Κάθε δυνατό μέσο είναι έτοιμο να επιστρατεύσει το υπουργείο Υγείας προκειμένου να γίνουν πιο πολλοί οι εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού, την ώρα που τα κρούσματα και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία αυξάνονται συνεχώς και οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Όπως αναφέρθηκε επίσημα, από τους 1.028 θανάτους συμπολιτών μας όλη αυτή την περίοδο από τον Σεπτέμβριο μέχρι τώρα, μόνο δύο ασθενείς ήταν εμβολιασμένοι. Το ίδιο και για τους συνολικά 378 διασωληνωμένους ασθενείς.

Στην χθεσινή έκτακτη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποίησε η ηγεσία του υπ. Υγείας στάλθηκε ξεκάθαρο μήνυμα υπέρ του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού, με τον αρμόδιο υπουργό, Άδωνι Γεωργιάδη να κάνει έκκληση στους πολίτες, ιδίως σε εκείνους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, να εμβολιαστούν άμεσα.

«Πρέπει να μάθουμε να συμβιώνουμε με τον κορωνοϊό, ο ετήσιος εμβολιασμός πρέπει να γίνει ρουτίνα, ιδιαίτερα για τους ευάλωτους», είπε ο υπουργός Υγείας.

Μάλιστα σε μια ένδειξη καλής θέλησης, ο υπουργός Υγείας -λίγες ημέρες μετά την ανάληψη των νέων του καθηκόντων- ανακοίνωσε ότι προωθείται άμεσα νομοθετική ρύθμιση που θα διαγράψει τα πρόστιμα που είχαν επιβληθεί στους ηλικιωμένους που επέλεξαν να μην εμβολιαστούν την περίοδο της πανδημίας.

Εκστρατεία για τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού

Το μήνυμα που στάλθηκε από την χθεσινή συνέντευξη Τύπου ήταν ότι ο εμβολιασμός κατά της covid-19 θα πρέπει να μας γίνει συνήθεια. Να γίνει δηλαδή ετήσιος, όπως συμβαίνει και με το εμβόλιο της γρίπης.

«Όσοι το κάνουν σώζουν τη ζωή τους στα σίγουρα, καθόσον όσοι συμπολίτες μας έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο διάστημα ήταν σχεδόν καθ΄ ολοκληρίαν ανεμβολίαστοι», τόνισε σε σημείο της τοποθέτησής του ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Το εμβόλιο του Covid-19 δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα ακόμα εμβόλιο από αυτά που έχουμε συνηθίσει να κάνουμε από τα παιδικά μας χρόνια. Είναι ένα εμβόλιο περισσότερο δοκιμασμένο από κάθε άλλο γιατί όπως ήρθαν τα πράγματα το έχουμε κάνει οι περισσότεροι και πολλές φορές. Άρα, έχει δοκιμαστεί σε όλους μας κατά τρόπο που κανένα άλλο εμβόλιο δεν έχει δοκιμαστεί.

Και είναι απολύτως βέβαιο, και θα δείτε τα στοιχεία σε λίγο, ότι όσοι το κάνουν σώζουν τη ζωή τους στα σίγουρα καθόσον όσοι συμπολίτες μας έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο διάστημα ήταν σχεδόν καθ΄ ολοκληρίαν ανεμβολίαστοι.

Το Υπουργείο Υγείας θα κάνει μεγάλη καμπάνια για να πείσουμε και τον πλέον δύσπιστο συμπολίτη μας για την αξία για τη δημόσια υγεία του να κάνει κάποιος το εμβόλιο αυτό.

Και θα σκεφτούμε όλους τους δημιουργικούς τρόπους για να μπορέσει το εμβόλιο να φτάσει και στην κάθε Ελληνίδα και στον κάθε Έλληνα, ιδιαίτερα στους ανθρώπους που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού που κινδυνεύουν περισσότερο από την πανδημία, από τη γρίπη και γενικά από όλες αυτές τις ασθένειες”.

Μόνο δύο εμβολιασμένοι σε 1.028 θανάτους

Ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ & Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας  Χρήστος Χατζηχριστοδούλου έδωσε συγκλονιστικά στοιχεία για θανάτους και εμβολιασμούς:

“Να επαναλάβω και να τονίσω λιγάκι αυτό που είπε η κυρία Κοτανίδου ότι εμείς από τα δικά μας δεδομένα, από τους συνολικά 378 διασωληνωμένους διασταυρώσαμε πόσοι ήταν εμβολιασμένοι με το επικαιροποιημένο εμβόλιο.

Μόνο δύο ήταν. Και επίσης από τους 1.028 θανάτους όλη αυτή την περίοδο από τον Σεπτέμβριο πάλι μόνο δύο ήταν εμβολιασμένοι. Άρα φαίνεται να προστατεύει το εμβόλιο από σοβαρή νόσηση και από θάνατο με αυτά τα δεδομένα”

Οι θάνατοι από την γρίπη

Η Καθηγήτρια Πνευμονολογίας & Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ, κ. Αναστασία Κοτανίδου δήλωσε:

“Φέτος η γρίπη δίνει κλινικά συμπτώματα πιο βαριά. Και ήδη έχουμε και διασωληνωμένους από γρίπη και θανάτους από γρίπη. Και πάλι εκεί το ποσοστό των εμβολιασμένων ανάμεσα στους διασωληνωμένους και τους θανάτους είναι πολύ χαμηλό.

Είναι 1 στους 12 που πέθαναν και με βάση τα στοιχεία μας εδώ 1 από τους 49, είναι δυο οι εμβολιασμένοι που έχουν μπει στην ΜΕΘ. Άρα και περίπου και εκεί έχει σταθεροποιηθεί η εικόνα. Έχουμε μια μικρή αύξηση στις διασωληνώσεις από γρίπη, όχι μεγάλη όμως”.

Στη «μάχη» ακόμα και τα φαρμακεία εάν χρειαστεί

Μια σημαντική είδηση που βγήκε από την έκτακτη ενημέρωση της Τετάρτης (10/1) αποτελεί το γεγονός ότι στο σχέδιο του υπουργείου Υγείας υπάρχει και το σενάριο για εμβολιασμούς ακόμη και στα φαρμακεία της γειτονιάς, σε περίπτωση που οι καμπάνιες που αναμένεται να ξεκινήσουν σύντομα δεν έχουν την ανταπόκριση που αναμένεται.