Ταρακουνήθηκαν το πρωί η Εύβοια και η Αττική από αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις, η μεγαλύτερη από τις οποίες είχε μέγεθος 4,8 Ρίχτερ.

Μετά την πρώτη ισχυρή σεισμική δόνηση δύο νέοι σεισμοί σημειώθηκαν στην Εύβοια με μεγέθη 4,1 και 4,2 Ρίχτερ,

Oι νέοι σεισμοί σημειώθηκαν στις 7:23 το πρωί της Τρίτης (29/11), 56 χλμ. ανατολικά/βορειανατολικά των Αθηνών και 8 χλμ. νοτιοανατολικά από την περιοχή Ζάρακες , στην Εύβοια και έγιναν και αυτοί αισθητοί στην Αττική μετά τον πρώτο σεισμό που σημειώθηκε 1 ώρα νωρίτερα, στις 6.32.

Το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο έδωσε την πρώτη σεισμική δόνηση 4,8 Ρίχτερ, ενώ οι δύο νέες δονήσεις ήταν της τάξεως των 4,4 Ρίχτερ.

Σεισμός 3,8 Ρίχτερ μετά τις τρεις σεισμικές δονήσεις

Σεισμός 3,8 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 7:56 το πρωί, έπειτα από τις τρεις σεισμικές δονήσεις έντασης 4,7, 4,1 και 4,2 αντίστοιχα. Το επίκεντρο του σεισμού βρίσκεται 8 χλμ. νοτιοανατολικά από τους Ζάρακες και το εστιακό βάθος είναι στα 11,8 χλμ.

Κλειστά σχολεία σε Κάρυστο λόγω του σεισμού

Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία στην Κάρυστο μετά τον σεισμό των 4,7 Ρίχτερ που καταγράφηκε στις 06:32 στον θαλάσσιο χώρο 9 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά από τον οικισμό Ζάρακες της Εύβοιας.

Για προληπτικούς λόγους τα παιδιά θα παραμείνουν με τους δικούς τους ανθρώπους, μετά την έντονη σεισμική δραστηριότητα που καταγράφεται στην περιοχή. Οπως αναφέρει το evima με απόφαση του Δήμου Καρύστου τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά σε όλες τις κοινότητες και τις δημοτικές ενότητες

Ο καθηγητής Λέκκας για τους σεισμούς στην Εύβοια

Μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο Ευθύμης Λέκκας, Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής & Εφαρμοσμένης Γεωλογίας, εκτίμησε πως πιθανότατα θα μεταβληθεί το ύψος του μεγέθους του σεισμού.

«Στο σημείο εκείνο δεν έχουμε κάποιο εμφανές ρήγμα. Το γεγονός ότι ο σεισμός έγινε εκεί ήταν μία έκπληξη. Δεν το περιμέναμε, γιατί δεν είναι μία περιοχή που έχει δώσει στο παρελθόν σεισμούς. Περιμένουμε την εξέλιξη της σεισμικότητας προκειμένου να κάνουμε πιο σωστές εκτιμήσεις», ανέφερε σχετικά.

Γερ. Παπαδόπουλος: Η σεισμική δράση βρίσκεται σε εξέλιξη

Η ανάρτηση του σεισμολόγου Γεράσιμου Παπαδόπουλου για την Εύβοια:

“Σεισμός αισθητός στην Εύβοια και την Αττική στις 6.32, μέγεθος 4,8, επιφανειακός με επίκεντρο περίπου 10 χλμ. ΒΑ από τα Νέα Στύρα Εύβοιας. Ακολούθησε μετασεισμός 3,2.

Η σεισμική δράση βρίσκεται σε εξέλιξη εκεί με μικρότερα μεγέθη από αρκετές μέρες.
Συνεπώς, επιβάλλεται η συνολική αξιολόγηση λαμβάνοντας υπόψη και τις δονήσεις που έγιναν πριν από λίγη ώρα.
Και άλλος μετασεισμός 4,3 στις 7.23 επίσης αισθητός στην Αττική.

Σεισμός αισθητός στην Εύβοια και την Αττική στις 6.32, μέγεθος 4,8, επιφανειακός με επίκεντρο περίπου 10 χλμ. ΒΑ από τα Νέα Στύρα Εύβοιας. Ακολούθησε μετασεισμός 3,2. Η σεισμική δράση βρίσκεται σε εξέλιξη εκεί με μικρότερα μεγέθη από αρκετές μέρες.
Συνεπώς, επιβάλλεται η συνολική αξιολόγηση λαμβάνοντας υπόψη και τις δονήσεις που έγιναν πριν από λίγη ώρα.
Και άλλος μετασεισμός 4,3 στις 7.23 επίσης αισθητός στην Αττική”.