Αψηφώντας τα περιοριστικά μέτρα, αλλά και τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων εκατοντάδες κάτοικοι της Αθήνας ξεχύθηκαν στο Σαββατοκύριακο σε παραλιακά σημεία, δημιουργώντας εικόνες συνωστισμού, που προκαλούν έντονη ανησυχία στους ειδικούς και όχι μόνο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε παραλιακό σημείο των νότιων προαστίων το μεσημέρι περισσότερα από 200 άτομα έπαιζαν ρακέτες και έπιναν καφέ. «Δεν είναι σωστό αλλά τι να κάνουμε» είπε ένας πολίτης.

Αντίστοιχη εικόνα και στο Παλαιό Φάληρο. Εκατοντάδες επέλεξαν τον Φλοίσβο ενώ ταυτόχρονα γίνονταν έλεγχοι από την αστυνομία.

Γυμναστική στο άλσος Βεϊκου προτίμησαν να κάνουν κάτοικοι των βορίων προαστίων. Πολλοί επέλεξαν να κάνουν βόλτα στο βουνό. Άλλοι πάρκαραν παντού δίπλα στο κτήμα Τατοϊου και γέμισαν την γύρω περιοχή.

Αντίστοιχες εικόνες και αδιαφορία για τα μέτρα σημειώθηκαν στο Χαιδάρι, όπου αρκετά άτομα κάθονταν σε καφετέριες, παρά το γεγονός ότι απαγορεύεται.

Δεν πρόκειται για μια επιχείρηση αλλά για αρκετές που επιτρέπουν στους πελάτες να καθίσουν στον εξωτερικό χώρο… Το μόνο που θύμιζε take away είναι το πλαστικό ποτήρι, ωστόσο οι καρέκλες ήταν γεμάτες και στα τραπέζια υπήρχαν μέχρι και τασάκια.

Ανησυχία των επιστημόνων για νεότερες ηλικίες

Τα κρούσματα των εορτών αναμένουν οι επιστήμονες και ανησυχεί ιδιαίτερα η μείωση της διάμεσης ηλικίας των νέων κρουσμάτων κατά 2 έτη και κυρίως η αύξηση της επίπτωσης της λοίμωξης στην ηλικιακή ομάδα 25 με 35 ετών, που οφείλεται στην αυξημένη κινητικότητα κατά την διάρκεια των εορτών, ανέφερε η καθηγήτρια παιδιατρικής λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου.

“Μάθαμε καλά ότι αν δεν προσέξουμε πολύ, ιδιαίτερα οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας, ο αόρατος αυτός εχθρός θα μεταδοθεί μέσω της οικογένειας μέσα στις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες σε εκείνους που εμφανίζουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής νόσησης”, επισήμανε η καθηγήτρια.

Όπως είπε, από την παρακολούθηση των σκληρών δεκτών-νέες εισαγωγές, ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών και των νοσηλευόμενων, παρατηρείται μια μικρή αλλά όχι σημαντική μείωση.

Ανησυχεί όμως ιδιαίτερα η αύξηση του αριθμού των νοσηλευόμενων ασθενών στην Αττική, που υπολογίζεται στο 20 με 25% από τις 25 Δεκεμβρίου έως σήμερα. Μικρή αύξηση παρατηρείται και στον αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών σε ΜΕΘ της Αττικής και “δυστυχώς προβλέπεται μια περαιτέρω αύξηση που συνήθως έπεται 7 με 10 μέρες μετά την αύξηση των νοσηλευόμενων σε απλές κλίνες covid”.

Η κα Παπαευαγγέλου τόνισε στη συνέχεια: “Πρέπει πάση θυσία να διορθώσουμε την πιθανή αύξηση της διασποράς που συνέβη κατά την διάρκεια των εορτών. Είναι σαφές ότι αν αφήσουμε να εμφανιστεί επιδημιολογική έξαρση το λεγόμενο τρίτο κύμα, τώρα που η διασπορά στην κοινότητα είναι ακόμα υψηλή, αφού υπολογίζεται ότι έχουμε σχεδόν λίγο λιγότερα από 7.000 ενεργά κρούσματα , ενώ η πληρότητα των ΜΕΘ παραμένει σχετικά υψηλή στο 60% στην επικράτεια και 70% στην Β. Ελλάδα, γρήγορα ενδέχεται να επανέλθουμε στην επιδημιολογική εικόνα του Νοεμβρίου και την εκ νέου πίεση στο ΕΣΥ”.