Έρμαια των καταληψιών βρίσκονται κτίρια και άλλοι χώροι του ΑΠΘ και άλλων πανεπιστημιακών σχολών, παρά τις επιχειρήσεις της αστυνομίας για ανακαταλήψεις και συλλήψεις των υπαιτίων.

Φαίνεται ότι είναι αδύνατον να βρεθεί ουσιαστική λύση, ενόσω οι δράστες δεν τιμωρούνται αυστηρά από τις εισαγγελικές αρχές και καθώς τα πανεπιστήμια δεν φυλάσσονται επαρκώς σε 24 ώρες.

Παρά τις δηλώσεις που έκανε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος για αποφασιστικότητα των αρχών να ελευθερώσουν πανεπιστημιακούς χώρους η κατάσταση δεν φαίνεται να εξομαλύνεται.

Κάθε πανεπιστήμιο θα πρέπει να έχει σχέδιο ασφαλείας

«Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η Ελληνική Αστυνομία σε συνεργασία με τις πρυτανικές αρχές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, απελευθέρωσαν το χώρο του τμήματος Χημείας που είχε καταληφθεί από άτομα του περιθωριακού χώρου. Είναι ένα θετικό παράδειγμα. Όπου και όταν υπάρχει αυτή η συνεργασία, υπάρχει ασφάλεια και άρα ελευθερία μέσα στο πανεπιστήμιο που είναι η προϋπόθεση για την ομαλή λειτουργία του.

Σε ό,τι αφορά το περιστατικό στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, πρόκειται για απροκάλυπτη βία που καταδικάζεται απερίφραστα από όλους. Η Αστυνομία θα κάνει ό,τι μπορεί για να βρει τους ενόχους, άρα θα πρέπει κανείς να εμβαθύνει με αφορμή αυτό το περιστατικό. Κάθε πανεπιστήμιο θα πρέπει να έχει σχέδιο ασφαλείας, το οποίο είναι ευθύνη της πρυτανικής αρχής, θα πρέπει να υπάρχει ελεγχόμενη είσοδος και κάμερες και συνεργασία με την Αστυνομία όταν χρειάζεται».

Πρύτανης ΑΠΘ: «Δεν υπάρχει άσυλο ανομίας»

«Δεν υπάρχει άσυλο ανομίας», δήλωσε ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου, για την αστυνομική επιχείρηση τερματισμού κατάληψης εργαστηριακού χώρου, η οποία πραγματοποιήθηκε νωρίς σήμερα το πρωί.

«Η ακαδημαϊκή ελευθερία, η ελεύθερη έκφραση και διακίνηση των ιδεών, προστατεύονται σε όλους τους χώρους του ΑΠΘ, έναντι οποιουδήποτε προσπαθεί να τις καταλύσει ή περιορίσει. Αυτός είναι ο νόμος και οι νόμοι της ελληνικής Πολιτείας εφαρμόζονται, γιατί ζούμε σε Κράτος Δικαίου, όπου τα θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες των μελών της πανεπιστημιακής μας κοινότητας είναι κατοχυρωμένα και αδιαπραγμάτευτα και προστατεύονται θεσμικά, όπως ισχύει για κάθε πολίτη σε όλη την ελληνική επικράτεια», δήλωσε ο κ. Παπαϊωάννου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Κατάληψη της κοσμητείας

Λίγο μετά την εκκένωση από την ΕΛ.ΑΣ του εργαστηρίου του Τμήματος Φαρμακευτικής, που βρισκόταν σε κατάληψη άτομα του ευρύτερου αντιεξουσιαστικού χώρου, προχώρησαν ως απάντηση, σε νέα κατάληψη, της Κοσμητείας της Σχολής Θετικών Επιστημών, αυτή τη φορά.

Παράλληλα, πραγματοποίησαν συγκέντρωση υποστήριξης των καταλήψεων που εκκενώθηκαν εντός του ΑΠΘ, ενώ αργότερα θα πραγματοποιήσουν και πορεία διαμαρτυρίας. Στον χώρο της Κοσμητείας εμποδίζεται η είσοδος των υπαλλήλων των Σχολών, η προσέλευση όμως των φοιτητών γίνεται κανονικά.

Την ίδια ώρα, πανό αλληλεγγύης για την εκκένωση των καταλήψεων στο ΑΠΘ, ανήρτησαν αντιεξουσιαστές στα Κάστρα.

Οι αντιεξουσιαστές προχώρησαν στην κατάληψη της κοσμητείας ως «αντίποινα» όπως αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωση, στην αστυνομική επιχείρηση εκκένωσης της κατάληψης σε εργαστήριο της φαρμακευτικής πίσω από το Χημικό.

Οι ίδιοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση συμπαράστασης μπροστά από το κτήριο, για τους 15 συλληφθέντες κατά τις εκκενώσεις χώρων σε Βιολογικό και Χημικό.

Επιχείρηση και στην ΑΣΟΕΕ

Αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε πριν από λίγο εντός στην ΑΣΟΕΕ, όπου συνελήφθησαν έξι άτομα, τα οποία σύμφωνα με την Αστυνομία επιχείρησαν να ανακαταλάβουν χώρο του πανεπιστημίου.

Όπως έγινε γνωστό από την ΕΛΑΣ, οι συλληφθέντες επιχείρησαν να γκρεμίσουν τοίχο με τον οποίο είχε κλειστεί ο χώρος της κατάληψης, αλλά επενέβησαν οι αστυνομικές δυνάμεις, ύστερα από ενημέρωση από τις πρυτανικές αρχές.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην Ασφάλεια Αττικής, που ενεργεί προανάκριση για την υπόθεση