Έρευνες από αέρος και θαλάσσης διεξάγονται για τον εντοπισμό των πιλότων του πολεμικού αεροσκάφους τύπου Φάντομ (F-4 Phantom), που κατέπεσε στις 10:30 το πρωί ανοιχτά της Ανδραβίδας στο Ιόνιο.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι χειριστές πρόλαβαν και έκαναν χρήση του αυτόματου συστήματος εγκατάλειψης, χωρίς ωστόσο να υπάρχει επίσημη ειβεβαίωση.

Από την πρώτη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη έρευνα εντοπισμού και διάσωσης των δύο χειριστών στο Ιόνιο.

Όπως ανέφερε αρμόδια πηγή του ΓΕΑ στη μεγάλη επιχείρηση για τους δύο χειριστές του Phantom συμμετέχουν πλωτά και εναέρια μέσα. H ίδια πηγή σημειώνει πως το αεροσκάφος Phantom που κατέπεσε εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση και πετούσε σε ζεύγος.

Το διθέσιο F-4 που εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση και συνοδευτόταν από ακόμη ένα Phantom, κατέπεσε 25 ναυτικά μίλια νότια του αεροδρομίου της Ανδραβίδας. Το αεροσκάφος ήταν το νούμερο 2 του σχηματισμού των δύο Phantom που εκτελούσαν την εκπαιδευτική πτήση.

Πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί επισήμως αναφέρουν ότι ο αρχηγός του σχηματισμού ενημέρωσε τη βάση της Ανδραβίδας ότι έχει χάσει επικοινωνία με το «bravo 2», το διθέσιο F-4 που κατέπεσε.

Τις πρώτες ώρες δεν ήταν σαφές αν οι δύο πιλότοι πρόλαβαν να χρησιμοποιήσουν το εκτινασσόμενο κάθισμα και εγκατέλειψαν επιτυχώς το αεροσκάφος. Παράλληλα δεν είναι σαφές το πότε συνέβη το αεροπορικό ατύχημα, αν δηλαδή το Phantom είχε ξεκινήσει λίγη ώρα νωρίτερα την εκπαιδευτική πτήση ή είχε ολοκληρώσει τα γυμνάσια και επέστρεφε μαζί με το άλλο F-4 στο αεροδρόμιο της Ανδραβίδας

F-4-Phantom

Το F-4E Phantom II, που κατέπεσε ανήκει στην 338 Μοίρα Δίωξης Βομβαρδισμού και εδρεύει στην 117 Πτέρυγα Μάχης στην αεροπορική βάση της Ανδραβίδας.

Το δεύτερο Phantom με το οποίο έκανε άσκηση το F-4 που κατέπεσε, βρέθηκε πάνω από την περιοχή του ατυχήματος και συμμετείχε στις πρώτες έρευνες αλλά θα αποχωρήσει γιατί εξαντλούνται τα καύσιμά του

Παράλληλα προς την περιοχή της πτώσης του αεροσκάφους κινούνται πλωτά με βάση οδηγίες του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης

Για τον εντοπισμό των δύο χειριστών ερευνούν από αέρος δύο ελικόπτερα της Πολεμικής Αεροπορίας (το ένα από Ανδραβίδα και το άλλο από Καλαμάτα). Στις έρευνες λαμβάνει μέρος, επίσης, και ένα F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας.

Από πλευράς του Λιμενικού έγινε γνωστό ότι στις έρευνες επιχειρούν τέσσερα πλωτά, ένα ναυαγοσωστικό και δύο ιδιωτικά σκάφη.

Η επίσημη ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας:

«Τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023 και ώρα 10:30, αεροσκάφος F-4 (διθέσιο) της 338Μ/117ΠΜ που εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή 25 ναυτικά μίλια νότια του αεροδρομίου Ανδραβίδας».

Πιθανότατα προέκυψε μηχανική βλάβη

Ο αντιπτέραρχος εν αποστρατία Βαγγέλης Γεωργούσης μιλώντας στην ΕΡΤ ανέφερε ότι προφανώς πρόκειται για μηχανική βλάβη που προέκυψε στο Phantom η οποία δεν μπορούσε να διορθωθεί και οι πιλότοι έκριναν ότι έπρεπε να το εγκαταλείψουν ενώ βρίσκονταν σε ασφαλές ύψος.

Διευκρίνισε ότι το Phantom δεν είναι εκπαιδευτικό αεροπλάνο, αλλά σε καιρό ειρήνης οι πιλότοι κάνουν εκπαιδευτικές πτήσεις με τα αεροσκάφη αυτά για να είναι πάντα σε ετοιμότητα.