Στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας OPAP Arena είναι σήμερα στραμμένα όλα τα βλέμματα των φιλάθλων για τον τελικό του Conference League μεταξύ του Ολυμπιακού και της Φιορεντίνα, που έχει ιστορική διάσταση για την ελληνική ομάδα.

Η Αθήνα είναι στο πόδι με κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και δρακόντεια  μέτρα ασφαλείας. Ο τελικός κόντρα στη Φιορεντίνα στη Νέα Φιλαδέλφεια ξεκινά απόψε στις 22:00, ενώ για την εφαρμογή των μέτρων που έχουν ληφθεί θα βρίσκονται επί ποδός 5.000 αστυνομικοί.

«Αστακός» είναι η Νέα Φιλαδέλφεια, με τα μέτρα ασφαλείας να είναι πολύ αυστηρά και με την Aστυνομία να βρίσκεται σε επιφυλακή, για να μην αμαυρωθούν ο μεγάλος τελικός της διοργάνωσης της UEFA και η εικόνα της Ελλάδας.

Οι οπαδοί των δύο φιναλίστ θα ακολουθήσουν συγκεκριμένη διαδικασία ώστε να προσεγγίσουν το γήπεδο, ενώ θα πρέπει να έχουν μαζί τους οπωσδήποτε το ονομαστικό εισιτήριο και αστυνομική τους ταυτότητα.

Η «σάρωση» του γηπέδου έχει ολοκληρωθεί από όλες τις υπηρεσίες ασφαλείας, από άνδρες των ΤΕΕΜ και από ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους, ενώ το ίδιο έχει γίνει και για την περίμετρο ασφαλείας που έχει στηθεί και έχει ελεγχθεί, όπως και για τις εξόδου κινδύνου.

Οι κάτοικοι έχουν παραλάβει τις διαπιστεύσεις τους που εκδόθηκαν από τον Δήμο Φιλαδέλφειας, ενώ εξονυχιστικοί έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν στο άλσος, το οποίο φυλάσσεται.

Τελικός Conference League: Τρία σημεία συνάντησης φιλάθλων

Ένα μέρος των μέτρων του αποψινού τελικού περιλαμβάνει τα τρία σημεία συνάντησης των φιλάθλων (Ειρήνης και Φιλίας, ΟΑΚΑ και Θησείο) -κόκκινα, μπλε και λευκά εισιτήρια-, μεταφορά των χιλιάδων οπαδών με «κλειστούς» συρμούς του ΗΣΑΠ και λεωφορεία του ΟΣΥ, στο γήπεδο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια και επιστροφή μετά το τέλος του αγώνα.

Από τη Δευτέρα (27/5) έχει ελεγχθεί, «αποστειρωθεί» και σφραγιστεί το γήπεδο, ενώ πάνω από 5.000 αστυνομικοί ασχολούνται με την τήρηση των μέτρων ασφαλείας, με ΕΥΠ και Αντιτρομοκρατική να ασχολούνται ενεργά στο πλέγμα μέτρων και ρυθμίσεων, που ήδη εφαρμόζονται, για την εύρυθμη και ασφαλή διεξαγωγή του τελικού.

Κεντρικός άξονας του σχεδιασμού αποτέλεσε η ασφάλεια προσώπων και εγκαταστάσεων, σύμφωνα με τις οδηγίες και τις προτάσεις της διοργανώτριας αρχής, μέσα σε κλίμα άριστης συνεργασίας, με συνεχείς συναντήσεις συνδέσμων της Ελληνικής Αστυνομίας και της UEFA.

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα θα χρησιμοποιηθεί ένα ειδικό εισιτήριο το οποίο δεν μπορεί κανείς να πλαστογραφήσει, καθώς διαθέτει συγκεκριμένο γραμμωτό κώδικα ασφαλείας, που δεν αντιγράφεται. Το άλσος, επίσης, ελέγχθηκε εξονυχιστικά και φυλάσσεται μόνιμα πλέον από αστυνομικούς των Τμημάτων Τάξης και Ασφάλειας, την Πολιτική Προστασία και την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Σε κάθε κερκίδα 120 εθελοντές διασώστες και πεζοπόρο τμήμα της Πυροσβεστικής

Σε κάθε θύρα και κάθε κερκίδα θα βρίσκονται 120 εθελοντές διασώστες, πεζοπόρο τμήμα της Πυροσβεστικής, έτσι ώστε, ακόμη κι αν πέσει κάτι μέσα στο γήπεδο, όπως για παράδειγμα κροτίδες, να υπάρχει η δυνατότητα να επέμβουν αμέσως για να το απομακρύνουν επί τόπου, γρήγορα και χωρίς προβλήματα.

Σύμφωνα με το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ., εναέρια μέσα τα οποία θα καλύπτουν τον εναέριο χώρο και σε μεγαλύτερη ακτίνα από το γήπεδο έχουν ολοκληρώσει την κατόπτευση του γηπέδου και έχει αποφασιστεί πού θα μπουν τα anti-drones. Το σχέδιο περιλαμβάνει ακόμη και «επιστράτευση» τριών νοσοκομείων σε περίπτωση που χρειαστεί μεταφορά ασθενών μαζικά.

Σε όλο το λεκανοπέδιο θα βρίσκονται και αντι-drones συστήματα, ελικόπτερα της ΕΛ.ΑΣ. θα πετάνε πάνω από την Αττική, αλλά και τα drones θα ελέγχουν τις μετακινήσεις των χιλιάδων οπαδών.

Πώς θα προσεγγίσουν το γήπεδο οι φίλαθλοι

Οι φίλαθλοι για να προσεγγίσουν το γήπεδο θα περάσουν από 5 ζώνες ελέγχου που θα παρουσιάζουν την εικόνα των ομόκεντρων κύκλων. Φυσικά κανείς δεν μπορεί να προσεγγίσει αν δεν έχει στα χέρια του το εισιτήριο και την αστυνομική του ταυτότητα.

Τα μέτρα προβλέπουν τη δημιουργία δύο διαφορετικών σημείων συγκέντρωσης για τους φιλάθλους των δύο ομάδων (fan meeting points), η μετακίνηση των οποίων θα πραγματοποιηθεί ελεγχόμενα, συνοδεία αστυνομικών, με συρμούς του ΗΣΑΠ αλλά και λεωφορεία του ΟΣΥ που θα διατεθούν αποκλειστικά γι’ αυτόν τον σκοπό. Ειδικότερα, οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού, που έχουν προμηθευτεί κόκκινα εισιτήρια, θα συγκεντρωθούν σε ειδικά διαμορφωμένο σημείο του περιβάλλοντος χώρου του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας, στο Νέο Φάληρο.

Από εκεί από τις 18:30 θα ξεκινήσει η σταδιακή μεταφορά τους με συρμούς του ΗΣΑΠ, χωρίς ενδιάμεσες στάσεις, προς τον σταθμό «Περισσό», και στη συνέχεια θα μεταβαίνουν στο γήπεδο με τη συνοδεία αστυνομικών.

Οι συρμοί του ΗΣΑΠ θα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για τη μεταφορά των φιλάθλων και δεν θα υπάρχει δυνατότητα χρήσης από άλλους πολίτες.

Πού θα συγκεντρωθούν οι φίλαθλοι της Φιορεντίνα

Παράλληλα, για τους φιλάθλους της Φιορεντίνα, στους οποίους έχουν διατεθεί μπλε εισιτήρια, έχει προβλεφθεί η συγκέντρωσή τους σε χώρο στο Ο.Α.Κ.Α., ενώ στη συνέχεια θα μεταφερθούν υπό αυστηρά μέτρα προστασίας στο γήπεδο με λεωφορεία του ΟΣΥ.
Οι ουδέτεροι φίλαθλοι

Όσον αφορά τους ουδέτερους φιλάθλους, που έχουν εξασφαλίσει λευκό εισιτήριο, θα εξυπηρετηθούν από τους σταθμούς «Ειρήνη» και «Θησείο» του ΗΣΑΠ, με κατεύθυνση, χωρίς ενδιάμεση στάση, τον σταθμό «Περισσό». Ειδική πρόβλεψη υπάρχει για την εξυπηρέτηση θεατών που χρησιμοποιούν αναπηρικό αμαξίδιο ή έχουν μειωμένη κινητικότητα. Από τη διοργανώτρια Αρχή θα διατεθούν minivans που θα τους μεταφέρουν από και προς το σταθμό του ΗΣΑΠ «Περισσός» όσο και από το πάρκινγκ του πάρκου Αποστολάκη.

Το ειδικό εισιτήριο

Όλοι οι φίλαθλοι πρέπει να έχουν στην κατοχή τους το νόμιμο εισιτήριο, το οποίο είναι αυστηρά προσωποποιημένο καθώς και την αστυνομική τους ταυτότητα. Παρακαλούμε να είναι συνεργάσιμοι προς τις υποδείξεις των αστυνομικών και τους ελέγχους που θα διενεργηθούν από αυτούς, ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε ταλαιπωρία ή καθυστέρηση.

Από το βράδυ της Κυριακής οι αστυνομικές δυνάμεις προχώρησαν στη σφράγιση του γηπέδου και στην έρευνα όλων των χώρων του, από ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους. Παράλληλα, έχει δημιουργηθεί περίμετρος ασφαλείας στον εξωτερικό του χώρο, από τον οποίο περνούν μόνο όσοι φέρουν ειδική διαπίστευση και κατόπιν αυστηρού ελέγχου.

Οι φίλαθλοι με την άφιξή τους στο γήπεδο θα κατευθύνονται στα ανάλογα σημεία πρόσβασης θεατών, ενώ θα κληθούν εκ νέου να επιδείξουν το εισιτήριο και την ταυτότητά τους και θα υποβάλλονται σε σωματικό έλεγχο. Στα εισιτήρια που έχουν λάβει μέσω της εφαρμογής της UEFA υπάρχουν όλοι οι σχετικοί όροι καθώς και τα αντικείμενα που απαγορεύεται να έχουν στην κατοχή τους οι φίλαθλοι. Σε περίπτωση που κατά τον έλεγχο βρεθεί να κατέχουν οποιοδήποτε απαγορευμένο αντικείμενο, θα απομακρύνονται από τον χώρο και θα προσάγονται σε αστυνομική υπηρεσία.

Η αποχώρηση των φιλάθλων από το γήπεδο θα γίνει, κατόπιν υπόδειξης του προσωπικού της διοργανώτριας αρχής, με τον αντίστροφο τρόπο δηλαδή οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού θα κατευθυνθούν στον σταθμό ΗΣΑΠ «Περισσός», ενώ της Φιορεντίνα στα λεωφορεία που θα βρίσκονται στη Λεωφόρο Δεκελείας.

Ανάλογη μέριμνα έχει ληφθεί για τη μετακίνηση, την ημέρα του αγώνα συνοδεία αστυνομικών δυνάμεων, των αθλητών και μελών των αποστολών των διαγωνιζόμενων ομάδων, των διαιτητών και των επίσημων προσκεκλημένων της διοργανώτριας αρχής.

Απαγόρευση κάθε δημόσιας υπαίθριας συνάθροισης

Ένα ακόμη μέτρο ασφαλείας που θα εφαρμοστεί, στο πλαίσιο διεξαγωγής του τελικού του Europa Conference League στην OPAP Arena μεταξύ Ολυμπιακού και Φιορεντίνα είναι ότι θα απαγορεύεται κάθε δημόσια υπαίθρια συνάθροιση και κάθε είδους πορεία (πεζή, μηχανοκίνητη κ.λπ.) από τις 6:00 της 29ης/5 έως και τις 6:00 της 30ής/5 στον Νομό Αττικής.

Από την απαγόρευση εξαιρούνται:

• τα νησιά του Αργοσαρωνικού,

• περιοχές στις οποίες έχει προγραμματιστεί η πραγματοποίηση δραστηριοτήτων-εκδηλώσεων σχετικές με την εν λόγω διοργάνωση, καθώς και προκαθορισμένα σημεία συγκεντρώσεων φιλάθλων, όπως αναφέρονται παρακάτω:

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., «η ανωτέρω απαγόρευση επιβάλλεται καθώς εγκυμονείται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια, λόγω πιθανής διάπραξης σοβαρών εγκλημάτων, ιδίως κατά της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας και της ιδιοκτησίας και επαπειλείται σοβαρά η διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής, τόσο στις περιοχές πραγματοποίησης εκδηλώσεων-δραστηριοτήτων συναφών με τον εν λόγω αγώνα, όσο και στις υπόλοιπες περιοχές του Νομού Αττικής».

Απαγορεύονται οι πτήσεις drones και ελικοπτέρων

Στην έκδοση ΝΟΤΑΜ προχώρησε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, μετά από αίτημα της Ελληνικής Αστυνομίας, με την οποία απαγορεύονται οι πτήσεις ελικοπτέρων και ελαφρού τύπου ιπτάμενων μέσων (drones κ.λπ.), για λόγους ασφαλείας στο περιθώριο της διεξαγωγής του τελικού του Conference League ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τη Φιορεντίνα στη Νέα Φιλαδάλφεια.

Η οδηγία απαγόρευσης έχει ισχύ από την 14.00 ώρα της 29ης Μαΐου 2024 έως και την 6.00 ώρα της επόμενης μέρας και καλύπτει περιοχή του λεκανοπεδίου της Αττικής, στην οποία περιλαμβάνονται τα σημεία όπου θα διεξαχθεί η αθλητική διοργάνωση καθώς και σχετικές με αυτήν εκδηλώσεις.

Της απαγόρευσης εξαιρούνται οι ειδικές και κρατικές πτήσεις και σε ύψος όχι μικρότερο των 5.000 ποδών πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Τα μέτρα θα είναι δρακόντεια, με την Αστυνομία να τα παρουσιάζει αναλυτικά την παραμονή του αγώνα (28/5), μετατρέποντας σε φρούριο την Opap Arena αλλά και την Αθήνα γενικότερα.