Αλλοπρόσαλλα φαινόμενα επικρατούν σε διάφορες περιοχές της χώρας, αλλού με υψηλές θερμοκρασίες και αλλού με κακοκαιρία και τοπικές βροχές, ιδίως στην κεντρική ηπειρωτική χώρα, που συνοδεύονται από καταιγίδες, ακόμη και από χαλάζι.

Ενδεικτικά είναι τα φαινόμενα στη Φθιώτιδα και την Καβάλα.

Στην Καβάλα… άσπρισαν οι δρόμοι από το χαλάζι, ενώ έχουν αναφερθεί και στιγμιαίες διακοπές ρεύματος.

Η χαλαζόπτωση, σε συνδυασμό με τη δυνατή βροχόπτωση στην περιοχή, έχει προκαλέσει προβλήματα στην κίνηση των οχημάτων.

Σημειώνεται πως χαλάζι έπεσε και χθες, Τρίτη, στην Καβάλα και, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, προκλήθηκαν ζημίες σε ηλιακούς θερμοσίφωνες και σε αυτοκίνητα.

Καταιγίδες σε διάφορες περιοχές

Τη χώρα πλήττουν ήδη καταιγίδες, όπως προέβλεψε το meteo.gr αλλά και ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης, ενώ στην Αθήνα είχε έντονη συννεφιά και ακούγονται κεραυνοί. Στο Πέραμα ξέσπασε ισχυρή βροχή, ενώ ψιχαλίζει στα Βίλια Αττικής. Στην Κακιά Σκάλα έχει ξεσπάσει καταιγίδα, όπως δείχνει βίντεο του Forecast Weather Greece:

Όπως προβλέπει το meteo.gr, η απομάκρυνση των πολύ θερμών αέριων μαζών από την Κεντρική Ελλάδα θα συνοδευτεί από την ανάπτυξη καταιγίδων αρχικά στα ηπειρωτικά τμήματα της χώρας μας το απόγευμα της Τετάρτης 11/8 (με τοπικές χαλαζοπτώσεις) και αργότερα, τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης, 12/8, στο Βόρειο και Κεντρικό Αιγαίο.

Χάρτης με τις περιοχές, όπου πιθανόν να υπάρξει ανάπτυξη καταιγίδων το πρωί της Πέμπτης 12/8.

Συνιστάται ιδιαίτερη προσοχή στις πληγείσες περιοχές από τις καταστροφικές πυρκαγιές των προηγούμενων ημερών στην Εύβοια, καθώς οι αργά κινούμενες καταιγίδες μπορεί να προκαλέσουν τοπικά προβλήματα. Βελτίωση των καιρικών συνθηκών προβλέπεται από το μεσημέρι της Πέμπτης, 12/8.

Έπεσε χαλάζι στη Φθιώτιδα

Χαλαζόπτωση έπληξε τα χωριά της Υπάτης και γενικότερα αρκετούς οικισμούς γύρω από την Οίτη -από τη βορειοδυτική πλευρά της, φτάνοντας μέχρι το νότιο κομμάτι, στην Παύλιανη.

Παράλληλα, σε δασική έκταση πάνω από την Αταλάντη οι κεραυνοί «έσπειραν» φωτιές.

Αμέσως πυροσβεστικές δυνάμεις από τα κλιμάκια της Αταλάντης και του Αγίου Κωνσταντίνου έσπευσαν στο σημείο για να μπορέσουν να ελέγξουν τις φωτιές, ενώ στην περιοχή πηγαίνουν για ενισχύσεις και άλλες πυροσβεστικές δυνάμεις από τη Φθιώτιδα και τη Βοιωτία.

Λίγο πριν από τις 6 το απόγευμα σηκώθηκαν και τα δύο PZL από το αεροδρόμιο της Λαμίας για να συνδράμουν από αέρος στην κατάσβεση των πυρκαγιών, που είναι σε εξέλιξη.