Από σήμερα, Τετάρτη 1η Ιουλίου, και για τρεις μήνες, στελέχη του Υγειονομικού των Ενόπλων Δυνάμεων (26 αξιωματικοί και 100 υπαξιωματικοί) θα επανδρώσουν 22 καθορισμένα αεροπορικά σημεία εισόδου και τέσσερα σημεία πρώτης εισόδου επιβατών κρουαζιερόπλοιων στην Ελλάδα.

Σχετική εντολή έδωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος ανταποκρινόμενος στο αίτημα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας να συμβάλουν οι Ένοπλες Δυνάμεις στο σχεδιασμό και την υλοποίηση του σχεδίου για τη διεξαγωγή δειγματοληπτικών ελέγχων για το στέλεχος κορωνοϊού “Covid-19” σε επισκέπτες της χώρας μας από την 1η Ιουλίου.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, «το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων θα συμμετέχει αποκλειστικά στη λήψη των δειγμάτων. Ο αριθμός των ατόμων που θα υποβληθούν σε έλεγχο, η επεξεργασία των δειγμάτων και τα αποτελέσματα του ελέγχου, γίνονται κατόπιν συγκεκριμένων οδηγιών και με αποκλειστική ευθύνη του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και του υπουργείου Υγείας».

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς δήλωσσε: «Θα εγκατασταθούν μόνιμα κλιμάκια υγειονομικών στελεχών των ενόπλων δυνάμεων στα νησιά τους επόμενους τρεις μήνες, που θα έχουν την απόλυτη ευθύνη για τους ελέγχους που θα γίνονται. Κάθε μέρα πτήσεων θα γίνονται 60 στοχευμένοι έλεγχοι, με βάση συγκεκριμένα κριτήρια μιας πλατφόρμας. Η οποία σε όλη τη χώρα θα δίνει την προτεραιότητα και θα υποδεικνύει με βάση επιστημονικά και επιδημιολογικά κριτήρια που αφορούν στον τόπο προέλευσης, στο προφίλ του ταξιδιώτη, στα ηλικιακά του δεδομένα και μια σειρά άλλων κριτηρίων για το ποιος πρέπει να κάνει το τεστ ποιος μπορεί να θεωρείται ως μεγαλύτερου ρίσκου ταξιδιώτης».

Πηγή: iefimerida.gr