Αγωνία στην Ευρώπη και ανησυχία για την ενεργειακή κατάσταση προκαλεί η απόφαση του Ρώσου προέδρου Πούτιν για αναγνώριση ως ανεξαρτήτων των περιοχών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας. 

Πολλοί μιλούν για “ενεργειακό πόλεμο”, υποστηρίζοντας ότι η όλη κατάσταση θα παρεμποδίσει την ροή φυσικού αερίου και πετρελαίου από την Ρωσία προς την Ευρώπη, κάτι  που θα ευνοήσει την εισαγωγή υγροποιημένου αμερικανικού φυσικού αερίου, που είναι πιο ακριβό.

Η κάλυψη των ενεργειακών αναγκών  της Ελλάδας σε ενδεχόμενο μιας πιο μεγάλης πολεμικής σύρραξης απασχολεί και την ελληνική κυβέρνηση, όπως επίσης και η ανησυχία για τον ελληνισμό της Ανατολικής Ουκρανίας, αλλά και γενικότερα για τις γεωπολιτικές κινήσεις.

Αυτός είναι και ο λόγος, για τον οποίο σήμερα Τρίτη  συνεδριάζει εκτάκτως, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ), με τη συμμετοχή και του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα.

Κ. Σκρέκας: Να διαθέσει 100 δισ. ευρώ για το 2022 η Ε.Ε.

«Κανένα κράτος μέλος της ΕΕ δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνο του αυτήν την ενεργειακή κρίση. Γι’ αυτό και η ελληνική κυβέρνηση ζητά σταθερά από όλα τα όργανά της Ένωσης τη δημιουργία ενός κεντρικού ευρωπαϊκού μηχανισμού που θα διαθέσει τουλάχιστον 100 δισ. ευρώ για το 2022 προκειμένου να στηριχθούν οι ευρωπαίοι πολίτες και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις» ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας

Η τοποθέτηση αυτή έγινε κατά την ενημέρωση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής από τον ΔΕΔΔΗΕ για τη σύμβαση αγοράς ακινήτου όπου θα συστεγάσει υπηρεσίες που σήμερα στεγάζονται σε 9 μισθωμένα κτήρια.

Αναταραχή για το πετρέλαιο

Μετά από αυτές τις εξελίξεις, το αμερικανικό αργό πετρέλαιο έκανε άλμα 3,22% στα 94 δολ/βαρέλι, ενώ το μπρεντ ενισχύθηκε κατά 1,5 στα 96,82 δολ/βαρέλι.

Η κλιμακούμενη ένταση προκάλεσε αναταράξεις στις διεθνείς αγορές. Την Παρασκευή ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, ανέφερε πως οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι ο Πούτιν θα επιτεθεί στην Ουκρανία τις επόμενες ημέρες.

Εσχάτως οι τιμές του αργού ξεπέρασαν τα 90 δολάρια ανά βαρέλι, σημειώνοντας αύξηση άνω του 20% φέτος ενώ από τις αρχές του 2021 έχει κάνει ράλι πάνω από 80%.

Το πετρέλαιο μπορεί να φτάσει και τα 110 δολ/βαρέλι αν χειροτερέψει η κρίση, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς.

Γ. Κατρούγκαλος: Να αποφευχθεί ο πόλεμος

Στις εξελίξεις την Ουκρανία αναφέρεται με ανάρτησή του στο twitter, ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργος Κατρούγκαλος. «Η αναγνώριση των αποσχισθεισών περιοχών είναι αντίθετη στο διεθνές δίκαιο», αναφέρει ο κ. Κατρούγκαλος και προσθέτει:

«Θα πρέπει κάθε διπλωματικό μέσο να αξιοποιηθεί για να αποφευχθεί ο πόλεμος και να διαμορφωθεί ένα νέο σύστημα ασφάλειας στην Ευρώπη». Τέλος σημειώνει: «Κάθε δυνατή βοήθεια να δοθεί στην ελληνική κοινότητα της Ουκρανίας».