Άλλη μια μεγάλη πυρκαγιά μαίνεται στην Εύβοια με αποτέλεσμα να σταλεί μήνυμα από το 112 για εκκένωση οικισμών κοντά στην Κάρυστο.

Συγκεκριμένα όσοι βρίσκονται στις περιοχές Λιβάδι, Ποτάμι, Περναράκι και Πλατανιστό, ενημερώθηκαν από το 112 να εκκενώσουν τους οικισμούς και να στραφούν προς Κάρυστο.

Νωρίτερα, την εκκένωση του οικισμού Ποτάμι για προληπτικούς λόγους ζήτησε ο δήμαρχος Καρύστου, Λευτέρης Ραβιόλος. Ο κ. Ραβιόλος ανέφερε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων πως «η φωτιά είναι πολύ μεγάλη, το ένα μέτωπο πάει απειλητικά προς το χωριό Ποτάμι γι’ αυτό και ζήτησα πριν από λίγο να εκκενωθεί το χωριό».

Η απομάκρυνση των κατοίκων έχει ξεκινήσει και την εκκένωση συντονίζουν οι αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονται στο σημείο σε συνεργασία με την Πυροσβεστική.

Από τρεις διαφορετικές εστίες

Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση από το Πυροσβεστικό Σώμα στο σημείο επιχειρούν 67 πυροσβέστες, δύο ομάδες πεζοπόρων, 20 οχήματα και πέντε αεροσκάφη. Η φωτιά εκδηλώθηκε σε τρεις διαφορετικές εστίες σε δασική έκταση στον Πλατανιστό Καρύστου Ευβοίας .

Δυνάμεις της Πυροσβεστικής από την περιοχή είναι στο σημείο και φθάνουν ενισχύσεις από άλλες περιοχές της Εύβοιας, ενώ σηκώθηκαν και εναέρια μέσα. Βίντεο

Ως ιδιαίτερα δύσκολες αποτυπώνει τις συνθήκες που κυριαρχούν στην Κάρυστο και ο αντιπεριφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Γιώργος Κελαϊδίτης που βρίσκεται κοντά στο Πλατανιστό της Καρύστου.

«Μπορεί η φωτιά να απέχει 2 χιλιόμετρα από το χωριό ωστόσο έχει ισχυρό αέρα, χαμηλή βλάστηση, πολύ καπνό και αποπνικτική ατμόσφαιρα» περιγράφει την κατάσταση μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Ωστόσο πολύ πιο δύσκολη είναι η κατάσταση από την άλλη πλευρά καθώς οι φλόγες βρίσκονται πολύ πιο κοντά σε οικισμούς.

«Εχουν ενισχυθεί ιδιαίτερα οι επίγειες δυνάμεις. Ωστόσο όμως τα εναέρια μέσα, που υπήρχαν στην περιοχή, έχουν αποχωρήσει αυτή την ώρα», υπογραμμίζει ο Περιφερειάρχης Φάνης Σπανός. Σύμφωνα με τον κ Σπανό έχει ξεκινήσει η διαδικασία εκκένωσης των χωριών μετά το μήνυμα που έχει αποσταλεί από το 112. Η φωτιά εξαπλώθηκε γρήγορα λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή.

Ρόδος: Εκκενώθηκαν 12 οικισμοί

Μια τεράστια επιχείρηση έχει στηθεί στη Ρόδο, όπου μαίνονται οι δασικές πυρκαγιές εδώ και 6 μέρες κι έχουν καταστρέψει δεκάδες χιλιάδες στρέμματα, σπίτια και ξενοδοχεία.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία προχώρησε στην μεγαλύτερη επιχείρηση εκκένωσης που έχει γίνει ποτέ στη χώρα, απομακρύνοντας από τα μέτωπα της φωτιάς 19.000 κατοίκους του νησιού και τουρίστες. Οι 16.000 μεταφέρθηκαν με επίγεια μέσα και οι 3.000 με πλωτά ενώ η πυρκαγιά βρίσκονταν σε πλήρη εξέλιξη.

Συνολικά εκκενώθηκαν 12 οικισμοί (Κιοτάρι, Γεννάδι, Πυλώνα, Λάερμα, Λάρδο, Λίνδο, Κάλαθο, Μαλώνα, Ασκληπιείο, Πεύκους, Μάσσαρη, Χαράκι), ενώ η μάχη με τις φλόγες βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη με τον καιρό να μην είναι σύμμαχος, αφού επικρατούν δυνατοί άνεμοι.

Άλλες πυρκαγιές μαίνονται στις Γλαφυρές Βόλου, στον Αστακό Αιτωλοακαρνίας, στον οικισμό Κάστρου Αιγίου, σε Μεσσηνία, Λακωνία, Κρήτη και σε άλλες περιοχές της χώρας. Υπό έλεγχο τέθηκε η φωτιά στο Σοχό Θεσσαλονίκης.