Σε τέσσερα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης εντοπίστηκαν κρούσματα κορωνοϊού, προκαλώντας έντονη ανησυχία στις υγειονομικές αρχές, αλλά  και σε κοινωνικούς φορείς, που προβληματίζονται για το πως θα αντιμετωπιστεί η κατάσταση αν η εξάπλωση αυξηθεί και μέσα στον τοπικό πληθυσμό.

Μετά το Παπαγεωργίου κρούσματα εντοπίστηκαν στο ΑΧΕΠΑ, στο Ιπποκράτειο και στο Γεννηματάς, υπολογίζοντας ότι συνολικά είναι περίπου 30 σε γιατρούς και άλλους εργαζομένους.

Όπως ανακοινώθηκε, λόγω της εμφάνισης 14 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού μεταξύ του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στην Α΄ Παθολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ, μέχρι και τις 21/8 το Νοσοκομείο δεν θα δέχεται νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, ούτως ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία απολύμανσης.

Με απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγειονομικών Περιφερειών (ΚΕ.Σ.Υ.ΠΕ.) και εντολή του Γενικού Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας Γιάννη Κωτσιόπουλου, ορίζονται στην 3η και 4η ΥΠΕ ως Νοσοκομεία για νοσηλεία κρουσμάτων Covid-19, το Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Ιπποκράτειο», το Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης Παπαγεωργίου και το Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης.

Επιπλέον, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και την 3η και 4η ΥΠΕ, συγκροτείται Εξειδικευμένη Ομάδα Ελέγχου Λοιμώξεων που θα αποτελείται από επαγγελματίες υγείας, η οποία θα συντονίσει την εφαρμογή μέτρων πρόληψης και ελέγχου των λοιμώξεων, σε συνεργασία με τις Επιτροπές Νοσοκομειακών Λοιμώξεων των Νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης.

Επισημαίνεται ότι συνεχίζεται κανονικά ο εργαστηριακός έλεγχος στο σύνολο του προσωπικού των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας που επανέρχεται στην υπηρεσία μετά από κανονική άδεια.

Θετικοί έξι αστυνομικοί στη Θεσσαλονίκη – Σε καραντίνα 14 στην ΑΘήνα

Θετικοί στον κορωνοϊό βρέθηκαν έξι αστυνομικοί από τη Θεσσαλονίκη που επέστρεψαν από τις διακοπές τους, ενώ άλλοι 60 περίπου έχουν τεθεί σε κατ΄οίκον καραντίνα, όπως γνωστοποιήθηκε τη Δευτέρα.

Την ίδια στιγμή, με έγγραφό της προς τους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη και Υγείας, η Ένωση απευθύνει έκκληση για πραγματοποίηση μοριακού τεστ σε όλους τους αστυνομικούς που επιστρέφουν από άδεια.

Εξάλλου σε καραντίνα τέθηκαν 14 αστυνομικοί στην Αθήνα μετά τη σύλληψη χθες, Δευτέρα, ενός άνδρα που διαγνώστηκε θετικός στον κορωνοϊό.

Όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, ο άνδρας με καταγωγή από τη Σομαλία συνελήφθη για συμμετοχή σε συμπλοκή μεταξύ αλλοδαπών και οδηγήθηκε στο Α.Τ. Αγίου Παντελεήμονα, που κάνει προανάκριση για το επεισόδιο.

Τα ξημερώματα ο κρατούμενος ένιωσε αδιαθεσία και τον θερμομέτρησαν διαπιστώνοντας ότι είχε 38,5 πυρετό. Αμέσως ο αξιωματικός υπηρεσίας κάλεσε ασθενοφόρο και με όλες τις προφυλάξεις που προβλέπουν τα σχετικά πρωτόκολλα διακομίστηκε στον Ευαγγελισμό, όπου πραγματοποιήθηκε τεστ και βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό.

Κατόπιν αυτού, μπήκαν άμεσα σε καραντίνα οι 14 αστυνομικοί που ήρθαν σε επαφή μαζί του, ενώ απολυμάνθηκαν σχολαστικά το αστυνομικό τμήμα, οχήματα και γενικώς οι χώροι από τους οποίους πέρασε ο συλληφθέντας.

Οι αστυνομικοί που μπήκαν σε καραντίνα είναι πέντε από το αστυνομικό τμήμα Αγίου Παντελεήμονα, τρεις της ΟΠΚΕ και τέσσερις της Ομάδας ΔΙΑΣ που ενεπλάκησαν στην σύλληψη και δύο από τα αστυνομικά τμήματα Ομονοίας και Κολωνού, που τον συνόδευσαν στο ασθενοφόρο.

Όπως διευκρινίστηκε από την ΕΛ.ΑΣ, καθ’ όλη την διάρκεια της διαδικασίας οι αστυνομικοί φορούσαν μάσκες, γάντια, και τήρησαν όλους τους κανόνες υγιεινής, γι’ αυτό η καραντίνα είναι προληπτική, αλλά επιβάλλεται από το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ.

Οι αστυνομικές υπηρεσίες πάντως λειτουργούν κανονικά.

Αριθμός ρεκόρ 269 κρουσμάτων

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 269 κρούσματα του νέου κορωνοϊού στη χώρα, εκ των οποίων τα 39 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 7472, εκ των οποίων το 55.3% αφορά άνδρες.

1742 (23.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3516 (47.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

25 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. 7 (28.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 52.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 137 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 2 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 232 θανάτους συνολικά στη χώρα. 82 (35.3%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 77 έτη και το 95.3% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Πως κατανέμονται σε 22 περιφερειακές ενότητες

Από τα 269 τα 220 είναι εγχώρια. Τα 25 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 18 με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας.

Αναλυτικότερα:

–       39 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,

–       10 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,

–       98 κρούσματα στην την Π.Ε. Αττικής, εκ των οποίων τα 15 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας,

–       70 στην  Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 25 συνδέονται με γνωστές συρροές και 3 με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας,

–        2 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας,

–       2 κρούσματα στην Π.Ε. Δωδεκανήσων,

–        1 κρούσμα στην Π.Ε. Έβρου,

–        3  κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας,

–        6 κρούσματα στην  Π.Ε. Ημαθίας,

–       1 κρούσμα στην Π.Ε. Ιωαννίνων,

–       4 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας, εκ των οποίων 3 συνδέονται με επιβεβαιωμένο κρούσμα,

–       1 κρούσμα στην  Π.Ε. Κέρκυρας,

–       2 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης,

–       3 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας,

–       10 κρούσματα στην Π.Ε. Κυκλάδων,

–       2 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας,

–       2 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας,

–       1 κρούσμα στην Π.Ε. Μεσσηνίας,

–       2 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας,

–       1 κρούσμα στην Π.Ε. Πιερίας,

–       1 κρούσμα στην Π.Ε. Φθιώτιδας,

–       1 κρούσμα στην Π.Ε. Φλώρινας,

–       3 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής,

–       4 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων