Την πρώτη του συνέντευξη μετά την αποχώρηση από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη δημιουργία του νέου…

Την πρώτη του συνέντευξη μετά την αποχώρηση από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη δημιουργία του νέου πολιτικού φορέα, από την ομάδα των 11 έδωσε σήμερα (3/12) στον ΑΝΤ1 ο Αλέξης Χαρίτσης.

Αρχικά αναφέρθηκε στις διεργασίες για τον σχηματισμό του νέου κόμματος, λίγες ώρες πριν την ανακοίνωση του ονόματος, που θα γίνει το απόγευμα της Δευτέρας στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων.

«Θα έχουμε ένα όνομα το οποίο πρέπει να έχει πολιτικό περιεχόμενο», είπε αρχικά,δηλώνοντας ότι δεν υπάρχει καμία κόντρα για το όνομα.

«Γίνεται μεγάλη συζήτηση για το όνομα, το καταλαβαίνω, έχει έναν συμβολισμό, το πιο σημαντικό ωστόσο στην πολιτική και στον δημόσιο διάλογο είναι το περιεχόμενο. Θέλουμε να απευθυνθούμε σε όλους τους προοδευτικούς πολίτες της χώρας, από τη ριζοσπαστική αριστερά, μέχρι την κεντροαριστερά και την αριστερή σοσιαλδημοκρατία», είπε, ενώ υπογράμμισε ότι είναι πολλοί εκείνοι που είναι σήμερα πολιτικά άστεγοι.

Αναφορικά με τον λόγο της αποχώρησης των 11 από τον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Χαρίτσης στράφηκε κατά του Στέφανου Κασσελάκη δηλώνοντας: «Στην πολιτική μετράνε και το ύφος και το ήθος και το πολιτικό περιεχόμενο. Για όλους αυτούς τους λόγους φύγαμε από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ήταν και θέμα συμπεριφοράς, αλλά περισσότερο θέμα αντίληψης του πώς λειτουργεί ένα κόμμα, πώς κάνεις πολιτική, πώς αντιμετωπίζεις την κοινωνία, όχι με όρους μεσσιανισμού. Θέλουμε δημοκρατικές λειτουργίες και συλλογικές διαδικασίες».

Και πρόσθεσε: «Ήμασταν στον ΣΥΡΙΖΑ από τα γεννοφάσκια μας. Από τις πρώτες ημέρες δημιουργίας του και έχουμε δώσει μάχες. Ήταν το σπίτι μας και η απόφαση να φύγουμε από το σπίτι μας ήταν επώδυνη και πολιτικά και σε προσωπικό επίπεδο. Φύγαμε γιατι δεν μπορούσαμε να βλέπουμε τον εκφυλισμό του χώρου. Το τελευταίο διάστημα υπήρχε μία απαξίωση. Έπρεπε να υπερασπιστούμε την κληρονομιά μας και όσα πετύχαμε τα προηγούμενα χρόνια».

«Πιο σημαντικό είναι το μέλλον. Σημασία τώρα έχει πώς θα παρουσιάσουμε ένα σχέδιο που έχει ανάγκη ο τόπος και αυτό δεν μπορεί να γίνει σήμερα στον ΣΥΡΙΖΑ», είπε.

Για τα επόμενα βήματα ανέφερε: «Πρέπει να προχωράμε χωρίς βιασύνη. Το πρώτο βήμα είναι η συγκρότηση Κοινοβουλευτικής Ομάδας και στην συνέχεια θα γίνει ότι πρέπει και όπως πρέπει. Δεν είναι απλή υπόθεση να φτιάξεις ένα κόμμα», είπε, συμπληρώνοντας ότι «σημασία για εμάς έχει η κοινοβουλευτική παρουσία και η επαφή και η επικοινωνία με την κοινωνία».

«Δεν έχω επικοινωνήσει με τον Αλέξη Τσίπρα»

Σε ερώτηση για το αν υπάρχει επικοινωνία με άλλα στελέχη που παραμένουν ή έφυγαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο κ. Φίλης, ο κ. Σκουρλέτης ή ο κ. Τζουμάκας, ο Αλέξης Χαρίτσης δήλωσε ότι υπάρχει επικοινωνία με πολλά στελέχη, από τα οποία αρκετά θα στηρίξουν τη νέα προσπάθεια για τη συγκρότηση κοινοβουλευτικής ομάδας.

Ερωτώμενος για τον Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Χαρίτσης σημείωσε: «Είναι σεβαστή η στάση του Αλέξη Τσίπρα, αλλά εμείς έπρεπε να πάρουμε τις αποφάσεις μας αυτονόμως και αυτοβούλως. Δεν έχω επικοινωνήσει με τον Αλέξη Τσίπρα μετά την αποχώρηση μου από τον ΣΥΡΙΖΑ».

Ο κ. Χαρίτσης δέχθηκε ερώτηση και για το αν υπάρχει περίπτωση συμπόρευσης με το ΠΑΣΟΚ και είπε πως: «το ΠΑΣΟΚ όταν απέρριψε την πρόταση για την απλή αναλογική, έδειξε ότι λειτούργησε επ’ ωφελεία της συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων της χώρας. Όμως επειδή πρέπει να κοιτάμε και το μέλλον, προφανώς πρέπει να υπάρξει στο μέλλον συνεννόηση των προοδευτικών δυνάμεων. Στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν μείνει και σύντροφοι μας που είναι καθ΄ όλα άξιοι, που όμως πήραν διαφορετική απόφαση. Οι όποιες συνεργασίες πρέπει να στηρίζονται σε συμφωνίες που εδράζονται σε μια στέρεη προγραμματική βάση και όχι σε συμφωνίες κορυφής σε γραφεία».Το άρθρο Χαρίτσης κατά Κασσελάκη: «Δεν μπορούσαμε να βλέπουμε τον εκφυλισμό» (vid) εμφανίστηκε πρώτα στο mynews.gr.