Είχαν προειδοποιήσει για Ζάκυνθο, Κεφαλλονιά, Ιθάκη, Λευκάδα, Αιτωλοακαρνανία, Ηλεία και Αχαϊα, ενώ αργότερα έβαλαν στο πλάνο και Κορινθία, Αττική και Βοιωτία. Ούτε η Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας έδωσε έμφαση στις περιοχές, που επλήγησαν.-

……………………………………………………

Ανθρώπινα θύματα και τεράστιες καταστροφές σε Καρδίτσα και Φθιώτιδα αφήνει πίσω της η θεομηνία, που έπληξε την κεντρική Ελλάδα και την νότια Θεσσαλία, με ιδιαίτερη σφοδρότητα, καθώς πλημμύρισαν πόλεις, χωριά και καλλιεργήσιμες εκτάσεις, αυτοκίνητα παρασύρθηκαν και  εκατοντάδες άνθρωποι κινδύνεψαν να πνιγούν.

Μια γυναίκα ανασύρθηκε νεκρή στα Φάρσαλα και δυο ακόμη άνθρωποι αγνοούνται στην περιοχή του Μουζακίου.

Πάντως οι κάτοικοι της Θεσσαλίας και της Φθιώτιδας δεν είχαν λάβει έκτακτες ειδοποιήσεις και αρκετοί είναι αυτοί, που υποστηρίζουν ότι οι μετεωρολόγοι έπεσαν έξω σε ό,τι αφορά τις περιοχές τους, αφού έδωσαν έμφαση στα νησιά του Ιονίου και στη Δυτική Ελλάδα. Το ίδιο έκανε και η γενική γραμματεία πολιτικής προστασίας με ανακοινώσεις για Ζάκυνθο, Κεφαλλονιά, Ιθάκη, Λευκάδα, Αιτωλοακαρνανία, Ηλεία και Αχαϊα, ενώ αργότερα έβαλε στο πλάνο και Κορινθία, Αττική και Βοιωτία.

Οι κάτοικοι αναφέρουν ότι αν από την αρχή ήξεραν ότι θα πληγούν οι περιοχές τους τόσο σκληρά θα έπαιρναν κατάλληλα μέτρα.

Παραθέτουν μάλιστα και το ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΚΑΙΡΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ. που είχε εκδώσει η ΕΜΥ από την Παρασκευή:

Το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων της 16ης
Σεπτεμβρίου 2020 με αριθμό 4 επικαιροποιείται με βάση τα νεότερα
στοιχεία ως εξής :

1. Την Παρασκευή (18-09-2020) ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι
οποίες θα συνοδεύονται από πολύ θυελλώδεις ανέμους θα επηρεάσουν τα
νησιά του Ιονίου – από την Λευκάδα και νοτιότερα – την Πελοπόννησο,
τη Στερεά Ελλάδα – κυρίως την κεντρική – και την Εύβοια. Στα νησιά
του Ιονίου τα πολύ έντονα καιρικά φαινόμενα θα παρουσιάσουν μικρή
εξασθένηση προς το βράδυ. Στην Αττική οι βροχές και οι καταιγίδες θα
ενταθούν το βράδυ και θα διατηρηθούν με μεγάλες εντάσεις κατά
διαστήματα μέχρι και το μεσημέρι του Σαββάτου. Στην περιοχή της
Εύβοιας έντονα φαινόμενα θα έχουμε κατά τη διάρκεια της νύχτας προς
το Σάββατο.

2. Το Σάββατο (19-09-2020) θα συνεχίζει να επηρεάζεται το νότιο
Ιόνιο, η Πελοπόννησος και η ανατολική Στερεά, ενώ ανάλογα φαινόμενα
θα σημειωθούν στις δυτικές Κυκλάδες και τη δυτική Κρήτη. Τα
φαινόμενα θα εξασθενήσουν, από το απόγευμα στο νότιο Ιόνιο και την
ανατολική Στερεά και από το βράδυ στη βόρεια Πελοπόννησο.

3. Την Κυριακή (20-09-2020) έντονα φαινόμενα θα επηρεάσουν, μέχρι
νωρίς το πρωί τη νότια Πελοπόννησο και μέχρι το απόγευμα την Κρήτη.

Φαίνεται συνεπώς ότι υπάρχουν ευθύνες και καλά θα είναι να αναζητηθούν, όπως λένε οι κάτοικοι των περιοχών, που έχασαν περιουσίες και κινδύνευσαν  να πνιγούν.

Για την όλη εικόνα της καταστροφής το ΑΠΕ-ΜΠΕ μεταδίδει:

Μια ηλικιωμένη γυναίκα στα Φάρσαλα, είναι το πρώτο θύμα της σφοδρής κακοκαιρίας που βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ δύο ακόμα άνθρωποι αγνοούνται στο νομό Καρδίτσας και μεγάλες καταστροφές έχουν προκληθεί από το πέρασμα του «Ιανού», ο οποίος δεν έχει ακόμα ολοκληρώσει την πορεία του.

Η Πυροσβεστική έχει δεχτεί χιλιάδες κλήσεις για παροχές βοήθειας και απεγκλωβισμούς ατόμων που κινδύνευσαν στις πλημμυρισμένες περιοχές και έχουν κάνει εκατοντάδες διασώσεις.

Η ηλικιωμένη γυναίκα ανασύρθηκε νεκρή από συνεργεία της Πυροσβεστικής από το σπίτι της, στον οικισμό Βασιλί Φαρσάλων, όπου διασώθηκαν και πολλά άλλα άτομα από σπίτια και την εκκλησία όπου είχαν καταφύγει αρκετοί για να σωθούν.

Οι δύο αγνοούμενοι είναι μια 40χρονη γυναίκα στο Μουζάκι η οποία παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά του Πάμισου ποταμού, όταν επιχείρησε να περάσει τον πλημμυρισμένο δρόμο με το αυτοκίνητο της, ενώ από χτες έχει δηλωθεί αγνοούμενος και ένας κτηνοτρόφος από την περιοχή Μαγουλίτσας Καρδίτσας.

Η περιοχή της Καρδίτσας, σύμφωνα με όσα δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας Κωνσταντίνος Νούσιος, δέχθηκε τεράστιες ποσότητες νερού με αποτέλεσμα δρόμοι και σπίτια να πλημμυρίσουν με το ύψος του νερού να φτάνει και το ένα μέτρο. Επίσης, στον οικισμό “Μαύρικα” όπως και σε άλλα χωριά του δήμου Καρδίτσας, όλη τη νύχτα βρίσκονταν σε εξέλιξη προσπάθειες διάσωσης πολιτών. Υπάρχουν εκτεταμένες διακοπές ρεύματος, ενώ απειλούνται και άλλες περιοχές του δήμου από την μετακίνηση τεράστιων ποσοτήτων νερού.

Στον δήμο Μουζακίου, μεγάλο τμήμα του περιφερειακού δρόμου κατά μήκος του ποταμού Πάμισου έχει καταρρεύσει, γκρεμίζοντας και ένα κομμάτι του Κέντρου Υγείας Μουζακίου. Η κατάσταση, σύμφωνα με τον κ. Νούσιο συνεχίζει να παραμένει ιδιαίτερα κρίσιμη καθώς ο φόβος αυξάνεται με τις υπερχειλίσεις ποταμών και χειμάρρων.

Αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια τριών ατόμων που είχαν εγκλωβιστεί σε ορμητικό χείμαρρο στον Αλμυρό Βόλου. Η επιχείρηση της Πυροσβεστικής ολοκληρώθηκε και απομακρύνθηκαν σώοι. Για την αντιμετώπιση του συμβάντος επιχείρησαν 18 πυροσβέστες με ειδικό εξοπλισμό διάσωσης ορμητικών νερών, 1 ειδικό ερπυστριοφόρο όχημα και 1 διασωστική λέμβος.

450 διασώσεις ανθρώπων στη Θεσσαλία

Ειδικά στην Θεσσαλία (Μαγνησία, Φάρσαλα, Καρδίτσα, Μουζάκι, Ρούσο και Σοφάδες) οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες έχουν δεχθεί 630 κλήσεις και μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 450 διασώσεις, 120 αντλήσεις και 40 κοπές δέντρων.

Συνολικά λόγω των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που βρίσκονται σε εξέλιξη σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, από τις νυχτερινές ώρες της 17 Σεπτεμβρίου 2020, μέχρι σήμερα στις 06.00 το πρωί, η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει δεχθεί 2450 κλήσεις για παροχή βοήθειας και αντλήσεις υδάτων, κυρίως: στο νότιο Ιόνιο, στη Δυτική Ελλάδα, στη Στερεά Ελλάδα και τη Θεσσαλία και αρκετές από αυτές είναι σε εξέλιξη, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί 619 απεγκλωβισμοί – διασώσεις μέχρι τώρα.

Φθιώτιδα: Εγκλωβισμοί ανθρώπων και διακοπή συγκοινωνίας

Πάνω από 7 ώρες πάλευαν  πυροσβέστες, αστυνομικοί και πολιτική προστασία ανάμεσα σε 5 χωριά της Δυτικής Φθιώτιδας για να σώσουν περιουσίες αλλά και ανθρώπους. Ισχυρές βροχοπτώσεις, πρωτοφανείς για την περιοχή, ξεκίνησαν πολύ πριν το μεσημέρι και συνεχίζονται μέχρι αυτή την ώρα με ιδιαίτερα μεγάλη ένταση.

Ο δρόμος από τη Λαμία προς το Καρπενήσι έχει κλείσει καθώς σε μία απόσταση που ξεπερνά τα 15 χλμ έχουν δημιουργηθεί ποτάμια που ουσιαστικά έχουν ακινητοποιήσει δεκάδες οχήματα κατά μήκος του δρόμου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι κλήσεις στην πυροσβεστική είναι εκατοντάδες ωστόσο όμως δίνουν κύριο βάρος στην υποβοήθηση των ανθρώπων οι οποίοι ζητούσαν να μεταφερθούν σε περισσότερο ασφαλές περιβάλλον.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πυροσβέστες με χωματουργικά οχήματα πλησιάζουν από σπίτι σε σπίτι για να μεταφέρουν άτομα τα οποία νιώθουν ανασφάλεια σε άλλα σπίτια συγγενών τους. Σε ορισμένες περιπτώσεις χρειάστηκε να μεταφέρουν ασθενείς ή ακόμη και ηλικιωμένους οι οποίοι καλούσαν σε βοήθεια.

Το ύψος του νερού στο χωριό Λιανοκλάδι στον κεντρικό δρόμο ξεπερνά τα 60 εκατοστά και έχει ακινητοποιήσει δεκάδες αυτοκίνητα μέσα στα νερά. Οι οδηγοί τους αναγκάστηκαν να τα εγκαταλείψουν αφού είχε διακοπεί και η κυκλοφορία και βρίσκονται σε ασφαλές σημείο περιμένοντας την εκτόνωση της θεομηνίας.

Μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις χρειάστηκε η παρέμβαση των πυροσβεστών για να μεταφερθούν με ασφάλεια.

Αρχικά οι έντονες βροχοπτώσεις χτύπησαν τη νότια πλευρά της κοιλάδας του Σπερχειού, τα Λουτρά Υπάτης και τις γύρω περιοχές καθώς οι ισχυρές βροχοπτώσεις ήταν στο όρος Οίτη. Από εκεί φούσκωσαν οι χείμαρροι και νερά μαζί με φερτά υλικά δημιούργησαν ποτάμια για να καταλήξουν μέσα στα χωριά και σε κατοικημένες περιοχές γεμίζοντας υπόγεια και ισόγεια.

Πλημμύρισαν σπίτι και ξενοδοχεία

Είναι χαρακτηριστικό ότι περισσότερο από 15 υπόγεια και ισόγεια σε ξενοδοχεία στα Λουτρά Υπάτης πλημμύρισαν και χρειάστηκαν παρέμβαση της πυροσβεστικής υπηρεσίας για άντληση υδάτων.

Στο χωριό Ζηλευτό και Λιανοκλάδι, από την απέναντι πλευρά που είναι το όρος Όρθρυς πλημμύρισαν ρέματα και σε ορισμένες περιπτώσεις οι δρόμοι έγιναν τα ποτάμια και οδήγησαν τα νερά σε σημεία που να δημιουργούν προβλήματα στο δρόμο Λαμίας Καρπενησίου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από την μία το μεσημέρι και μετά η μεγάλη προσπάθεια επικεντρώθηκε στο χωριό Λιανοκλάδι όπου υπήρξαν και υπάρχουν σοβαρά προβλήματα με τους ανθρώπους να μην μπορούν να βγουν από τα σπίτια τους για τα νερά να έχουν δημιουργήσει τους νέους χειμάρρους.

Οι δρόμοι έγιναν αδιάβατοι ακόμη και στο χωριό Στίρφακα από τα νερά τα οποία έφτασαν εκεί από το όρος Όθρυς.

Μάλιστα τα νερά μετά το χωριό κατευθύνθηκαν στη σιδηροδρομική γραμμή και από 4.30 το απόγευμα είχε σαν αποτέλεσμα να διακοπεί η σιδηροδρομική συγκοινωνιακά από το Λιανοκλάδι μέχρι το Δομοκό. Ετσι από την Αθήνα τα τρένα έρχονται μέχρι το Λιανοκλάδι και από κει μεταφέρονται οι επιβάτες με λεωφορεία μέχρι το Δομοκό για να συνεχίσουν το ταξίδι τους.

Η εικόνα σε όλη την Ελλάδα

Πιο συγκεκριμένα, στην Στερεά Ελλάδα (Λαμία, Λουτρά Υπάτης, Λειανοκλάδι, Μακρακώμη και Μεξιάτες) οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες έχουν δεχθεί 230 κλήσεις και μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 76 διασώσεις, 91 αντλήσεις και 2 κοπές δέντρων.

Σε ό,τι αφορά τις άλλες περιοχές που χτυπήθηκαν από τον «Ιανό» σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από την Πυροσβεστική από την ώρα που ξεκίνησε ο κυκλώνας μέχρι σήμερα το πρωί, η εικόνα είναι η εξής:

– Στην Στερεά Ελλάδα (Λαμία, Λουτρά Υπάτης, Λειανοκλάδι, Μακρακώμη και Μεξιάτες) οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες έχουν δεχθεί 230 κλήσεις και μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 76 διασώσεις, 91 αντλήσεις και 2 κοπές δέντρων.

– Στο νότιο Ιόνιο (Κεφαλονιά, Ιθάκη, Ζάκυνθο και Λευκάδα) οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες έχουν δεχθεί 750 κλήσεις και μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 93 διασώσεις, 308 αντλήσεις, 198 κοπές δέντρων, και 35 αφαιρέσεις αντικειμένων.

– Στη Δυτική Ελλάδα (Αχαΐα, Ηλεία, Αιτωλοακαρνανία) οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες έχουν δεχθεί 63 κλήσεις και μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 24 αντλήσεις και 39 κοπές δέντρων.

Οι Πυροσβεστικές δυνάμεις σε συνεργασία με όλους τους φορείς αντιμετώπισης καταστροφών παραμένουν σε αυξημένη ετοιμότητα για αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρών, καθώς και των συνοδών φαινομένων.

Σε άμεση συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχουν ενημερωθεί όλες οι αρμόδιες εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και οι Περιφέρειες και Δήμοι της χώρας, για τη λήψη μέτρων αρμοδιότητάς τους.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων. Επίσης, τους καλεί να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

Εν τω μεταξύ το πρωί βρισκόταν σε εξέλιξη η προγραμματισμένη τεχνική σύσκεψη του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Ν. Χαρδαλιά με τους συναρμόδιους φορείς στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας.