανότατα παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά.

Έτσι οι αγνοούμενοι είναι δύο, μαζί με τον άνδρα που δεν έχει βρεθεί ακόμα στο Μπούρτζι. Οι έρευνες για τον εντοπισμό των δύο ανδρών συνεχίζεται από τα σωστικά συνεργεία.

Μεταξύ των θυμάτων είναι ένα βρέφος 8 μηνών το οποίο απεγκλωβίστηκε από αστυνομικούς από σπίτι στα Πολιτικά παρουσία της Πυροσβεστικής και παραδόθηκε στο ΕΚΑΒ. Με ασθενοφόρο διακομίσθηκε σε νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Νεκροί είναι και δύο ηλικιωμένοι από τα Πολιτικά, ενώ όπως είπε ο υφυπουργός οι άλλοι δύο έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθεια να διαφύγουν.
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/ellada/plimmyres-eyboia-bibliki-katastrofi-mesa-apo-25-fotografies

Η σφοδρή κακοκαιρία προκάλεσε προβλήματα σε Ψαχνά, Βασιλικά, Πολιτικά, Σταυρό, Κοντοδεσπότι, Λευκαντί και Μπούρτζι.

Οι τρεις νεκροί είναι από τα Πολιτικά και ο 75χρονος από το Μπούρτζι.

Ενημέρωση από την πυροσβεστική

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, από τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα 9 Αυγούστου 2020 στην Κεντρική Εύβοια, η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει δεχθεί 658 κλήσεις οι περισσότερες εκ των οποίων αφορούν αντλήσεις υδάτων. Από τις 97 παροχές βοηθείας που έχουν πραγματοποιηθεί, για απομακρύνσεις ατόμων τα οποία έχουν μεταφερθεί σε ασφαλές σημεία από οχήματα και οικίες, το Π.Σ. έχει πραγματοποιήσει 82, εκ των οποίων: 54 απομακρύνσεις με επίγεια μέσα και 28 ακόμη με 1 ελικόπτερο SAR.

Το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ) έχει πραγματοποιήσει 15 απομακρύνσεις ατόμων με 2 ελικόπτερα SAR. Για τον εναέριο συντονισμό των δυνάμεων επιχειρούν δύο ελικόπτερα, του ΠΣ και της ΕΛΑΣ.

Από δύο αγνοούμενους στο Μπούρτζι, βρέθηκε σώα μια γυναίκα και αγνοείται ακόμα ένας άνδρας που ήταν μαζί της και παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά. Από τα σωστικά συνεργεία συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του.

Η Πυροσβεστική παρακαλεί για μια ακόμα φορά τους πολίτες, στις περιοχές που εκδηλώθηκαν τα πλημμυρικά φαινόμενα, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

Ν. Χαρδαλιάς: Πολύ μεγάλη η ένταση του φαινομένου

«Δυστυχώς, η ένταση του φαινομένου ήταν πολύ μεγάλη και χτύπησε και στον τομέα των υποδομών. Η πρόβλεψη που είχαμε έκανε εκτίμηση για 63 χιλιοστά βροχής σε 24 ώρες, ενώ η βροχή έφτασε τα 350 χιλιοστά μέσα σε έξι ώρες. Δεν είχαμε σωστή πρόβλεψη, αλλιώς θα είχαμε ενεργήσει διαφορετικά» δήλωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος εξέφρασε τη θλίψη του για τον χαμό των ανθρώπων από την θεομηνία στην Εύβοια και ταυτόχρονα ευχαρίστησε τους ανθρώπους του κρατικού μηχανισμού που κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες στην πρώτη γραμμή της καταστροφής.

Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι η Πολιτεία αντέδρασε αμέσως κινητοποιώντας όλο τον μηχανισμό από χτες, ενώ αναφέρθηκε και στο 112, για το οποίο υπογράμμισε ότι η χρησιμοποίησή του γίνεται εφόσον πληρούνται συγκεκριμένα κριτήρια.

«Θεωρήσαμε πως η χρήση του υπήρχε περίπτωση να δημιουργήσει μεγαλύτερο ρίσκο», είπε ο υφυπουργός και συμπλήρωσε: «Μία σαφής εντολή εκκένωσης θα έβαζε σε κίνδυνο πολλές ζωές. Ενώ η εντολή να μείνουν στα σπίτια τους με βάση την κατάσταση των περισσότερων κατοικιών στην περιοχή (ημιυπόγεια και ισόγεια, αλλά και μονοκατοικίες με δώματα 1 και 2 μέτρα κάτω από το ύψος του δρόμου), μπορεί να οδηγούσε σε περισσότερους πνιγμούς. Γι’ αυτό και προκρίναμε τα συμβατικά διασωστικά μέσα».

Μεταβαίνει ο πρωθυπουργός

Στις πληγείσες περιοχές της Εύβοιας θα μεταβεί αύριο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος σε ανάρτησή του στο Twitter αναφέρει:

«Εκφράζω τη βαθιά μου οδύνη για τους συνανθρώπους μας που έχασαν τη ζωή τους στην Εύβοια και τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους τους. Ενημερώνομαι συνεχώς για την πορεία των διασώσεων και την έκταση της καταστροφής και αύριο θα μεταβώ στην πληγείσα περιοχή».