Δύο προσφορές για την απόκτηση του 67% του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης (Ο.Λ.Α. Α.Ε.), παρέλαβε το ΤΑΙΠΕΔ με πρόκριμα για να κερδίσουν τον διαγωνισμό όμιλοι αμερικανικών συμφερόντων, που δραστηριοποιούνται έντονα το τελευταίο διάστημα στην περιοχή. 

Οι Αμερικανοί ενδιαφέρονται πολύπλευρα, τόσο από γεωπολιτικής άποψης, όσο και οικονομικής – αναπτυξιακής με την ολοκλήρωση των εργασιών για τον σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου, αλλά και με την λειτουργία  της μεγάλης στρατιωτικής βάσης.

Προσφορές υπέβαλαν τα εξής επενδυτικά σχήματα (με αλφαβητική σειρά):

-Η κοινοπραξία INTERNATIONAL PORT INVESTMENTS ALEXANDROUPOLIS, η οποία απαρτίζεται από τις εταιρείες BLACK SUMMIT FINANCIAL GROUP – EUROPORTS-EFA GROUP και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

-Η LIBERTY PORT HOLDINGS ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε. (θυγατρική QUINTANA INFRASTRUCTURE & DEVELOPMENT).

Η πλευρά του ΟΛΘ του Ιβάν Σαββίδη  και η κοινοπραξία συμφερόντων Κοπελούζου, έκαναν πίσω την τελευταία στιγμή και  δεν κατέθεσαν προσφορές. Έτσι το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης όποια κι αν είναι τελικά η έκβαση του διαγωνισμού θα καταλήξει σε πλειοψηφία αμερικανικών συμφερόντων.

Η μη συμμετοχή της πλευράς Σαββίδη συνδυάζεται με τις εξελίξεις στη Ρωσία και σε αυτή την φάση η δυσκολία στις σχέσεις Μόσχας – Αθήνας.

Αρχικά είχε αναφερθεί ότι επρόκειτο να κατατεθούν προσφορές από τους εξής ομίλους:

1. Proxenos, Quintana Infrastructure and Development. Αμερικανικό σχήμα με έδρα το Τέξας και την Ουάσινγκτον αντίστοιχα. Πρόσφατα αντιπροσωπεία της Proxenos βρέθηκε στην Αλεξανδρούπολη ενόψει του διαγωνισμού! Θεωρείται ως το μεγάλο φαβορί.
2. Cameron SA, Goldair cargo, Bollore Africa Logistics. Σχήμα ελληνογαλλικών – αμερικανικών συμφερόντων που θεωρείται το δεύτερο μεγάλο φαβορί και το οποίο φέρεται να συνδέεται και με τον Όμιλο Κοπελούζου ο οποίος ως γνωστόν στα ανοικτά της Αλεξανδρούπολης αναπτύσσει τον σταθμό υγροποιημένο φυσικού αερίου (FSRU).
3. Black Summit, Euroports, EFA, ΓΕΚ Τέρνα.
4. ΟΛΘ, συμφερόντων Ιβάν Σαββίδη!

Η διαδικασία αξιολόγησης των προσφορών, σύμφωνα με τους όρους της πρόσκλησης υποβολής προσφορών, θα εκκινήσει άμεσα. Οι οικονομικές προσφορές των επενδυτών που πληρούν τους όρους του διαγωνισμού θα αποσφραγιστούν σε επόμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου, ακολουθώντας όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

Επίσκεψη του Αμερικανού πρέσβη στην Αλεξανδρούπολη

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζορτζ Τσούνης, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής ‘Αμυνας, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του αμερικανικού οργανισμού εθνικής ασφάλειας Business Executives for National Security (BENS) επικεφαλής πολυπληθούς αντιπροσωπείας του οργανισμού και ο διοικητής της 1ης Στρατιάς, αντιστράτηγος ‘Αγγελος Χουδελούδης, επισκέφθηκαν χθες τον Οργανισμό Λιμένα Αλεξανδρούπολης.

Σε ανάρτησή του σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης αναφορικά με την επίσκεψη ο πρόεδρος του Ο.Λ.Α. Κώστας Χατζημιχαήλ σημειώνει ότι περιποιεί τιμή για τον Οργανισμό, καθώς και ότι «πραγματοποιείται σε μία περίοδο έντονων γεωπολιτικών μετασχηματισμών και συζητήσεων/αναθεωρήσεων για τη διεθνή ασφάλεια και τις μεταφορές, αλλά και σε μία κρίσιμη ημέρα για το μέλλον του αναβαθμισμένου γεωπολιτικά λιμένα Αλεξανδρούπολης, καθώς σήμερα εκπνέει η προθεσμία υποβολής δεσμευτικών προσφορών για την απόκτηση της πλειοψηφίας των μετοχών του Οργανισμού».