Ανησυχητικά στοιχεία για τα κρούσματα και τις εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία εμφανίζονται τις τελευταίες μέρες μετά την χαλάρωση, λόγω του καλοκαιριού και της τουριστικής περιόδου.

Συγκεκριμένα, όπως υπογράμμισε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, οι νοσηλευόμενοι στη χώρα μας κατέγραψαν αύξηση της τάξεως του 41%, ενώ τα κρούσματα σχεδόν διπλασιάστηκαν (σ.σ. αύξηση 48%), την τελευταία εβδομάδα.

Συν τοις άλλοις, όπως αναφέρει ο κ. Μαγιορκίνης, μέσω της ανάρτησής του στο Facebook, στις 29 από τις 45 ευρωπαϊκές χώρες έχει σημειωθεί αύξηση των διαγνώσεων εντός της τελευταίας εβδομάδας, εκ των οποίων οι 15 παρουσίασαν αύξηση άνω του 30%.

Εδώ η ανάρτηση του Γκίκα Μαγιορκίνη

«Η ταλάντωση των Ο4/Ο5 στην Ευρώπη έχει ξεκινήσει.

Οι 29 από τις 45 Ευρωπαϊκές χώρες παρουσίασαν αύξηση των διαγνώσεων εντός της τελευταίας εβδομάδας, εκ των οποίων οι 15 παρουσίασαν αύξηση πάνω από 30%. Προς το παρόν μόνοι οι 8 παρουσίασαν αύξηση στον αριθμό των θανάτων. Με την ολοκλήρωση της εβδομάδας επιβεβαιώνεται η συστημική αύξηση και η έλευση της ταλάντωσης των Ο4/Ο5. Η ταλάντωση είναι συστημική σε όλη την Ευρώπη και ΔΕΝ οφείλεται σε τοπικά-ελληνικά αίτια.

Στην Ελλάδα εντός της τελευταίας εβδομάδας παρατηρήθηκε αύξηση των διαγνώσεων κατά 48% αλλά και αύξηση των νοσηλευόμενων με COVID-19 κατά 41%. Προς το παρόν δεν διαφαίνεται αύξηση στις ΜΕΘ, αλλά αυτή συνήθως καθυστερεί κατά περίπου 7 ημέρες στην Όμικρον (λόγω βραχύτερης επώασης).

Το βασικό σενάριο για αυτήν την ταλάντωση προβλέπει ραγδαία αύξηση στις διαγνώσεις για 1-2 εβδομάδες και μετά ένα πλατώ με βραδεία αποκλιμάκωση που θα διαρκέσει 1-2 μήνες.

Η εκτίμηση για την πίεση στο σύστημα υγείας αν και έχει μεγάλη αβεβαιότητα προβλέπει ότι:

1) σίγουρα θα δούμε μικρή ως μέτρια αύξηση στον αριθμό των διασωληνωμένων και των θανάτων με COVID-19,

2) η πίεση στο σύστημα υγείας πιθανότατα θα είναι διαχειρίσιμη χωρίς την ανάγκη λήψης επιπλέον οριζόντιων μέτρων.

Σε κάθε περίπτωση υπάρχει παρακολούθηση του φαινομένου, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Θα επανέλθω με νέα ανάρτηση για το πώς αντιμετωπίζονται οι ταλαντώσεις σε αυτήν την φάση».

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι ανεξάρτητα από τις εισηγήσεις του ΕΟΔΥ, οι πολίτες θα πρέπει να προσέξουν και να φορούν μάσκες στις συναθροίσεις και στα μέσα μεταφοράς.

 «Βρισκόμαστε στην έναρξη του 6ου κύματος», λένε οι ειδικοί

Τα λεγόμενα του κ. Μαγιορκίνη βεβαίως συνάδουν και με τις γενικότερες εκτιμήσεις των ειδικών ότι ήδη βρισκόμαστε στο ξεκίνημα του 6ου κύματος της πανδημίας.

Ειδικότερα, όπως εξήγησε ο καθηγητής Κλινικής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, διευθυντής του Εργαστηρίου Κλινικής Ιολογίας του ΠΑΓΝΗ και μέλος του ΔΣ του ΕΟΔΥ Γιώργος Σουρβίνος, στη χώρα μας έχει ξεκινήσει το 6ο κύμα του κορωνοϊού, το οποίο πάντως -όπως εξηγεί- ενδέχεται να είναι ηπιότερο σε ένταση και διάρκεια.

«Βρισκόμαστε σε μια μεταβατική περίοδο, όπου φαίνεται ότι έχουμε τη μεταστροφή και την αντικατάσταση του υπάρχοντος στελέχους Ο2 από τις υποπαραλλαγές Ο4 και Ο5, και αυτό αντανακλάται από τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, την αύξηση της θετικότητας και όλων των παραμέτρων που μετριούνται καθημερινά και ανακοινώνονται από τον ΕΟΔΥ. Έχουμε διανύσει το πέμπτο κύμα και σύμφωνα με τις ενδείξεις βρισκόμαστε στην έναρξη του έκτου κύματος, το οποίο θα οφείλεται σε αυτές τις δύο υποπαραλλαγές», επισήμανε ο κ . Σουρβίνος στο Πρακτορείο FM.

Μάλιστα, τόνισε ότι το γεγονός αυτό ήταν κάτι αναμενόμενο «αφού άλλες ευρωπαϊκές χώρες, προηγήθηκαν της Ελλάδας. Έχουμε το παράδειγμα της Πορτογαλίας, η οποία μάλλον πηγαίνει προς ύφεση αυτού του κύματος. Αλλά Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Αγγλία αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε πολύ αυξητική τάση. Ως εργαστήριο αναφοράς στην Περιφέρεια της Κρήτης και αναλύοντας ένα σημαντικό αριθμό δειγμάτων, βλέπουμε αφενός την αύξηση της θετικότητας να μεταβάλλεται ταχύτατα, και αφετέρου την αλλαγή των στελεχών, η οποία έχει συμβεί μέσα σε ημέρες».

Και το ερώτημα που εύλογα προκύπτει είναι αν αυτό το έκτο κύμα αναμένεται να είναι μεγάλο και αν θα δούμε έκρηξη κρουσμάτων, όπως πρόσφατα στην Πορτογαλία.