Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 92 ετών ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Χρήστος Σαρτζετάκης, ο δικαστικός λειτουργός, που ως ανακριτής είχε αφήσει ιστορία στην υπόθεση της δολοφονίας του βουλευτή Γρηγόρη Λαμπράκη το 1963 στη Θεσσαλονίκη, 

Ο Χρήστος Σαρτζετάκης είχε εισαχθεί στο Λαϊκό Νοσοκομείο την 01/12/2021 λόγω πνευμονίας από εισρόφηση. Στις 03/12 μεταφέρθηκε στη ΜΕΘ του ίδιου νοσοκομείου εξαιτίας οξείας αναπνευστικής ανεπάρκειας.

Ο Χρήστος Σαρτζετάκης, ανώτατος δικαστικός, διετέλεσε Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας την περίοδο 1985-1990.

Ποιος ήταν ο Χρήστος Σαρτζετάκης

Γεννήθηκε το 1929 στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης, σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και αφού άσκησε για μικρό χρονικό διάστημα τη δικηγορία, εισήλθε στον δικαστικό κλάδο το 1955. Με εκπαιδευτική άδεια έκανε το 1965-1967 μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι στο Εμπορικό Δίκαιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Δίκαιο. Ήταν παντρεμένος με την Έφη Αργυρίου, με την οποία απέκτησε μία κόρη.

Το 1963, ενώ υπηρετούσε στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, ανέλαβε ως ανακριτής την υπόθεση της πολιτικής δολοφονίας του βουλευτού Γρηγορίου Λαμπράκη.

Το 1968, επί χούντας, απολύθηκε από το Δικαστικό Σώμα και στη συνέχεια συνελήφθη δύο φορές, βασανίσθηκε και φυλακίσθηκε, χωρίς δίκη, επί ένα περίπου χρόνο. Με την κατάρρευση της δικτατορίας αποκαταστάθηκε στην υπηρεσία του τον Σεπτέμβριο του 1974 με τον βαθμό του Εφέτη. Το 1981 προάγεται στον βαθμό του Προέδρου Εφετών και το 1982 στον βαθμό του Αρεοπαγίτη.

Η εκλογή του αντί του Κων. Καραμανλή

Κατά την Προεδρική εκλογή του 1985 ο Χρήστος Σαρτζετάκης προτάθηκε από τον Ανδρέα Παπανδρέου και εξελέγη με τις ψήφους του ΠΑΣΟΚ και των κομμάτων της Αριστεράς, στις 29 Μαρτίου 1985. Παρέμεινε στη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας μέχρι τις 5 Μαΐου 1990. Από την πλευρά της αντιπολίτευσης είχε ξεσηκωθεί θύελλα αντιδράσεων διότι είχε παραγκωνιστεί ο Κωνσταντίνος Καραμανλής  και αποτέλεσε έκπληξη η πρόταση του Α. Παπανδρέου για τον Χρήστο Σαρτζετάκη.

Ο τότε πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Παπανδρέου υπαναχώρησε από την υπόσχεση που είχε δώσει στον Κωνσταντίνο Καραμανλή ότι θα στηρίξει την επανεκλογή του στο ύπατο αξίωμα της πολιτείας και προχώρησε στην πρόταση για τον Χρήστο Σαρτζετάκη προκαλώντας την έντονη αποδοκιμασία της Νέας Δημοκρατίας.

Τα γαλάζια ψηφοδέλτια 

Μάλιστα για την ψηφοφορία στη Βουλή είχε χρησιμοποιηθεί τα περιβόητα «γαλάζια» ψηφοδέλτια επί των οποίων ανεγράφη το όνομα του Χρήστου Σαρτζετάκη. Τότε η ΝΔ κατήγγειλε ως απόπειρα ακύρωσης του μυστικού χαρακτήρα της ψηφοφορίας, επειδή, όπως υποστήριξε, το χρώμα του κάθε ψηφοδελτίου διακρινόταν από τον ημιδιαφανή φάκελο.

Το δεύτερο θέμα που είχε ανακύψει τότε ήταν για το αν ο Γιάννης Αλευράς είχε -ως ασκών χρέη Προέδρου της Δημοκρατίας- δικαίωμα ψήφου. Υπενθυμίζεται πως τον Χρήστο Σαρτζετάκη στήριζαν ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ (συνολικά 185 βουλευτές) και στην τρίτη κρίσιμη ψηφοφορία έλαβε 180 ψήφους και εξελέγη Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Είχε αποσυρθεί μετά το 1990

Μετά το 1990 ο Χρ. Σαρτζετάκης έχει αποσυρθεί σε μεγάλο βαθμό από τη δημόσια ζωή αν και αρθρογραφούσε τακτικά σε εφημερίδες και δημοσίευε κείμενα στην ιστοσελίδα του.

Σύμφωνα με το βιογραφικό του στην ιστοσελίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας, ο Χρήστος Σαρτζετάκης ήταν Επίτιμο μέλος του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Πορτογαλίας, Επίτιμος Διδάκτωρ του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, Επίτιμο μέλος της Εταιρείας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης και μέλος επιστημονικών εταιρειών στην Ελλάδα και το Εξωτερικό.

Έτυχε διαφόρων τιμητικών διακρίσεων και των ανωτάτων παρασήμων ξένων κρατών και ήταν Επίτιμος δημότης πολλών Δήμων και Κοινοτήτων της χώρας μας. Δημοσίευσε διάφορες μελέτες νομικού και πολιτικού περιεχομένου.