Πάνω από 5.000 αγρότες με 200 και πλέον τρακτέρ αναμένεται να συγκεντρωθούν το απόγευμα στο κέντρο της Αθήνας για να διαδηλώσουν αξιώνοντας από την κυβέρνηση ικανοποίηση όλων των αιτημάτων τους.

Οι αγρότες με τα τρακτέρ από Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα διανυκτέρευσαν στο Κάστρο Βοιωτίας, ενώ παράλληλα φθάνουν λεωφορεία με αγρότες από άλλες περιοχές. Επίσης, 200 περίπου αγρότες από την Κρήτη έφτασαν λίγο μετά τις 6 το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά.

Από την Αστυνομία λαμβάνονται μέτρα, ενόψει της συγκέντρωσης που έχει προγραμματιστεί για τις 18:30 στην Πλατεία Συντάγματος.

Μητσοτάκης: Δεν υπάρχουν άλλα δημοσιονομικά περιθώρια

Λίγες ώρες πριν τα τρακτέρ των αγροτών φτάσουν στην Αθήνα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε τηλεοπτική του συνέντευξη , έστειλε νέο μήνυμα στον αγροτικό κόσμο. Έκανε λόγο για δικαίωμα στις διαδηλώσεις, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να έχουν ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας με την Αστυνομία και χαρακτήρισε δίκαια πολλά από τα αιτήματά τους, ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι δεν υπάρχουν άλλα δημοσιονομικά περιθώρια.

«Πάντα η προϋπόθεση είναι πρώτον, να μη διαταράσσεται, στο μέτρο του εφικτού, η ομαλή κυκλοφορία της πόλης, δηλαδή όπου γίνεται, όπου αυτό είναι εφικτό, να μην κλείνουν τελείως δρόμοι και φυσικά να αποφεύγεται οποιαδήποτε βία, οποιαδήποτε ακρότητα», τόνισε ο πρωθυπουργός ενώ χαρακτήρισε τις αγροτικές κινητοποιήσεις ανά την Ευρώπη, ως «μοχλό πίεσης για μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής».

«Το αποθεματικό δεν είναι ατελείωτο, δεν μπορεί να γίνει κάτι περισσότερο για τους αγρότες», είπε το πρωί στο Ertnews, ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης.

Από όλη την Ελλάδα προς την Αθήνα

Το Κάστρο Βοιωτίας, είναι και η αφετηρία των αγροτών για το παναγροτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα. Τρακτέρ από όλα τα μπλόκα της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας. Περισσότερα από 170 τρακτέρ στα οποία θα ενσωματωθούν επιπλέον τρακτέρ από Χαλκίδα και Θήβα βρίσκονται υπ ‘ατμόν.

Η κάθοδος μας είναι ειρηνική. Ερχόμαστε να διαδηλώσουμε τα δίκαια αιτήματά μας. Είναι πλέον θέμα βιοποριστικό, δεν μπορούμε να ξεκινήσουμε την καλλιέργειά μας. Καλό είναι η κυβέρνηση για πολλοστή φορά την παρακαλούμε να σκύψει στα αιτήματά μας να τα δει, δήλωσε στην ΕΡΤ και στην Ελένη Μπουγά ο Κυριάκος Κυριαζής, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του Κάστρου.

Στόχος, σύμφωνα με ανακοινώσεις, είναι στις 17:30 να βρίσκονται στην πλατεία Ομονοίας και από εκεί στις 18:30 να πραγματοποιήσουν μηχανοκίνητη πορεία έως το Σύνταγμα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, περίπου 200 τρακτέρ θα κατέβουν στην Αθήνα και αναμένεται να προστεθούν 60 πούλμαν από την Αλεξανδρούπολη ως το Κάστρο Βοιωτίας.

Στο μπλόκο του Πλατυκάμπου, η αναχώρηση ορίστηκε για το αργότερο στις 10.30 , συμπεριλαμβανομένων δέκα λεωφορείων από το δήμο της Αγιάς, από τον Τύρναβο και από το Δήμο Κιλελέρ.

Επιπλέον, αγρότες, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι από όλη τη χώρα θα μεταβούν στην Αθήνα με δικά τους οχήματα αλλά και με λεωφορεία, με τις πρώτες εκτιμήσεις να κάνουν λόγω μόνο για 60 λεωφορεία από τη Θεσσαλία και περί τις 5.000 συμμετοχές αγροτών.

Οι αγρότες από την Δυτική Ελλάδα και από τα μπλόκα της Πελοποννήσου αναμένεται να συναντηθούν στην περιοχή των Μεγάρων, πριν κατευθυνθούν προς το κέντρο της πρωτεύουσας.

Σχεδόν 200 άτομα θα εκπροσωπήσουν τον αγροτικό κόσμο της Κρήτης στο πανελλαδικό συλλαλητήριο. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ στην πύλη Ε3 στο λιμάνι του Πειραιά συναντήθηκαν αγρότες από τα Χανιά. και από το Ηράκλειο.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και περιπολικά

Με συνοδεία περιπολικών της ελληνικής αστυνομίας θα γίνει η κάθοδος των τρακτέρ από το Κάστρο Βοιωτίας όσο και από τα Μέγαρα Αττικής, όπου αναμένεται να συγκεντρωθούν πριν τη μετάβαση στην Αθήνα.

Σύμφωνα με την ελληνική αστυνομία, προκειμένου να μην υπάρξει επιπλέον επιβάρυνση της κυκλοφορίας έχει προγραμματισθεί τα λεωφορεία που θα μεταφέρουν αγρότες να σταθμεύσουν στο Ολυμπιακό Στάδιο. Λόγω των μέτρων, αναμένεται να πραγματοποιηθούν τροποποιήσεις και στα δρομολόγια και τις στάσεις των συγκοινωνιακών μέσων (Λεωφορεία – Τρόλεϊ).

Θα είναι μια πολύ δύσκολη μέρα μέχρι και αύριο το μεσημέρι που αναμένεται να ολοκληρωθεί και η αποχώρηση των αγροτών από το κέντρο της Αθήνας για τους πολίτες που θέλουν να κινηθούν στο κέντρο της Αθήνας», επεσήμανε στο Ertnewsη εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ Κωνσταντίνα Δημογλίδου, υπενθυμίζοντας τον σχετικό χάρτη που δημιούργησε η ΕΛ.ΑΣ. και έχει δοθεί σε όλα τα Μέσα.

«Δεν πρόκειται να κλείσει το μετρό, εκτός κι αν υπάρχουν έκτακτοι λόγοι ασφάλειας», είπε η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ. ΑΣ., διευκρινίζοντας ότι μέτρα θα εφαρμοστούν και το πρωί της Τετάρτης. “Θα υπάρχει και πάλι έντονη παρουσία της Τροχαίας, ώστε να διευκολύνει την κίνηση των πολιτών αλλά και των ίδιων των αγροτών, οι οποίοι φυσικά θα συνοδευτούν και στην αποχώρησή τους από το Λεκανοπέδιο».

Που θα κλείσουν δρόμοι

Συγκεκριμένα, οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που θα εφαρμοστούν είναι οι εξής:

-Προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας κατά μήκος του δρομολογίου που θα ακολουθήσουν τα αγροτικά οχήματα: Λεωφόρος Αθηνών, Αχιλλέως, πλατεία Καραϊσκάκη. Θα κινηθούν αντίθετα στην οδό Αγίου Κωνσταντίνου, την πλατεία Ομονοίας και την οδό Πανεπιστημίου, προκειμένου να φθάσουν στο Σύνταγμα. Θα υπάρξει προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας πέριξ της πλατείας Ομονοίας.

-Θα διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στη Λεωφόρο Αμαλίας, την οδό Πανεπιστημίου, τη Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας και σε όλες τις κάθετες σε αυτές οδούς.

-Η Βασιλίσσης Σοφίας θα διακοπεί από το ύψος της Βουλής και η κυκλοφορία στην κάθοδο θα γίνεται μέχρι και την οδό Σέκερη.

-Τα οχήματα που θα κινούνται στην οδό Ακαδημίας θα κατευθύνονται μόνο προς την άνοδο της Βασιλίσσης Σοφίας.