Αυξάνονται μέρα με την ημέρα οι επιθέσεις σε βάρος αστυνομικών από αντιεξουσιαστές, μέλη του “Ρουβίκωνα”και άλλα άτομα που κινούνται στο χώρο της διακίνησης ναρκωτικών και του περιθωρίου, καθώς η ηγεσία της αστυνομίας δεν φαίνεται διατεθειμένη να αντιμετωπίσει δραστικά  αυτά τα περιστατικά βίας.

 

Και αυτό διότι, όπως αναφέρουν οι γνωρίζοντες την κατάσταση, οι αστυνομικοί τόσο σε υψηλό επίπεδο, όσο και σε χαμηλότερους βαθμούς φοβούνται ότι θα έχουν επιπτώσεις αν εφαρμόσουν τους νόμους με την επιβαλλόμενη αυστηρότητα, αφού με το παραμικρό διατάσσεται ΕΔΕ και ακολουθούν συνέπειες, που μπορεί να φτάσουν έως και την διαθεσιμότητα ή την απόλυση.

 

Έχουν παρατηρηθεί πολλά τέτοια περιστατικά, κατά τα οποία οι αστυνομικοί δεν τολμούν να επέμβουν επειδή υπάρχει περίπτωση κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης ή εμπλοκής σε επεισόδιο να σημειωθεί ένας τραυματισμός, οπότε τα όργανα της τάξης θα ελεγχθούν για υπέρβαση καθήκοντος.

Οι ίδιοι αστυνομικοί αναφέρουν όμως ότι δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπίζουν δράστες βίαιων επεισοδίων χωρίς τον κίνδυνο τραυματισμών. “Δεν έχουμε να κάνουμε με αγγελούδια”, τονίζουν, προσθέτοντας ότι φυσικά δεν επιθυμούν να προκαλέσουν τραυματισμούς. Ωστόσο η κατάσταση αυτή θα παραμένει ενόσω η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη δεν λύσει τα χέρια των αστυνομικών, ξεκαθαρίζοντας την ανάγκη εφαρμογής των νόμων προς κάθε κατεύθυνση.

Το τελευταίο περιστατικό με θύματα αστυνομικούς σημειώθηκε μέσα στα δικαστήρια της Αθήνας  όταν εκδηλώθηκε άγρια επίθεση από αναρχικούς. Οι αστυνομικοί ανήκουν στην ομάδα ΔΙΑΣ και ήταν μάρτυρες σε υπόθεση επεισοδίων με δράστες αντιεξουσιαστές.

Μία ομάδα περίπου 50 αντιεξουσιαστών βρισκόταν στην Ευελπίδων καθώς εκδικαζόταν η υπόθεση σχετικά με μία αντιφασιστική μοτοπορεία το 2012. Για τον ίδιο λόγο βρίσκονταν στο σημείο και οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ.

Η ομάδα των αντιεξουσιαστών φέρεται να ξεκίνησε λεκτικές επιθέσεις. Κάποια στιγμή όμως ένας από τους αναρχικούς απείλησε πολίτη ο οποίος ήταν μάρτυρας στην υπόθεση και τότε τα πνεύματα οξύνθηκαν.

Οι αστυνομικοί έσπευσαν να προστατεύσουν τον μάρτυρα με αποτέλεσμα να δεχθούν επίθεση από τους αντιεξουσιαστές με κράνη και γροθιές. Από τη συμπλοκή τρεις αστυνομικοί τραυματίστηκαν ελαφρά όπως και ο πολίτης. Στην περιοχή υπήρχε διμοιρία της ΥΜΕΤ η οποία προστάτευσε τους αστυνομικούς, αλλά με καθυστέρηση, όπως ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες.

 

Νέα Δημοκρατία : Απαράδεκτη η ανοχή της κυβέρνησης

Για απαράδεκτη ανοχή στη βία κατηγορεί την κυβέρνηση ο Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λάρισας, σε δήλωσή του τονίζει πως μετά τις επιθέσεις σε αστυνομικά τμήματα και τον έλεγχο ταυτοτήτων σε αστυνομικούς από τον Ρουβίκωνα, φτάσαμε στην επίθεση εναντίον ανδρών της ΔΙΑΣ από δεκάδες αναρχικούς στο Πρωτοδικείο Αθηνών.

Όπως λέει ο κ. Χαρακόπουλος, «η απαράδεκτη ανοχή της κυβέρνησης στη βία, όχι μόνον έχει αποθρασύνει τις φιλικές της “συλλογικότητες”, αλλά θέτει πια σε κίνδυνο την ίδια την ασφάλεια των πολιτών και των αστυνομικών». Και διερωτάται «τι άλλο πρέπει να συμβεί για να αναλάβουν οι κυρίες Γεροβασίλη και Παπακώστα τις αυτονόητες ευθύνες τους;» προσθέτοντας πως πλέον και ο πιο δύσπιστος συνειδητοποιεί ότι η κατάσταση πλέον είναι εκτός ελέγχου, ενώ σοβαρά ερωτήματα προκύπτουν από το γεγονός ότι δεν υπήρξε καμία σύλληψη.

«Τα σημερινά έκτροπα έχουν ηθικό αυτουργό, και αυτός δεν είναι άλλος από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, που συστηματικά εδώ και μια σχεδόν τετραετία παραδίδει τη χώρα στην ανομία. Για ό,τι συμβαίνει δεν υπάρχει καμία δικαιολογία. Αυτή η κυβέρνηση ούτε μπορεί ούτε θέλει να αποκαταστήσει το αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες. Μοναδική υπηρεσία που έχει να προσφέρει, πριν προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά, είναι να προκηρύξει το ταχύτερο εκλογές» δηλώνει χαρακτηριστικά.